Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be

Vidéki Márton-napi programok az idei évre

Márton-napja a nyakunkon van már, ezzel együtt pedig a különböző szuper programok országszerte, ahol hasunknak kedvező kulináris, illetve remek családi programokon is részt vehetünk majd. De vajon tudjuk-e, hogy pontosan honnan ered a rengeteg Márton-napi hiedelem, illetve maga az ünnep?

A jóságos Márton

Bor, liba és vigadalom. Valószínűleg ez a három szó jut eszünkbe elsőnek a november 11.-én tartott hagyományos ünnepről. A 317 környékén született Szent Márton már ifjú korában is a jóságáról és nagylelkűségéről volt népszerű a falu körében. A lakók olyannyira szerették, hogy eldöntötték, püspökké avatják. Ám ez főhősünknek koránt sem volt ínyére, ezért egy libaólban próbált menedéket találni, ám kevés sikerrel. A libák azonnal lebuktatták hangos gágogásukkal, így nem úszta meg a kinevezést.

A másik fontos eleme a napnak a mulatozás, hiszen akkoriban ezen a napon fejeződtek be az aratások, valamit a szüretelés, amit a munkások örömmel ünnepeltek meg. Megkapták fizetségüket, mellé pedig egy igencsak felhizlalt libát is, majd a vacsora mellett először kóstolhatták meg az újbort, ami után vidám hangulatú este elé néztek.

Szent-Márton napi vigasság – Hollókő

November 11.-én Hollókőn idén is vár minket a hagyományos ünnepély, ahol természetesen libából, illetve kacsából készült fogásokkal, zsíros kenyérrel, házi süteményekkel és még sok más finom falattal várják majd a résztvevőket. Betekinthetünk Szent-Márton életének legendáiba, sőt, még Döbrögi Urasággal és Ludas Matyival is találkozhatunk.

Márton-napi vigasság – Nyíregyháza

Érdemes lesz ellátogatni a jeles napon a Sóstói Múzeumfaluba, ahol ebben az évben is megrendezésre kerül az év tradicionális záróeseménye, melyen most is a libák lesznek főszerepben. Visszarepülhetünk a 19. század falusi környezetébe, emellett átélhetjük az akkori hagyományos őszi napirendi pontokat. Lesz zene, tánc és gasztronómia, rengeteg vidámsággal megspékelve.

Márton Napi Vigasságok és Búcsú – Bogács

A november 11.-ei hétvégén szombaton és vasárnap is nagyszerű programokkal, plusz ízletes ételekkel örvendeztetik meg a szervezők a Bogácsra látogatókat. Lesz kézműves foglalkozás a kicsiknek a Bogácsi Gyógy- és strandfürdőben november 11.-én, újborkóstolás a felnőtteknek a Színészligetben november 12.-én, továbbá még rengeteg szuper elfoglaltság a hétvégén.

Legyen nyugodt az utad!

Ha kedvet kaptál elindulni valamelyik rendezvényre, és autóval utaznál, töltsd le a Simple appot, hogy kényelmesen és problémamentesen teljen az út! Vásárold meg autópálya-matricádat pillanatok alatt az e-matrica menüpont alatt, majd, ha biztosítást is kötnél, kattints tovább az Autómentés Biztosításra, hogy ha probléma érné járművedet, könnyedén kérhess segítséget az alkalmazáson keresztül.


Forrás:

https://csodalatosmagyarorszag.hu/programok/csaladi/szent-marton-napi-vigassag-2023-holloko/

https://szallas.hu/programok/marton-napi-vigassagok-es-bucsu-2023-bogacs-p5333

https://nyiregyhaza.info.hu/programok/marton-napi-vigassagok/

https://funzine.hu/hu/de-mi-is-az-a-marton-nap/