Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be
Budapest parkolási övezetek 2022

Új parkolózóna kiosztás a fővárosban – összeszedtük mire figyelj, hogy ne járj pórul!

2022. szeptember 5-én, hétfőn reggeltől átalakul az eddig megszokott budapesti közterületi parkolási rendszer, megváltozik a parkolózóna kiosztás. Mire kell figyelned, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés?

 

A 2022. szeptember 5-én életbe lépő parkolási rend alapját a Fővárosi Önkormányzat döntése képezi, amely négy új, egységes díjövezetet hoz létre Budapesten. Ez nem azt jelenti, hogy ezentúl összesen 4 darab zónakód lesz használatban a városban, hanem:
  • A négy új díjövezeten belül a kerületek továbbra is több kisebb parkolózónát hoznak létre, egységesebb tarifákkal és idősávokkal, de eltérő zónakódokkal, aszerint, hogy az adott közterület a főváros, vagy az adott önkormányzat kezelésében van-e.

Parkolójegy vásárlásakor elektronikus díjfizetésnél tehát továbbra is a négyszámjegyű zónakódot kell keresned, melyek a rendelet alapján különböző besorolásúak lehetnek: A, B, C vagy D fizetési „zónába” tartozhatnak.

Figyelem: az új parkolózóna-kiosztás szeptember 3-tól már elérhető a Simple alkalmazásban!
Budapest parkolási övezetek 2022

Budapesti parkolási díjövezetek 2022 szeptember 5-től. A térkép tájékoztató jellegű, pontos és mindig aktuális parkolózóna-térképet a Simple alkalmazás Parkolás szolgáltatásában találsz. A térképen jelzett díjövezetek számos kisebb zónára oszlanak, eltérő zónakódokkal.

A budapesti parkolási díjövezetek 2022. szeptember 5-től

  • Vigyázz: A díjfizetős övezetek nem egyenlők a parkolózónákkal, ezért ezeken belül még számos kisebb zóna található, különböző zóbnakódokkal.
Új díjfizetési paraméterek a budapesti közterületi parkolózónákban 2022. szeptember 5-től:
Új díjfizetési zóna Új parkolási díj/óra Díjköteles időszak Időtartam-korlátozás (max.)
A zóna 600 forint 8:00-22:00 3 óra
B zóna 450 forint 8:00-20:00 3 óra
C zóna 300 forint 8:00-18:00 3 óra
D zóna 200 forint 8:00-18:00 nincs korlátozás

 

Mi változhat szeptember 5. után ott, ahol általában parkolsz?

1. VÁLTOZIK A FIZETŐS IDŐSÁV KEZDETE ÉS VÉGE

– Idősáv kezdete – reggel 8:00 óra: A legtöbb zónában reggel 8:00-tól fizetni kell a parkolásért az új rendszerben, köztük számos olyan helyen, ahol eddig 8:30 volt a kezdés, így azt, aki megszokásból parkol, bírság várhatja. Egyes kerületek azonban eltérhetnek ettől (például a II. kerület).

– Idősáv vége – késő este: Az „A” jelű fizetési övezetben este 22:00-ig szükséges parkolójegyet váltani az új rendszerben – számos olyan korábbi zónában is, ahol eddig csak este 18:00-ig vagy 20:00-ig kellett fizetni. Ilyen többek között a Belváros, jónéhány hetedik- és nyolcadik kerületi zóna, valamint Újlipótváros jó része.

A „B” jelű övezetekhez tartozó zónákban 20:00-ig kell parkolójegyet váltani –  számításaink szerint több mint 30 olyan korábbi zóna területén tolódik ki a fizetős időszak, ahol eddig 18:00-ig kellett fizetni.

 

2. A MAXIMÁLIS VÁRAKOZÁSI IDŐ A PARKOLÓZÓNÁBAN 3 ÓRA
Az új díjövezetek nagy részében ezentúl legfeljebb 3 órán át lehet majd várakozni, így számos forgalmas területen is lerövidül a maximális várakozási idő, például Újlipótvárosban, Zuglóban, vagy az V. kerületben.

 

3. VÁLTOZHATNAK A ZÓNAKÓDOK
 Számos eddigi zónakód megszűnik (mintegy 30), de marad körülbelül 60 különböző zónakód, és néhány új kód is érkezik a rendszerbe.
VIGYÁZAT: szeptember 5. után a megszokott zónakódok nem feltétlenül ugyanazt a területet fedik le, mint azelőtt! Ellenőrizd a térképen, hogy a kiválasztott zónakód valóban azt a helyet jelöli-e, ahol éppen parkolsz.

 

4. EMELKEDIK A PARKOLÁSI DÍJ
– A Simple adatai és az elérhető parkolózóna-információk alapján, becslésünk szerint átlagosan körülbelül 133 forinttal emelkedik az óradíj, és 230 forinttal egy átlagos budapesti közterületi parkolás díja. 
– Lesz olyan zóna, ahol csupán 25 forint a óradíj-emelkedés, az eddig legdrágább sávba tartozó zónákban az átlagosnál alacsonyabb mértékben, a legolcsóbb, 175 forintos óradíjak viszont több helyszínen is az átlagosnál nagyobb mértékben drágulhatnak.

 

5. ÚJ FIZETŐS TERÜLETEK

– Információk szerint eddig nem fizetős területek is fizetőssé válnak az ősz folyamán, de jelenleg még nem fizetősek: Kelenföld, Zugló: Törökőr és Nagyzugló, Laposdűlő (Hős utca környéke), Óbudán a Filatorigát környéke, Újpest: Városkapu környéke, Kerepesi temető-Aréna Pláza környéke.  A legegyszerűbb, ha a Simple alkalmazással ellenőrzöd, hogy az adott területen (ehhez engedélyezd a GPS-t) fizetős-e a parkolás.

 

Simple tippek:

A Simple alkalmazás  Parkolás szolgáltatásában előjegyezheted a parkolást akár már előző este, így időben elindul majd a parkolásod.

Használd az Újraindítás funkciót, amely 15 perccel az előző parkolás lejárta előtt jelenik meg. Az újraindítás gombra kattintva egyszerűen, a zóna és a kocsi kiválasztása nélkül fizetheted ki a következő idősávot.

Engedélyezd a GPS helymeghatározást, ami nagy biztonsággal megtalálja a parkolózónát neked. Mivel a GPS sem tévedhetetlen, mindenképp vesd össze a térképpel a gépjárműved parkolási helyét.

Figyelem: a fenti adatok és információk tájékoztató jellegűek, előzetes információk, térképek és zónák összevetése alapján készültek. Parkolás indításakor mindenképp ellenőrizd a zóna adatait az alkalmazásban!