Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be

Ha gyakran hajtasz autópályára, ezeket az infókat érdemes tudni!

Idén több változtatást is bevezettek az autópálya használatával kapcsolatban: Te tudod, mely szakaszok lettek újonnan fizetősek? Hogyan váltható ki a büntetés utólagos matricavásárlással? Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Új fizetős útszakaszok

Öt új gyorsforgalmi szakasz vált fizetőssé: ilyen az M4-es autópálya Pest megyei szakasza (az M0-ás körgyűrűtől Abonyig), valamint az M4-es keleti része (Berettyóújfalutól keletre, közel 30 kilométer), mely kapcsolatot biztosít a román határ eléréséhez. Fizetőssé vált az M76 első, közel hat kilométere (M7-től Balatonszentgyörgyig), illetve az Eger és az M3-as összeköttetését szolgáló M25-ös út. Az ötödik az M85-ös legújabb szakasza, amely Sopron gyorsforgalmi bekötését teszi lehetővé.

Pótdíjmaximalizálás – már két eset után

Pótdíjmaximalizálást kérhetsz, ha egymás után többször is hibáztál: tegyük fel, hogy valamit elnéztél, és mégse volt érvényes matricád, amikor az autópályán utaztál. Ezt akkor nem vetted észre – csak, amikor megérkezett a büntetési felszólítás. „Autóztam hétfőn, autóztam kedden, autóztam szerdán… ajaj!” Akár tucatnyi felszólítás is érkezhet ebből a bakiból.

A friss változtatás szerint már a második levél után élhetsz a pótdíjmaximalizálás lehetőségével: ha az első pótdíj óta nem telt el 75 napnál több, és már a második felszólítás is megérkezett, kérelmet nyújthatsz be, hogy az említett két pótdíj befizetését követően mentesülj a balszerencsés eset során felhalmozott további büntetések alól.

Pótdíjamnesztia – a következő szint

Az új jogszabály-módosítás lehetővé teszi, hogy a 75 napos határidőt elmulasztóknak is legyen lehetőségük kedvezményes eljárást igényelni: a pótdíjmaximalizálás mellett, egy következő lépcsőként bevezették a pótdíjamnesztiát. Az ügyintézésre ezesetben 180 nap áll rendelkezésre. A felhalmozódott felszólítások, melyek összesen akár több százezer forintos követelést is jelenthetnek, ezesetben hat pótdíjnak megfelelő összeg befizetése ellenében kerülnek elengedésre.

Pótdíjfizetés helyett utólagos matricavásárlás

A pótdíj befizetése mostantól utólag megvásárolt, alapösszegű, éves, országos autópálya -matricával is kiváltható. Az autósnak a felszólítástól számítva 75 napja van, hogy eldöntse, kíván-e élni ezzel a lehetőséggel. A kérvényt emailben is be lehet nyújtani, és csatolni kell hozzá a matrica megvásárlását igazoló dokumentumot. Az első jogosulatlan úthasználat és a matrica megvásárlása között keletkezett pótdíjak ilyenkor visszavonásra kerülnek.

Gyorsaság és kényelem: autópálya-matricádat a Simple alkalmazással mobilodon is megveheted – most extrán megéri kipróbálni, mert a vásárlással akár egy Hyundai i20-at is nyerhetsz! – A NYEREMÉNYJÁTÉK LEZÁRULT.


Forrás: https://simple.hu/kicsit-dragulnak-a-matricak-bovul-az-uthalozat-es-lesz-potdijfizetesi-amnesztia/
https://www.autopalyamatrica.hu/fizetos-utak
https://www.nemzetiutdij.hu/articles/article/potdijak
https://biztositomagazin.hu/2020/11/29/amnesztia-az-autopalyan-meguszhatja-a-buntetest-ha-utolag-eves-autopalya-matricat-vesz/
Borítókép forrás: shutterstock.com