Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be

Tudatosan az Újrahasznosítás Világnapján

Az Európai Unióban egy átlagos fogyasztó évente 4,8 tonna (!) hulladékot termel[1]. Könnyű belátni, hogy ezt a mennyiségű hulladékot nem tudjuk sokáig kezelni.

Annak érdekében, hogy megóvjuk bolygónkat az első lépés a kibocsájtott hulladék csökkentése. De mi a helyzet a már háztartásunkban lévőkkel? Hogyan állhatunk át fokozatosan a hulladékmentes életformára? Erre adunk most tippeket.

Az idén március 18-án harmadik alkalommal megrendezett Újrahasznosítás Világnapján (Global Recycling Day) arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy érdemes átgondolni, mit dobunk el és mi az, amit újra tudunk hasznosítani. Az újrahasznosítás mellett viszont sok más is segíthet minket abban, hogy tudatosabb életet éljünk.

Simple applikáció szereti a praktikus megoldásokat. Ha az újrahasznosításon és a pénz spóroláson túl időt is spórolnál magadnak, akkor használd ki az app nyomtatás nélküli, gyors és gördülékeny vásárlási lehetőségeit.

  • Tájékozódj!

Hova tegyem a tejes vagy a gyümölcsleves kartondobozt? El kell-e mosnom a mosószeres flakont mielőtt kidobom? Ma már szerencsére egyre több hiteles forrásból tájékozódhatunk, ha szeretnénk tudatosabban élni. Ilyen például a Hulladékból Termék vagy a HUMUSZ weboldala. Ezeket olvasgatva megismerkedhetünk a különböző műanyagfajtákkal, megtudhatjuk, hogy milyen típusúak hasznosíthatók újra és melyeket érdemes inkább meg sem vásárolnunk, mert a szelektív hulladékgyűjtőbe nem dobhatók ki, mivel nem megoldott az újrahasznosításuk.

  • Törekedj a csomagolásmentes vásárlásra!

A fentebb említett évi, fejenkénti 4,8 tonna hulladék nagy része műanyagból készült csomagolóanyag. Érdemes odafigyelni tehát arra, hogy milyen terméket választunk: első körben érdemes olyat venni, aminek a csomagolását később akár fel is tudjuk használni. Például válaszd az üvegpoharas mustárt a flakonos kivitel helyett. Általánosságban elmondható, hogy az a legjobb, ha meg sem vesszük azokat a termékeket, amelyeknek nincs környezetbarát csomagolása. Ha ez nem megoldható, akkor legalább azokat szűrjük ki, amelyek az indokoltál több anyagba, többszörösen vannak becsomagolva.

  • Piacolj és válaszd a hazai termékeket

Bár nagyon csábító, hogy télen-nyáron is ehetünk érett paradicsomot, van benne valami természetellenes is. Tudatos váráslóként érdemes szezonális, hazai termékeket fogyasztani. Ezzel nem csak a hazai termelőket tudjuk támogatni, de a termékek „beutaztatásával” is spórolunk a természetnek. Manapság nagyon sok termék távoli tájakról érkezik, a szállítás pedig hatalmas környezetszennyezéssel jár. Ha eddig nem próbáltad volna, tegyél egy kört a hozzád legközelebbi piacon, ahol az árusok általában nyitottak a csomagolásmentesen vásárlókra. Bónuszként pedig mindig hamar megtanulhatod, mi az aktuális szezon slágere, hiszen ezekből általában mindenhol lehet találni. Ha pedig szeretnél szintet lépni, akkor vedd ki a részed a különböző „szedd magad” mozgalmakból. Ezek lényege, hogy a termelőknél mi magunk szüretelhetjük le a gyümölcsöket, amit így jóval kedvezőbb áron vihetünk haza, a bolti árhoz képest.

[1] Eurostat számításai alapján