Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be
Változás az M1-en

Az M1-es autópályán 2022-től a Fejér megyei szakasz fizetős áthaladóknak!

Autópálya-matrica kell immár a Fejér megyei szakaszra is: változás következett be az M1-es autópályán, miután a szárligeti csomópont átadását követő türelmi időszak lejárt.

Mindig fontos tájékozottnak lennünk, főleg mikor ennek hiánya miatt a pénztárcánk húzhatja a rövidebbet, ha megbírságolnak az autópályán az e-matrica hiánya miatt. Cikkünkben olvashattok a módosításokkal kapcsolatban.

Eddig így utazhattál az M1-en megyei e-matricával 

Korábban azzal a tudattal indulhattunk útnak az M1-es autópályán, hogy amennyiben Pest és Komárom-Esztergom megyei matricával rendelkezünk, akkor Fejér megyeit már nem kell vásárolnunk, hiszen a két szomszédos megyei matrica már lefedi azt az útszakaszt. Mivel a jelenlegi szabályozás szerint minden megyematrica a szomszédos megye első lehajtójáig érvényes, és Fejér megyének eddig csak egy lehajtója volt az M1-es autópályáról, eddig nem kellett külön e-matricát vásárolni az M1 Fejér megyei szakaszára.

Mostantól viszont Fejér megyére is kell e-matrica az áthaladóknak

Mivel azonban 2021-ben elkészült a 48-as kilométernél a szárligeti csomópont, a már meglévő 39-es bicskei mellett, és az átadást követő türelmi időszak letelt, így már két autópálya-lehajtója lett Fejér megyének. Ez azt eredményezi a szabályozásból adódóan, hogy a két csomópont (Szárliget és Bicske) között áthaladóknak 2022. január 1-től Fejér megyei e-matricára is szükségünk van az úthasználathoz, enélkül megbírságolnak.

Az M1-en önmagában a Fejér megyei e-matrica a Herceghalom csomópont és a Tatabánya-Óváros csomópont között jogosít fel autópálya-használatra. Ezen kívül Fejér megyei autópálya-matricával nem csak az M1-es adott szakaszát veheted igénybe, hanem az M7-es Balatonig tartó részét, és az M6-oson is eljuthatsz egészen Dunaföldvárig.

Ha teljes hosszában, rendszeresen használod az M1-es autópályát, de nem szeretnél éves országos e-matricát vásárolni, ebben az esetben Pest, Fejér, Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyei e-matricákkal tudod lefedni az M1-et.

Gond egy szál se!

Indulásod előtt bizonyosodj meg róla, hogy mely útvonalon tervezel végighaladni és milyen fizetős útszakaszokat fogsz így érinteni. Ezek után már egyszerű dolgod van, hiszen a Simple alkalmazással könnyedén megvásárolhatod az e-matricádat okostelefonod segítségével, ráadásul most értékes nyereményeket is nyerhetsz vásárlásoddal.

Sőt, a Simple appos autópálya-matrica vásárlásodat követő 24 órán belül 10-%-os kedvezménnyel köthetsz gépjármű-asszisztencia biztosítást, amivel még a nyerési esélyeidet is megduplázhatod.

Fejér megyei e-matrica

Fejér megyei e-matrica térkép

 


A borítókép csak illusztráció. A kép forrása: pexels.com

Források: https://www.nyugat.hu/cikk/m1_szarligeti_csomopont_miatt_matrica_valtozas