Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be

Tudod, mi a teendő közlekedési baleset esetén?

Ha egyszer netán te is érintetté válsz egy közlekedési balesetben – akár éppen arra sétálva, szemtanúként – fontos, hogy a sokkon felülkerekedve megpróbálj az elvárt viselkedésnek megfelelni. Cikkünkben a közlekedési balesetek minden részvevőjének a szemszögéből bemutatjuk, milyen teendőket szükséges ellátnia az érintetteknek, hogy a lehető legjobban csökkentsék az okozott károkat.

 

Ami a baleset minden résztvevőjére vonatkozik

Ha történt személyi sérülés, kötelező rendőrt és mentőt hívni (a 112-t, a 107-et és a 104-et is hívhatod). A telefonba meg kell adnod a pontos helyszínt, a sérültek számát, korát és nemét. Tájékoztatást kell adnod az esetleges egyéb veszélyforrásokról is (pl. leszakadt vezeték, kiömlött vegyi anyag). Fontos, hogy a baleseti helyszínt változatlanul kell hagyni, és minden résztvevőnek a helyszínen kell maradnia a hatóságok kiérkezéséig.


Simple tipp: Tudtad, hogy ha az autópálya-matricád vásárlását követő 24 órán belül kötöd meg a Gépjármű-asszisztencia biztosításodat a Simple alkalmazásban, most nem csak 10% kedvezményre, hanem értékes nyereményekre is szert tehetsz?! Annak érdekében, hogy még nyugodtabb legyen az utazás, az applikációban Készülékbiztosítást is köthetsz mobilodra, képernyő-töréskár, vagy akár lopás esetére is. Bármelyiket is választod, nyereményjátékunk sorsolásán mindenképpen részt veszel. Ha érdekelnek a játék részletei, kattints ide!


Ha te okoztad a balesetet

Ha nem történt személyi sérülés, a rendőrséget akkor is értesítheted, ha szükség van rájuk, mert mondjuk jelentős az anyag kár, vagy közüzemi feladatokat ellátó jármű is részese a karambolnak. Egyéb esetben, az európai (kék-sárga) baleseti bejelentő űrlap vagy a digitális kék-sárga bejelentő űrlap  kitöltéséhez nincs szükség harmadik féle közreműködéséhez, így egymás között is rendezhetitek az ügyet. Az esetről 5 munkanapon belül bejelentést kell tenned biztosítódnál.

 

Ha neked okoztak balesetet

Ha a tettes tovább hajtott, kártérítési igényedet a Magyar Biztosítók Szövetsége által fenntartott, úgynevezett Kártalanítási Számlánál érvényesítheted. Ha a baleset személyi sérüléssel is jár, a rendőrség eljárást indíthat segítségnyújtás elmulasztása ügyében. Amennyiben a vétkes fél szintén megáll, és hajlandó együttműködni, akkor a fentiek szerint kell eljárni. Ne hagyd, hogy átverjenek: ellenőrizd a másik fél okmányait, és hogy valós – nemmellesleg olvasható – adatokat írt-e az űrlapra. Ha valamiben nem tudtok megegyezni, hívj rendőrt! Károsult személyként 30 napod van bejelenteni saját biztosítódnál kárigényedet.

 

Mit tegyek, ha szemtanú vagyok?

Ne csak bámészkodó légy, hanem valódi segítség! Amit ilyenkor tehetsz, hogy megpróbálod felhívni a többi közlekedő figyelmét a balesetveszélyre, például integetéssel vagy fényjelzéssel, de ne tégy semmi olyat, amivel saját testi épségedet veszélyezteted! Egészségügyi ismereteid függvényében próbáld ellátni a sérülteket a mentők kiérkezéséig, viszont ne alkalmazz olyan módszert, amit nem ismersz tökéletesen!

A Simple Gépjármű-asszisztenciára számíthatsz, ha váratlan helyzet állna elő útközben, legyen szó közlekedési balesetről vagy műszaki meghibásodásról – csak egy telefonodba kerül, és úton is a segítség.

 


A kép csak illusztráció.  A kép forrása: pexels.com.

Források:

https://www.karrendezes.eu/mi-a-teendo-karesemeny-eseten/

https://kozlekedesibaleset.hu/?fbclid=IwAR3F5H-bqZ48wYNkbBLcUEXot9HIYRSAMHprMa6uxt4XOO8QojmbGVOnHyo

https://www.biztoshely.hu/a-kotelezo-biztositas-mire-fizet-mit-fedez-es-mikor-nem-fizet.html?fbclid=IwAR3By03IexsD5djC9CU5ew_5S6Alv1HZYkC71aWkA_J6PjM8TEYBRpblPCA

https://motorrevu.hu/cikkek/baleset-megelazas-a-szemtanao-ka%C2%B6telessage/