Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be
Simple autópálya-matrica kvíz - íme, az eredmények

Autópálya-matrica kvíz: Te tudtad volna a választ kérdéseinkre?

Te is a Simple autópálya-matrica kvíz kitöltői közé tartozol, vagy csak érdekel, hogy szerepelt a közel 1000 résztvevő? Összefoglalónkban most mindenre fény derül – böngészd át Te is, nehogy tévhitekkel hajts fel a pályára!

A két bemelegítő kérdésre a legtöbben helyesen válaszoltak: tízből nyolc válaszadó tudta, hogy országos matricából három típus elérhető (tíz napos, havi és éves), a megyékre vonatkozó kérdésnél pedig közel száz százalékban eltalálták, hogy 16 megyére lehet matricát vásárolni.

Fogós kérdés…

A következő blokk a jogosulatlan úthasználatra vonatkozott. Kíváncsiak voltunk arra, hogy tudjátok-e mi történik akkor, ha valaki érvényes matrica nélkül hajt fel az autópályára. Igazi mumus volt a hármas számú kérdés, melynél a résztvevők csupán 13 százaléka találta el, hogy 60 napig lehet a kiszabott büntetést alapáron befizetni. Az alapár személygépkocsik esetében körülbelül 15 ezer forint, de 60 nap elteltével 60 ezer forintra ugrik a pótdíj összege. A válaszadók 63 százaléka ezzel szemben úgy gondolta, hogy az áremelkedés már 15 nap után bekövetkezik.

Majdnem minden ötödik válaszadó úgy gondolta, hogy ha még aznap éjfélig megveszi utólag a matricát, amelyik napon matrica nélkül autózott egy fizetős szakaszon, akkor nem kap büntetést. Ez így nem igaz, hiszen miután valaki úthasználati jogosultság nélkül hajt fel az autópályára, a matricavásárlás pótlására kerek egy órája van – a kvízben résztvevők több mint kétharmada ezzel tisztában is volt.  

Mit takar a pótdíjfizetési amnesztia?

„Mit takar a pótdíjfizetési amnesztia?” – szólt a következő kérdés, melyre a kitöltők egyharmada az első válaszlehetőséget jelölte meg, miszerint nem kell két büntetésnél többet befizetni, ha több bírságot kap az illető egy adott időintervallum alatt. A friss jogszabály-módosítás értelmében valóban kérhető pótdíjmaximalizálás már két büntetés után, de a kérdés most nem erre irányult. A résztvevők 63 százaléka tudta, a pótdíjamnesztia értelmében már az éves országos autópálya-matrica utólagos megvásárlásával is kiváltható a fizetési felszólítás.

A válaszadók fele a megyei matricát gondolta a legkelendőbb típusnak, pedig legutóbbi kutatásunk szerint a tíz naposat veszik a legtöbben. Ha további hasznos tudnivalókról szeretnél olvasni, figyelmedbe ajánljuk ezt a cikkünket is.

A Simple appban az összes matrica típust megtalálod – vásárold meg sajátodat a mobilodon, amikor szükséged van rá!


Forrás: www.nemzetiutdij.hu/articles/article/potdijak & Simple kvíz
A borítókép csak illusztráció. Forrás: shutterstock.com