Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be
Új fizetős útszakaszok, fejlesztések

Új fizetős útszakaszok és tervezett fejlesztések

Autópálya-matricáddal 2022-ben még több autópálya-szakaszt vehetsz igénybe: január 1-től már több új építésű út használata vált díjkötelessé, sőt egy új megye is bekerült az elérhető megyei matricák tárházába. A változásokról és a jövőbeli fejlesztési tervekről cikkünkben számolunk be.


Simple tipp: Az e-matricát a Simple appal is megvásárolhatod pillanatok alatt. Töltsd le telefonodra az alkalmazást, és internetkapcsolat mellett bárhol elintézheted a matricavásárlást. Sőt! Ha 2021. december 1. és 2022. február 20. között ejted ezt meg, még nyereményjátékunkon is részt veszel.


 

Megvalósult Miskolc és Kassa összeköttetése

Októberben átadták az M30-as autópálya Miskolcot Tornyosnémetivel összekötő 56,8 km hosszú szakaszát, Miskolcról így autópályán haladva érhetjük el a Kassa-közeli határt. Az M30-as út eredetileg Miskolc és az M3-as autópálya összeköttetését biztosította, funkciója viszont most bővült: mint az utolsó LEGO darabka, úgy tette teljessé a Kassa-Miskolc-Debrecen-Nagyvárad gyorsforgalmi útvonalat. Az új szakasz használata január 1-től vált díjkötelessé. Fontos kiemelni, hogy az M30-as Miskolcot elkerülő szakaszán továbbra is díjmentesen autózhatunk.

 

Folyamatosan bővül az M4-es gyorsforgalmi út

Díjkötelessé vált az M4-es autóút Abony és Törökszentmiklós-nyugat közötti szakasza is, mely egyben a Jász-Nagykun-Szolnok megyei autópálya matrica bevezetését eredményezte. Idén ezáltal már 17 megye autópálya matricája elérhető (csak Nógrád és Békés megyének nincs még fizetős útszakasza).

FRISSÍTÉS:

 az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által a Magyar Közlönyben megjelentetett friss rendeletmódosítás alapján 2022. február 18-tól díjmentessé válik az e-matrica-rendszerben:

  • az M4-es autóút Abony-észak és Törökszentmiklós-nyugat közötti szakasza;
  • és az M76-os autóút Balatonszentgyörgy/Balatonberény és Keszthely-Fenékpuszta közötti szakasza.

Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok megyei e-matrica-termék megszűnik, és emiatt a korábban megvásárolt Jász-Nagykun-Szolnok megyei úthasználati jogosultságokat is vissza lehet váltani. A visszavásárlásban a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. vonatkozó tájékoztatása alapján a NÚSZ Zrt. viszonteladó partnerei nem illetékesek, tehát a megszüntetett díjtermék árát a Simple alkalmazást üzemeltető OTP Mobil Kft. sajnos nem tudja visszatéríteni. Ezért a Jász-Nagykun-Szolnok megyei matricák visszaváltására – függetlenül a vásárlás helyétől – kizárólag a NÚSZ Zrt. ügyfélkapcsolati csatornáin van lehetőség, és a visszaváltást személyesen kell kérni bármely NÚSZ ügyfélszolgálati irodában, vagy írásban az alábbi elérhetőségeken: e-mailben az ugyfel@nemzetiutdij.hu címen, esetleg postai úton a 1380 Budapest, Pf.: 1170 levelezési címen.

Az M4-es biztosítja majd Budapest és a román határ közvetlen összeköttetését, a gyorsforgalmi út pedig évről évre új szakaszokkal bővül e cél eléréséért. Tavaly februárjában készült el a főváros agglomerációjában fekvő Üllő és Albertirsa közötti négysávos út, júliusban pedig Cegléd és Abony összeköttetése valósult meg. A legkeletibb szakaszt még 2020 szeptemberében adták át, mely Berettyóújfalutól a nagykereki határátkelőig tart. Az M4-es fejlesztése a Törökszentmiklós-Kisújszállás szakasszal folytatódik, mely részben új nyomvonal építésével, részben már meglévő út bővítésével történik majd meg.

 

Napirenden Zalaegerszeg és a főváros kapcsolatának egyszerűsítése

Somogy megyében az M76-os autóút Balatonszentgyörgy és Keszthely-Fenékpuszta közötti szakaszával bővült idén a díjköteles utak listája: FRISSÍTÉS: lásd a fenti betoldást! Az útvonalon egyelőre még munkálatok zajlanak, az átadás várhatóan márciusban valósul meg. A következő projekt Fenékpuszta és Zalaegerszeg összeköttetése lesz. Az M7-es autópályába vezető M76-os autóút lesz a kapocs Zala megye székhelye, a Balaton és Budapest között.

 

Úton az ország harmadig leghosszabb alagútja felé

Díjköteles az úthasználat immár az M85-ös autóút Sopron-kelet és Sopron-észak (Fertőrákos) közötti szakaszán is. A Győr és Sopron összekapcsolásáért felelős gyorsforgalmi út fejlesztése folyamatosan zajlik: jelenleg a soproni Bécsi-domb alatt építenek több mint fél kilométer hosszú alagutat, mely az ország harmadik leghosszabb alagútja lesz. A tervek szerint az M85-ös út utolsó pályarésze az osztrák határig fog tartani.


A borítókép csak illusztráció. A kép forrása: shutterstock.com

Forrás:

https://magyarepitok.hu/utepites/2021/10/letrejott-miskolc-es-kassa-autopalya-kapcsolata

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20211231/uj-megyei-autopalya-matrica-erkezik-holnaptol-518872

https://magyarepitok.hu/utepites/2021/10/ezzel-a-projekttel-folytatodik-a-szolnoki-szakasz-utan-az-m4-es-kiepitese

https://magyarepitok.hu/utepites/2021/08/zalaegerszegig-folytatodik-az-m76-os-epitese

https://magyarepitok.hu/utepites/2021/10/m85-hatalmas-erdeklodes-ovezi-az-alagutepitest

https://hvg.hu/cegauto/20190326_m85_sporon_sztradaalagut_osztrak_hatar