Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be

Matrica kisokos - Autópálya-matrica 2024

Milyen e-matricát éri meg vásárolni 2024-ben?

A 2024-es autópálya-matricák díja jelentősen emelkedik, ezért nem árt, ha kiszámoljuk magunknak, hogy milyen típusú matricát érdemes megvásárolnunk.

Utazási szokásaink alapján előre megbecsülhetjük költségeinket, és ez alapján könnyen arra az eredményre juthatsz, hogy például jobban megéri év elején beruházni egy éves országos autópálya-matricába, mint külön vásárolni egy heti, havi, vagy néhány vármegyei e-matricát.

Alábbi e-matrica kalkulátorunkkal kiszámolhatod (D1, azaz személyautó kategóriában), hogy egy éves országos e-matrica árából mennyi vármegyei, heti, vagy havi e-matricát tudsz megvenni.

heti
db
0Ft
havi
db
0Ft
vármegyei
db
0Ft
Összesen:
0
Ft
*ha piros - inkább vásárolj egy éves országosat
ha zöld - alatta maradsz az éves országos díjának

Néhány alapszcenárió, ha nincs kedved számolgatni:

2 vármegyei e-matrica

Ha átlagos Simple app felhasználóként két darab vármegyematricával (6.660 Ft/db) látod el személyautódat:

• 2024-ben csak 6 darab heti (6.400 Ft/db) vagy 4 darab havi (10.360 Ft/db) matrica vásárlása éri meg két darab vármegyei matrica mellé.

3 vármegyei matrica

• 2024-ben már csak 4 heti vagy 2 darab havi matrica mellett érné meg 3 vármegyematricával közlekedni az autópályákon! (2024-ben még 5 vagy 3 fért be 3 megyematrica mellé.)

4 vármegyei matrica

• 2024-ben már csak 3 darab heti, vagy 2 darab havi matrica fér be a 4 vármegyematrica mellé anélkül, hogy a végösszeg túllépné az éves országos e-matrica árát.

Az autópálya-matrica díjak 2024-től változó mértékben emelkednek

Az inflációs környezetben az úthasználati díjak is emelkednek 2024. január 1-től, az előző évi átlagos infláció mértékében, azaz mintegy 16%-kal típusonként.

Magyarországi autópálya-matrica árak matrica árak 2024
havi
heti
éves
vármegyei
D1M
5 180 Ft
3 200 Ft
57 260 Ft
6 660 Ft
D1
10 360 Ft
6 400 Ft
57 260 Ft
6 660 Ft
D2
14 670 Ft
9 310 Ft
81 280 Ft
13 330 Ft
B2*
29 270 Ft
20 640 Ft
-
-
U
10 360 Ft
6 400 Ft
57 260 Ft
6 660 Ft

*A B2 kategória 2023. január 31-től megszüntetésre kerül.


FIGYELEM: 2024. március 1-től bevezetésre kerül az egynapos e-matrica Magyarországon, melynek díja D1 kategóriában várhatóan 5.150 forint lesz. Ennek részleteit hamarosan megírjuk!

E-matrica vásárlás tudnivalók

Mikor kell megvenni az autópálya-matricát?

Az e-matricát a díjköteles szakaszra felhajtás előtt ajánlott megvásárolni, ugyanakkor a vonatkozó jogszabály szerint a felhajtást követően rendelkezésre áll 60 perc türelmi idő: az úthasználat kezdetétől számított 60 percen belül megvásárolt matrica esetén a jogszabály mentességet ad a bírság alól. Visszamenőleges hatállyal, nem lehet megvásárolni az úthasználati jogosultságot.

Új útszakaszok és változások 2024-ben:

Vigyázz, ne megszokásból autózz: 2024. január 1-től további két vármegyével bővül a fizetős utak listája: Jász-Nagykun-Szolnok és Békés vármegye, és díjköteles lesz az eddig ingyenes M0-ás körgyűrű is!

Az alábbi útszakaszok válnak díjkötelessé 2024. január 1-től:

• M0-ás M1-M0 csomóponttól az M0-11-es út csomópontig

• M44-es Lakitelek/Tiszakécske csomóponttól Tiszaüg/Tiszakürt csomópontig

• M44-es Szolnok/Martfű/Kunszentmárton csomóponttól Békéscsaba-Gyula/Debrecen-Szeged csomópontig

• M4-es Abony-kelet/Szolnok nyugat csomóponttól Törökszentmiklós-nyugat/Szajol csomópontig

• M44-es Lakitelek/Tiszakécske csomóponttól Szarvas/Szentes csomópontig

• M31-es Nagytarcsai csomóponttól M3-M31 csomópontig

• M6-os Budapest, Barackos út csomóponttól Ráckeresztúr csomópontig

• M76-os Balatonszentgyörgy/Balatonberény csomóponttól Keszthely-Fenékpuszta csomópontig

További fontos információk 2023-tól:

Jármű típusok (díjkategóriák)

• D1 – Legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű, maximálisan 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsi, valamint annak vontatmánya

• D1M – Motorkerékpár

• D2 – Minden olyan gépkocsi, amely nem tartozik egyéb díjkategóriába és külön jogszabály alapján nem minősül útdíjköteles járműnek.

