Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be

Viselkedési tanácsok rendkívüli tömegközlekedési helyzetekben

A Simple már felkészült, készülj fel te is! Tudtad, hogy csak akkor vagy biztosítva a tömegközlekedési járatokon, ha érvényes menetjeggyel/bérlettel utazol? 

Akár a személyedet, akár a vagyontárgyaidat éri baleset, kizárólag akkor vagy jogosult a kártérítésre, ha nálad van a jegyed is – úgyhogy ne bízd a véletlenre, vedd a BKK napijegyedet-, vagy bérletedet a Simple alkalmazással, amit garantáltan nem fogsz elhagyni!

Mivel a budapesti közösségi közlekedést egyre többen veszik igénybe, egyre többször fordulnak elő balesetek, rosszullétek a buszon, vonaton, villamoson vagy éppen a metrón. A legfontosabb ilyenkor, hogy az utastéri vészjelzőn keresztül értesítsd a járművezetőt, aki majd a hatásköre szerint eljár. Te pedig maradj higgadt, és a következőket tartsd szem előtt:

  • Amikor valaki olyan állapotba kerül, hogy feltehetően nem ura a cselekedeteinek, és baj érheti, akkor nem opció, hanem kötelesség a segítségnyújtás – hívta fel errea figyelmet Köcse Tamás, Vas megyei vezető mentőtiszt a VAOL magazinnak adott interjúja során.

Ne feledd, ha segíteni kell, akkor nem számít, hogy valaki önhibájából, véletlenül, esetleg betegség következtében került bajba. A lényeg, hogy bajban van, és most a segítségedre szorul. Továbbá:

  • Ha belefogsz a segítségnyújtásba és van rá mód, akkor mindenképpen hívj oda másokat is.

Lássuk, mik történhetnek még, amikre fel kell készülnöd:

Ha dulakodást vagy rongálást észlelsz a szerelvényen:

  • Ugyancsak a járművezetőt kell értesíteni. Az utastéri vészjelzőn keresztül vagy a következő állomáson teheted ezt meg, a rendőrséget majd ő értesíti.

Tűz esetén a következők a teendők:

  • Ha a kocsiban észleled, sürgősen lépj kapcsolatba a járművezetővel az utastéri telefonon, vagy az állomási megállás után személyesen. Ne nyisd ki a kocsi ajtaját, cselekedjen higgadtan, és kövesd a járművezető utasításait.
  • Ha az állomáson csapnak fel a lángok, a forgalmi ügyeleten vagy a segélyhívón keresztül lépj kapcsolatba az állomási személyzettel, és kövesd az utasításaikat.

Az aluljáró és a metró is tartogathat nem mindennapi helyzeteket, például:

  • Ha valaki elesik a mozgólépcsőn, azonnal nyomd meg a vészleállító nyomógombot, vagy kérd meg erre a többi utast. A sérültet a forgalmi ügyeletre kell kísérni, ahol elsősegélyt kaphat, illetve mentőt lehet hozzá hívni.
  • Ha valamilyen tárgy a vágányok közé esett, akkor azonnal értesíteni kell az állomásszemélyzetet az állomás bejáratánál található forgalmi ügyeleten vagy a peronon található segélyhívón keresztül. Ne kíséreld meg a tárgy kivételét! Nagyméretű tárgy esetén pedig nyomd meg a peronon található vészkapcsolót, amely leállítja a vonatforgalmat.
  • Ha mi magunk esünk a vágányok közé, ne kíséreljünk meg kimászni, mert életveszélyes áramütés lehet a vége. Hangos kiabálással hívjuk fel a többi utas figyelmét az eseményre. Menjünk a peron eleje (az érkező vonat megállási helye) felé, de közben figyeljünk az esetleges érkező szerelvényre is.
  • Ha azt látod, hogy valaki a vágányok közé esett, nyomd meg a peronon elhelyezett vészkapcsolót, amellyel az áramszedő sínt feszültségmentesíted. Ha érkező vonatot látsz, akkor utasítsd a beesett személyt, hogy feküdjön a sínek közé a sínekkel párhuzamosan, fejjel az érkező vonat felé, és maradjon ebben a helyzetben, amíg nem kap segítséget.

Ám váratlan helyzet lehet az is, ha valaki összeesik előttünk a buszon vagy a villamoson. Magyarország közterületein évente több ezren veszítik életüket hirtelen szívmegállás következtében, miközben az azonnal megkezdett újraélesztéssel a többségük megmenthető lenne. Ezért a BKK és az Országos Mentőszolgálat közösen forgatott kisfilmben mutatja be az első teendőket és az újraélesztés menetét – ezek ismeretében akár Te magad is életmentő lehetsz!

Nézd meg az alábbi BKK kisfilmet az eszköz nélküli újraélesztésről, és ne feledd: 

Mentők: 104

Tűzoltók: 105

Rendőrség: 107

Általános segélyhívó: 112