Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Lépj be

Ha gyakran hajtasz autópályára, ezeket az infókat érdemes tudni!

Idén több változtatást is bevezettek az autópálya használatával kapcsolatban: Te tudod, mely szakaszok lettek újonnan fizetősek? Hogyan váltható ki a büntetés utólagos matricavásárlással? Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Új fizetős útszakaszok

Öt új gyorsforgalmi szakasz vált fizetőssé: ilyen az M4-es autópálya Pest megyei szakasza (az M0-ás körgyűrűtől Abonyig), valamint az M4-es keleti része (Berettyóújfalutól keletre, közel 30 kilométer), mely kapcsolatot biztosít a román határ eléréséhez. Fizetőssé vált az M76 első, közel hat kilométere (M7-től Balatonszentgyörgyig), illetve az Eger és az M3-as összeköttetését szolgáló M25-ös út. Az ötödik az M85-ös legújabb szakasza, amely Sopron gyorsforgalmi bekötését teszi lehetővé.

Pótdíjmaximalizálás – már két eset után

Pótdíjmaximalizálást kérhetsz, ha egymás után többször is hibáztál: tegyük fel, hogy valamit elnéztél, és mégse volt érvényes matricád, amikor az autópályán utaztál. Ezt akkor nem vetted észre – csak, amikor megérkezett a büntetési felszólítás. „Autóztam hétfőn, autóztam kedden, autóztam szerdán… ajaj!” Akár tucatnyi felszólítás is érkezhet ebből a bakiból.

A friss változtatás szerint már a második levél után élhetsz a pótdíjmaximalizálás lehetőségével: ha az első pótdíj óta nem telt el 75 napnál több, és már a második felszólítás is megérkezett, kérelmet nyújthatsz be, hogy az említett két pótdíj befizetését követően mentesülj a balszerencsés eset során felhalmozott további büntetések alól.

Pótdíjamnesztia – a következő szint

Az új jogszabály-módosítás lehetővé teszi, hogy a 75 napos határidőt elmulasztóknak is legyen lehetőségük kedvezményes eljárást igényelni: a pótdíjmaximalizálás mellett, egy következő lépcsőként bevezették a pótdíjamnesztiát. Az ügyintézésre ezesetben 180 nap áll rendelkezésre. A felhalmozódott felszólítások, melyek összesen akár több százezer forintos követelést is jelenthetnek, ezesetben hat pótdíjnak megfelelő összeg befizetése ellenében kerülnek elengedésre.

Pótdíjfizetés helyett utólagos matricavásárlás

A pótdíj befizetése mostantól utólag megvásárolt, alapösszegű, éves, országos autópálya -matricával is kiváltható. Az autósnak a felszólítástól számítva 75 napja van, hogy eldöntse, kíván-e élni ezzel a lehetőséggel. A kérvényt emailben is be lehet nyújtani, és csatolni kell hozzá a matrica megvásárlását igazoló dokumentumot. Az első jogosulatlan úthasználat és a matrica megvásárlása között keletkezett pótdíjak ilyenkor visszavonásra kerülnek.

Gyorsaság és kényelem: autópálya-matricádat a Simple alkalmazással mobilodon is megveheted – most extrán megéri kipróbálni, mert a vásárlással akár egy Hyundai i20-at is nyerhetsz! – A NYEREMÉNYJÁTÉK LEZÁRULT.


Forrás: https://simple.hu/kicsit-dragulnak-a-matricak-bovul-az-uthalozat-es-lesz-potdijfizetesi-amnesztia/
https://www.autopalyamatrica.hu/fizetos-utak
https://www.nemzetiutdij.hu/articles/article/potdijak
https://biztositomagazin.hu/2020/11/29/amnesztia-az-autopalyan-meguszhatja-a-buntetest-ha-utolag-eves-autopalya-matricat-vesz/
Borítókép forrás: shutterstock.com