Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be
Laptop, okostelefon, tablet – miért fontos a vírusvédelem minden platformon?

Laptop, okostelefon, tablet – miért fontos a vírusvédelem minden platformon?

A cikk elkészítésében szakmai partnerünk az ESET biztonsági megoldások hazai forgalmazója, a Sicontact Kft.

A vírusvédelem kiemelten fontos az online biztonság szempontjából. A következő cikkben áttekintjük a számítógépes- és mobil eszközök védelmének alapvető szabályait, illetve a kiberfenyegetéseket, melyekkel érdemes vigyázni.

A számítógépes védelem 4 aranyszabálya közül az első és legfontosabb a biztonsági frissítések rendszeres telepítése. A másik három (nem kevésbé) fontos szabály: a korszerű és hatékony vírusvédelem (azaz végpontvédelem), az erős, egyedi jelszavak használata, valamint rendszeres időközönként biztonsági mentések készítése fontos adatainkról.

Miért nagyon fontos a vírusvédelmi alkalmazás használata?

Az online térben lévő kártevők történelme még 1986-ra nyúlik vissza, ekkor jelent meg az első, tömegesen terjedő IBM PC (egy számítógép szabvány-család) kompatibilis vírus, a Brain – azóta a számuk már 1,3 milliárdra emelkedett.

A legjelentősebb kiberbiztonsági kockázatot az adathalász levelek, a csaló weboldalak, a fertőzött külső adathordozó eszközök, a rosszindulatú kódot tartalmazó letöltések, illetve a különféle trójai programok (megtévesztő, hamis alkalmazások, rejtett kártékony tulajdonságokkal) jelentik, a kémprogramokkal és a kéretlen reklámokkal kiegészítve. Manapság az adathalászat és a zsarolóvírus a leggyakoribb támadási formák, a megfelelő védelem pedig nélkülözhetetlenné vált a felhasználók számára. Senki sem örülne annak, ha bárki illetéktelenül leemelné a bankszámláján található pénzt vagy ha egy zsarolóvírus titkosítaná az összes, pótolhatatlan fényképét és fontos dokumentumait.

A számítógépes vírusok típusairól itt tudhatsz meg többet: https://www.eset.com/hu/termektamogatas/veszelyek/

A kiberfenyegetések bárhol megjelenhetnek

Legyen szó számítógépről vagy internetkapcsolattal rendelkező mobil eszközről, szinte már az összes népszerű operációs rendszerre léteznek kártevők. A legtöbb rendszerben, alkalmazásban vannak sebezhetőségek, kihasználható sérülékenységek, érdemes tehát nem csak a Windows, hanem a Linux vagy macOS rendszerű készülékeinket, Androidos telefonunkat, táblagépünket is megfelelő védelmi programmal ellátni.

A kicsire is figyelj – ne feledkezz meg mobil, tablet eszközeidről sem

Az emberek többsége már valamilyen mobileszköz (telefon vagy tablet) segítségével internetezik, így sajnos természetes, hogy az ilyen eszközöket támadó kártevők, csalások száma is jelentősen megnövekedett az utóbbi években. A kutatások azt mutatják, hogy évente közel 5000 órát töltünk a mobileszközeink használatával, ennek ellenére sokan ezeket kihagyják a védelemből, és ez súlyos következményekkel járhat. Hazánkban is rengetegen használják fizetésre, bankolásra ezeket a készülékeket, így könnyen belátható védelmük fontossága. Ezalatt nem csak egy megfelelő védelmi alkalmazás használatát kell érteni, hanem azt is, hogy az előbb említett célokra ne használjunk olyan iOS-es vagy Android-os telefont vagy tabletet, amelyhez a gyártó már nem ad ki rendszeresen biztonsági rendszerfrissítéseket.

Arra is érdemes figyelmet fordítani, hogy a neves alkalmazások hamisított másolatai rendre felbukkannak a hivatalos és nem hivatalos alkalmazás vásárlási tereken, ám az ilyen utánzatok létrehozása a személyes adatok ellopására, banki/pénzügyi információk kifürkészésére, kéretlen reklámok megjelenítésére, a kommunikációs adatok ellopására vagy manipulálására, zsarolóvírus telepítésre vagy rejtetten emelt díjas szolgáltatásokra való feliratkozásokra irányulnak.

Az ESET által végzett egyik tavalyi felmérés adatai azt mutatják, hogy az eszközök típusa szerint vírusirtót a legtöbben laptopon használnak (71%), amelyet a sorban az asztali számítógép követ (48%). Okostelefonnal általában mindenki rendelkezik, mégis csak 44% használ ezen az eszközön védelmi megoldást, tableten pedig még ennél is kevesebben (12%), annak ellenére, hogy a válaszadók 57%-a esett már áldozatul valamilyen online csalásnak, adathalászatnak, adatlopásnak, kémkedésnek, hackelésnek, vírustámadásnak.

A megfelelő vírusvédelmi megoldás kiválasztásához következő cikkünkben osztunk meg hasznos tanácsokat.