Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be

Tömegközlekedési kisokos – 5 előírás, amivel jó, ha tisztában vagy

Tudod mekkora a megengedett csomag a BKK járatain? Hogy hogyan kell az előírásoknak megfelelően szállítani a kiskedvencedet vagy a kerékpárodat?

Mi lesz a talált tárgyak sorsa? A Simple ezeknek is utánajárt! 

Mivel már a Simple alkalmazásban is elérhetők a BKK időalapú jegyei (bérletek, napijegyek), ezért tüzetesen körbejártuk a közösségi közlekedés témakörét. Felderítésünk során akadtunk rá egy pár trükkösebb, sokszor nem annyira egyértelmű utazási szabályra, amit most Te is elolvashatsz cikkünkben.

Oké, hogy nem szabad dohányozni vagy dohányzást imitáló eszközt használni a járatokon és a peronokon, és tilos étkezni a járműveken, de például tudtad azt, hogy ha a kutyáddal utazol, nálad kell lennie a kutya oltási könyvének is, mert azt az illetékes személyzet ellenőrzés céljából bármikor elkérheti? Vagy hogy pótló járműre való átszálláskor ismét kezelni kell a már kezelt vonaljegyedet is? Miket rejt még továbbá a BKK Üzletszabályzata?

„A kutyám is velem utazik, mire figyeljek?” 

A gazdik jó, ha tudják, hogy a mozgólépcső az elsődleges balesetforrás, mivel a szerkezet becsípheti az állat lábát vagy a farkát, roncsolhatja a karmokat, sőt komoly talppárnasérülést is okozhat. Ezért különösen figyeljünk arra, hogy kedvencünket a mozgólépcsőn kézben szállítsuk, különösen fel- és lelépéskor.

Nagyobb testű, vagy nehezebb kutyáknál a liftek használatát javasolja a BKK. Amennyiben ez nem megoldható, kérjünk segítséget az állomáson szolgálatot teljesítő személyzettől, és a tartalékban lévő – álló – mozgólépcsőt vegyük igénybe.

Idevág az a korlátozás is, miszerint egy utas csak egy kutyát szállíthat, és egy járművön csak annyi kutya utazhat, ahány ajtón fel lehet szállni. Fontos még, hogy a kutya szállítása vagy zárt szállítódobozban, vagy minden esetben póráz és felcsatolt szájkosárral történhet, fajtától, mérettől és életkortól függetlenül.

Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy csak a zárt kutyaszállító dobozban, kézipoggyászként szállított eb utazhat díjmentesen, minden egyéb esetben teljes árú jeggyel vagy havi kutyabérlettel utazhatnak (kivéve rendőrségi és vakvezető kutyák).

És ahogy már írásunk elején is megemlítettük: az érvényes oltási bizonyítványt is zsebre kell rakni, hiszen azt a szolgálatban lévő személyzet kérésre a gazdi köteles felmutatni.

Bővebben itt tájékozódhatsz még a témáról.

Kerékpár szállítási előírások: 

A biciklizés egyre népszerűbb a fővárosban is, ám azt kevesen tudják, hogyan utaztathatjuk kétkerekű járművünket a közösségi közlekedésben?

Fontos kihangsúlyozni, hogy érdemes az adott járat menetrendjében és hirdetményeiben tájékozódni, mivel a kerekpárszállítás szabályai vonalanként eltérő lehet. Általánosságban elmondható, hogy egy utas csak egy kerékpárt szállíthat, amelynek mérete nem haladhatja meg a 180 x 130 x 70 centimétert. Ha a járművön kijelölt babakocsi-és kerékpár hely is egyben, fontos, hogy  a kerekesszékkel és a gyerekkocsival utazók élveznek előnyt, ha azonos helyen szállnak fel.

