Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be

Így utaztass facsemetét – Érdekességek a budapesti közösségi közlekedésről

Ha kíváncsi vagy pár érdekességre a budapesti közösségi közlekedéssel kapcsolatban, vagy csak menőzni szeretnél a haveroknak széleskörű tudásoddal, ebből a válogatásból nyugodtan meríthetsz.

Cikkünkben megosztjuk veletek kedvenc fun factjeinket, melyek közt különleges lehetőségekre és ritkán emlegetett előírásokra is bukkanhatsz. Bízunk benne, hogy így segítünk egy kis fényt csempészni a mindennapi ingázás monoton pillanataiba.

Tudod, hogy hogyan színesítheted meg még inkább a napi rutint? A válasz egyszerű: vásárold következő BKK bérletedet a Simple alkalmazásban! Így nem fordulhat elő, hogy a másik táskádban felejted, vagy véletlen kimosod a farmerzsebedben tárolt papír alapú jegyet – a telefonod úgyis mindig a kezedben van, így még keresgélned sem kell, amikor be akarod mutatni az ellenőrnek. Az új szolgáltatásban jelenleg időalapú jegyek – tehát havi BKK bérletek, hetijegyek, reptéri vonaljegyek és 24/72 órás jegyek – érhetők el, és a kínálat folyamatosan bővül majd. 

Sárga, és csilingel – mi az?

Ma már el sem tudjuk képzelni, hogy ne okkersárga színű villamosok cikázzanak a városban, pedig régen ez teljesen másképp volt: az első próbavillamos a 19. század végén például zöld színű volt, az első menetrendszerinti járatok viszont már bordó színt kaptak. Az egységes sárga szín akkor került bevezetésre, amikor egyesültek a budapesti villamostársaságok. További érdekesség, hogy 1972-ig az Erzsébet hídon is közlekedett villamos. Ebben az évben a híd tehermentesítésének érdekében a 2-es metró átadása, valamint új buszjáratok bevezetése következtében szüntették meg ezt a vonalat.

Hangját minden pesti ismeri: ő a BKK angol nyelvű bemondója

 „Welcome on board!” – köszönti a Budapestre látogató külföldieket Rachel Appleby, a BKK járművek angol nyelvű bemondója. A brit származású Rachel nyolc éve él Magyarországon, és teljesen magával ragadta az itteni légkör. Egyébként az ELTE anglisztika szakján tanít, és egy tanár ismerőse mesélte neki, hogy a BKK akcentus nélküli angol beszélőt keres. Rachelnek tetszett a gondolat, hogy a saját hangját hallhatná vissza a metrókon és a villamosokon, így megragadta a lehetőséget, és hangját adta a villamosoknak. Mivel a magyart egész jól megtanulta az itt töltött évek alatt, a legtöbb megálló nevének kiejtése nem okozott problémát. Egyedüliként a Puskás Ferenc Stadionnal gyűlt meg a baja.

Saját villamos egy-két órára?

Kiskorodban te is imádtál jármű makettekkel játszani? Mindig is csodálattal figyelted, ahogy a fürge villamos begördül a megállóba? Ha ezekre a kérdésekre igen a válaszod, akkor jó hírünk van: gyerekkori álmaidat most valóra válthatod, és birtokba veheted kedvenc buszodat vagy villamosodat – a BKV egyes járműveit ugyanis cégek vagy magánszemélyek kibérelhetik maguknak pár órára. Bár nagyon menőn hangzik, hogy ily módon egy 54 méter hosszú Combinót is megkaparinthatunk, a legnépszerűbb ágazatnak mégis a nosztalgiajárművek tekinthetők. Tehát nem véletlenül láthatjuk hébe-hóba Budapest nagyobb rendezvényein az Ikarus 630-as buszt, vagy például a millenniumi földalattit.

Kézipoggyászon kívül ezeket szállíthatod

Tudtad, hogy személyenként egy darab szánkót díjmentesen szállíthatunk a BKK járművein? Így – már ha lesz még hó ezen a télen – a szállításnak kéne a legkisebb gondot jelentenie úton a Normafa felé. Ugyanez a szabályozás vonatkozik egyébként egy pár sílécre és egy köteg becsomagolt facsemetére, továbbá babakocsi és kerekesszék szállítására is. Jégkorinkat csak táskában vihetjük fel a járművekre. Az utazás tehát nem jelenthet kifogást – használjuk ki a tél utolsó heteit, és mozogjunk kicsit a szabadban.

Mi mindent elhagyunk nap mint nap…

Nem is gondolnánk, mennyi furcsaság landol a BKK talált tárgyak osztályán: hoztak már be babakocsit, hifitornyot, de még műfogsort és műlábat is az Akácfa utcai raktárba. A legnépszerűbbek mindig az időszakos termékek, például ősszel az esernyő, télen a kesztyű, de a különböző táskák és zacskók is nagy számban sorakoznak a polcokon gazdájukra várva. Az elhagyott telefonok egy külön zárt szekrényben landolnak, az elkeveredett állatokat – mert ilyen is elő szokott fordulni – pedig menhelyre szállítják. Pár éve egyébként még kiállítást is rendeztek a sok-sok elhagyott tárgyból. Arról, hogy miként járhatsz utána a járműveken felejtett holmijaidnak, és mennyi ideig van lehetőséged átvenni őket, korábbi cikkünkben utánajárhatsz.

Különleges járatok különleges városnézéshez

Májustól októberig a BKK nosztalgiajárműveit csíphetjük el a fővárosban: például a 2-es és a 19-es villamos vonalán, a főváros legszebb Duna-parti útvonalain zötyöghetünk a régmúltat idéző járművekben, de utazhatunk a világon egyedülálló IK630-as kabrióbusszal is a belvárosban. A nosztalgiajáratokra külön nosztalgiajeggyel szállhatunk fel, ezeket a járművön dolgozó kalauztól is megvásárolhatjuk. A Fogaskerekű Vasút ezzel szemben egész évben elérhető és sima BKK jeggyel vagy bérlettel is felszállhatunk rá, ha kedvet kapnánk egy kis kiránduláshoz a budai hegyekben.