Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be

Tokaj-Hegyalja a legősziesebb úticél

Tokaj-Hegyalja nem csak a borairól híres, találhattok itt különleges látnivalókat, csodás kirándulóhelyeket és igazán finom falatokat is. Ez a térség rengeteg mindent rejteget és ősszel a szüret kezdetén éled fel igazán. Akár csak egy napos programra vágytok, vagy ha egy egész hétvégét eltöltenétek itt, biztosan nem fogtok unatkozni. Autóval Budapestről mindössze néhány óra alatt elérhető és az autópálya-matricával sem kell sokat bajlódnotok, hiszen a Simple alkalmazásban pár lépéssel meg is vásárolhatjátok azt. Nézzük is miért érdemes ide ellátogatni!

Borászatok és borospincék

Bár sok minden más is van, természetesen nem hagyhatjátok ki a boros programokat sem, ha erre jártok. Számos pincészetbe térhettek be édes aszúkat, hárslevelűeket vagy furmintokat kóstolni és megérezni a vidék igazi esszenciáját. Ám nem csak Tokaj pincéi között érdemes barangolni, hiszen ebben a térségben van Szerencs is, ahol szintén csodás pincesor található, illetve Tolcsva, aminek pincesora a világörökség részét képezi.

Finom falatok

Ha már kóstolás, mindenképpen szót kell ejtenünk az ételekről is. A szüreti időszakban leginkább a tipikus szabadban, bográcsban készült szüreti ételekkel találkozhatunk, ilyenek a különböző pörköltek, gulyás vagy más egytálételek. De nagy hagyománya van ilyenkor a különböző réteseknek és más házias édességeknek is. Ha viszont nem a régi magyar ízekre vágytok, különböző új hullámos és fine dining éttermeket is találhattok itt.

Várak és kastélyok

A borospincék mellett Szerencsen ellátogathattok a Rákóczi-várba, ahol még egy impozáns gyűjteménnyel rendelkező múzeumot is megnézhettek. De Boldogkő vára vagy Regéc vára is ezen a környéken található így, ha szeretitek a hasonló történelmi helyszíneket, a térségben azokból sincs hiány. Ha mindre nincs is időtök a füzérradványi Károlyi-kastélyt kár lenne kihagyni, a csodás angolparkjával és impozáns kastély épülettel, amit belülről is megcsodálhattok berendezve.

Sportos programok

Ha a nézelődésen és kóstolgatáson túl aktívabb időtöltésre vágynátok, látogassatok el a Megyeri-tengerszemhez, amit egy könnyű erdei túrával érhettek el és lélegzetelállító látványt nyújt. Nem véletlenül nyilvánították természetvédelmi területté. Innen pedig már csak egy ugrás a Zempléni Kalandpark, ahol libegőzhettek, bobozhattok, sőt a legbevállalósabbak még egy 1036 méter hosszú drótkötélpályán is átcsúszhatnak a völgy felett. Ha garantáltan maradandó élményre vágytok itt a helyetek.

Nem kell tehát messzire menni, hogy egy csodás őszi kalandban legyen részetek, hiszen országunk tele van rejtett kincsekkel és olyan kis településekkel, amik rengeteg élményt tartogatnak. De ehhez az utazáshoz mindenképp az autós közlekedést ajánljuk, hogy könnyedén mozoghassatok a különböző helyszínek között. És bár bármelyik másik évszakban is gyönyörű, de talán ősszel mutatja meg az igazi arcát ez a vidék és talán még egy-egy szüreti mulatságba is belefuthattok.


A borítókép csak illusztráció. A kép forrása: shutterstock.com

Források: https://www.vitadolcissima.com/aranylo-tokaj-hegyalja-tippek-egy-oszi-kirandulasra/
https://welovebudapest.com/cikk/2017/11/14/erre-kirandulj-az-orszagban-osszel-tokaj-es-zemplen
https://vinoport.hu/keruloutak/tokaj-hegyaljan-talan-az-osz-a-legszebb-evszak/3573
https://nof.hu/hu/fejlesztesek/kastelyok/fuzerradvany-karolyi-kastely/