Azt sem árt tudni, hogy a kerékpárnak is külön jegyet vagy bérletet kell váltani, csak a kisméretű kerékpár szállítható kézipoggyászként díjtalanul a járműveken. Az Üzletszabályzat azonban kiemeli, hogy a járművezetőnek joga van felülbírálni a hirdetményben szereplő előírásokat, ugyanis „megtilthatja a kerékpárral való felszállást zsúfoltság vagy az utasok akadályoztatása esetén”.

A kerékpárszállítási szabályok változhatnak az egyes tömegközlekedési ágazatok szerint, így jó, ha kerékpárosként jobban utánajársz a dolognak a BKK Üzletszabályzatában.

„Találtam valamit, mit tegyek vele?” 

A járműveken, utasvárókban, peronokon, bérletpénztáraknál és az állomásokon talált tárgyakat a járművezetőnél, az állomásokon, a személyzettel működő végállomáson vagy a BKV Zrt. talált tárgyak kezelésére kijelölt helyiségében és a BKK ügyfélközpontjaiban és Központi ügyfélszolgálatán tudjuk leadni.

Az elveszített tárgyakról érdeklődni legkorábban az elvesztést követő munkanap 11 órától lehet, és 3 hónapon át őrzik azt. A megtalált tárgyakat a tulajdonosának a 1072 Budapest, Akácfa u. 18. szám alatt adják vissza.

Az elhagyott értéktárgy átvételéhez szükséges az elvesztés idejének, helyének, az elvesztett tárgy tulajdonságainak, kinézetének ismerete, továbbá személyazonosságot igazoló okmány bemutatása és egyszeri kezelési költség (egy előre váltott vonaljegy mindenkori ára) megfizetése is szükséges. Nem árt tudni, hogy a talált tárgyat a tulajdonos által kiállított írásbeli meghatalmazással rendelkező személy is átveheti.

Érdekességképpen: 2018-ban 15 ezer 275 tárgyat és 9,1 millió forintot hagytak el az utasok a BKV járatain. Ez utóbbiból 6,2 millió visszakerült jogos tulajdonosához – közölte a Lokál újsággal a közlekedési társaság a januári interjúja során.

Mekkora csomaggal utazhatunk? 

Szinte nincs olyan ember, aki táska nélkül indul el otthonról, sőt, sokan hosszabb utazásukhoz is a tömegközlekedést választják és igen nagy csomagokkal verekedik fel magukat a BKK járataira. De mit mond a szabályzat, mekkora a megengedett méret és darabszám kézipoggyászok tekintetében? Kézipoggyász szállítása esetén díjmentesen szállíthatjuk a 2db 40 x 50 x 80 cm-es, vagy 2 db 20 x 20 x 200 cm-es vagy 1 db 40 x 50 x 80 cm-es és 1 db 20 x 20 x 200 cm-es-nél kisebb csomagokat. A csomag tömegére csupán annyi előírás van, miszerint az utasnak képesnek kell lennie saját maga hordozni poggyászát.

Továbbá különböző nyilvános plakátokon is láthatjuk, hogy a hátizsákkal közlekedő utasoknak – a többi utasra való tekintettel – a járműveken a hátizsákot kézben kell szállítaniuk. 

Hogy kell kezelni az egy útra jogosító vonaljegyet pótló járműre való felszálláskor? 

Ebben a részben arra keressük a választ, hogy mi a teendő, ha csak egy vonaljeggyel szálltunk fel a tömegközlekedési eszközre, amiről tudjuk, hogy csak egy utazásra érvényes útmegszakítás nélkül? A BKK Üzletszabályzata szerint, amikor átszállunk egy pótló járműre a már kezelt jeggyel lehet tovább utazni, de a jegyet a pótló jármű jegykezelő készülékén is érvényesíteni kell a jegy számháló nélküli végén 

Abban az esetben azonban, amikor például a 6-os villamosról pótlóbuszra szállítanak a Corvin-negyednél, de az Oktogontól megint villamossal utazhatunk tovább a Széll Kálmán tér felé, akkor nem kell újra érvényesíteni a jegyünket. A két végén kezelt jegyet érvényesnek fogják tekinteni az ellenőrök.