Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be

Új rendszámformátum: ne aggódj, inkább mentsd el az alkalmazásban

Új rendszámformátum 2022. július 1-től – az állandó és ideiglenes rendszámok is változnak

2022. július elsejétől Magyarországon új típusú forgalmi rendszámot vezetnek be. Az eddig megszokott hat számjegyű, 3 betűből és 3 számjegyből álló rendszámformátum helyett mostantól 4 betűből és 3 számjegyből álló rendszámok kerülnek az újonnan bejegyzett magyarországi gépjárművekre.

Ne aggódj, az új rendszámformátum kiadása csak az újonnan forgalomba helyezett járművekre vonatkozik, NEM KELL LECSERÉLNED a jól megszokott régi rendszámodat az új formátumra, azt továbbra is használhatod ahogy eddig tetted.

Ha pedig új formátumú rendszám került a kocsidra, jó hírünk van: a Simple rendszerét előre felkészítettük az új formátumok kezelésére, így gond nélkül elmentheted az újfajta rendszámot a Simple és a Simple Plus alkalmazásban egyaránt, majd vásárolhatsz rá közterületi parkolójegyet, autópálya-matricát, vagy köthetsz gépjármű-asszisztencia biztosítást az alkalmazással. Ami fontos, hogy a Simple alkalmazás legújabb verziói legyenek telepítve a mobilodra (Simple: 3.61.0 vagy újabb, Simple Plus: 1.18.0. vagy újabb).

A rendszám elmentésénél vigyázz, hogy helyesen add meg az adatokat, mert téves rendszámmegadás esetén megbírságolhatnak a közterületi parkolásért és az autópályán egyaránt.

Mostantól ideiglenes rendszámmal is parkolhatsz és vehetsz e-matricát a Simple appban

Az ideiglenes rendszámok kapcsán több változást is hoz július elseje: egyrészt egyszerűsödnek rendszámtábláik, így a korábban használt „E”, „M”, „P”, „SP” és „Z” jelzések helyett egységes „I” betűjeles rendszámokat adnak majd ki. Jó hír továbbá, hogy ettől az időponttól kezdve a Simple alkalmazásban az ideiglenes rendszámot megadva is indíthatunk parkolást, vagy vásárolhatunk autópálya-matricát.
Fontos tudni, hogy a gépjármű-asszisztencia biztosítást nem lehet ideiglenes rendszámra megkötni az alkalmazásban.

Mire szolgál az ideiglenes rendszám?

Ideiglenes rendszámmal szokták ellátni a külföldről behozott gépkocsikra a magyarországi forgalomba helyezés és a műszaki állapotfelmérés idejére. Hasonlóképpen használják járműgyárak az autók tesztelése, vagy kereskedelmi célból történő szállítása esetén. Ha a járművet átmenetileg kivonják a forgalomból – például lejárt műszaki érvényessége miatt –, a szervizek is használhatnak ideiglenes rendszámot az autó kipróbálásához.

Szabályos közlekedés ideiglenes rendszámmal

Az ideiglenes rendszámú autót kizárólag a meghatározott célokra (próbaút, javításra történő szállítás) lehet használni. A rendszámhoz jár egy indítási napló nevezetű füzet, melyben minden út alkalmával meg kell adni, hogy mettől meddig közlekedett a jármű, és ki vezette. Egy ilyen autót csak az arra jogosult személy vezetheti, például a javítást végző cég alkalmazottja. A személyszállítás és a vontatás alapesetben nem megengedett. Amennyiben mégis szükséges, arra külön engedélyt kell kérni. A gépjármű-felelősségbiztosítás megkötése ideiglenes rendszámú autók esetén is kötelező.

Parkolás ideiglenes rendszámmal a Simple alkalmazásban

A parkolás indításához első lépésként regisztrálnod kell járművedet az alkalmazásban rendszámának és típusának (motor, autó) megadásával – míg korábban csak állandó rendszám megadására volt lehetőség, július 1-től már az ideiglenes rendszámokat is el lehet menteni az alkalmazásban. Amint megvagy az új jármű regisztrálásával, a parkolás a megszokott módon történik: válaszd ki a zónát, igény szerint módosítsd a parkolás időtartamát, majd válaszd ki a fizetés módját, és indíts!

Autópálya-matrica vásárlás a Simple alkalmazásban

A jármű adatait elmentve autópálya-matricát is vásárolhatsz az autóra: akár heti, akár havi matricára van szükséged, a Simple appban néhány kattintással beszerezheted, az éves matrica megvásárlása viszont meggondolandó, hisz mégis csak egy ideiglenes rendszámról van szó.