• B2 – Autóbusz - 9-nél több állandó ülőhellyel rendelkező, személyszállításra készült gépkocsi (Megszűnik a B2 (buszok) kategória 2024. február 1-től.)

• U – D2 és B2 díjkategóriába tartozó járművek által vontatott pótkocsi (utánfutó)

E-matrica érvényessége

Az érvényesség kezdete általában az e-matrica megvásárlásának időpontja, néhány kivétellel:

• Heti és havi országos e-matrica esetén online vásárlásoknál az érvényesség kezdete későbbi dátumra is időzíthető.

• Éves országos és éves vármegyei e-matricák érvényessége a vásárlás időpontjától indul, és a következő év január 31-ig tart.

• A 2024. március 1-én bevezetésre kerülő egynapos e-matrica várhatóan a – többi matricatípustól eltérően – a vásárlás pillanatától számított 24 órán keresztül lesz érvényes!

• Elővételben vásárolt éves országos és éves vármegyei e-matricák az e-matricák érvényessége a következő naptári év január 1-től indul, és a rákövetkező év január 31-ig tart.

• Az autópálya-használathoz érvényes e-matrica sorszámra van szükség, a bankodtól kapott SMS a terhelésről önmagában nem jelent pályahasználati jogosultságot. Ezért a vásárlás után mindig ellenőrizd, hogy megjelenik-e az alkalmazásban az "e-Matricáim" menüpontban a megvásárolt e-matricád, illetve megkaptad-e a vásárlásról a visszaigazoló emailt (ez általában néhány másodpercen belül megtörténik).

• Matricavásárlás esetén fizetés előtt győződj meg az adatok pontosságáról: a rendszám helyességéről, a matrica típusáról, és az érvényesség időtartamáról. Utólagos módosításra csak felár fizetésével van lehetőség.

Területi érvényesség

Heti (10 napos) autópálya matrica

Magyarország összes fizetős útszakaszára érvényes. Érvényes a vásárló által megjelölt kezdő és további 9 napra, összesen 10 egymást követő naptári napra, a 10. nap 24. órájáig

Havi autópálya matrica

Magyarország összes fizetős útszakaszára érvényes. A vásárló által megjelölt kezdő naptól a következő hónapban számát tekintve a kezdő nappal megegyező nap 24 óráig; ha ez a nap a lejárat hónapjában hiányzik, a hónap utolsó napjának 24. órájáig.

Vármegyei autópálya matrica

A vásárló által megadott vármegye összes útjára érvényes. Érvényes a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24 órájáig. Érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén a vásárlás időpontjától biztosít úthasználati jogosultságot.

Éves autópálya matrica

Magyarország összes fizetős útszakaszára érvényes. Érvényes a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24 órájáig. Érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén a vásárlás időpontjától biztosít úthasználati jogosultságot.

Pótdíjak

Ha a gépjármű ellenőrzéskor nem rendelkezik érvényes autópálya-matricával, az jogosulatlan úthasználatnak minősül és pótdíjat kell fizetni. A pótdíj összege függ a díjkategóriától, ill. attól, hogy a befizetés megtörtént-e 60 napon belül. Vannak ugyanakkor pótdíjat csökkentő tényezők. Így pl. ha a megvásárolt matricának a díjkategóriája, vagy a rendszám legfeljebb. 3 karaktere volt hibás. Ilyenkor csak a pótdíj különbözetet kell megfizetni, ill. a pótdíj elengedhető, csak a módosítási szolgáltatás díját (1470 Ft) kell megtéríteni.

Részleteket lásd.

https://nemzetiutdij.hu/articles/article/potdijak

Pótdíjfizetés helyett éves matrica vásárlás utólag

Az úthasználók az új rendelkezések hatályba lépésétől dönthetnek úgy, hogy a pótdíjfizetés helyett alapáron, utólag megvásárolják az éves országos matricát.

E-matrica módosítása

Átírás

E-matrica átírása minden esetben a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati irodáiban történhet. Az átírás díja 1470 Ft. Az átírás különböző essetek fennállása esetén lehetséges:

• gépkocsi eladása – szükségesek az eladási és matrica dokumentumok

• rendszámcsere – ha jogszabály írja elő a cserét, akkor az átírás díjtalan

• téves díjkategória – az érvényesség időtartamán belül

• rendszám elírás – legfeljebb 3 karakter. Ha 0 és O felcserélése, akkor az átírás díjtalan

• téves felségjel

Visszaváltási lehetőég

Kettős vásárlás esetén, ha a második matrica érvényessége még nem kezdődött el.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. Call Centere: +36 (36) 587-500 a nap 24 órájában hívható