Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be

Titkos ajtó a Nyugati pályaudvarban – Budapest 5 rejtett kincse

Miről mesélne a város, ha beszélni tudna? Milyen titkokat rejtenek sarkai, melyek mellett nap mint nap elhaladsz különösebb odafigyelés nélkül?

Ha felfedezős kedvedben vagy, törd meg a napi rutint: szállj le hamarabb, vagy tegyél egy kis kitérőt – már a megállók környékén is megannyi érdekességre bukkanhatunk, a kedvenceinkről most le is rántjuk a leplet.

A városi barangolásaidban jó partner lehet a Simple app legújabb szolgáltatása: az alkalmazáson keresztül kényelmesen vásárolhatod meg havi BKK bérleted, Budapest hetijegyed, reptéri vonaljegyed, vagy 24h / 72 órás jegyed!

Láthatatlan templom a Rákóczi úton

A Blaha Lujza tértől a Keleti pályaudvar irányába sétálva a Rákoczi út 57. száma alatt láthatjuk a XIX. századi evangélikus templomot… Illetve nem láthatjuk, bármerre nézünk, bérházakba botlik tekintetünk. Pedig a neoromán stílusú templom – ahol egyébként Mikszáth Kálmán esküvőjét is tartották – tényleg ott áll. A szlovák ajkú evangélikus közösség 1838-ban kapta meg a szóban forgó telket, hogy iskolát és templomot építhessen rá. Az építkezés viszont túl nagy költséget jelentett számukra, így bevételszerzés céljából U alakban bérházakkal és üzletsorokkal vették körül a templomot, majd teljesen körbezárták. A templomban egyébként ma már nem tartanak istentiszteletet, az épület évek óta kallódik. Volt már itt kaszinó, konditerem, sőt egyszer még irodaházként is meghirdették.

Ezt rejti a Nyugati pályaudvar titokzatos ajtaja

Gondoltad volna, hogy milyen titkokat rejt a Nyugati pályaudvar egyik ajtaja? Első ránézésre ugyanolyan kopottnak és öregnek tűnik, mint a többi ajtó az épületben, de ha jobban szemügyre vesszük, feltűnik a latin „Viribus Unitis” (magyarul „Egyesült erőkkel”) felirat, ami Ferenc József osztrák császár és magyar király egyik jelmondata volt. Az ajtón belépve olyan érzésünk támad, mintha visszautaztunk volna az időben: a királyi váróteremben találjuk magunkat, ahol anno az uralkodó feleségével, Sissivel múlatta az időt vonatuk érkezéséig. Fenséges oszlopfőkkel és pompás falfestésekkel díszített helyiség máig az eredeti bútorokkal van berendezve. A titkos várót olyan különleges események alkalmával látogathatjuk meg, mint például a Múzeumok Éjszakája, vagy a MÁV nosztalgiavonatozás.

A Keleti pályaudvar kincsei

A Keleti pályaudvarnak is volt királyi várója, ám ez ma már teljesen átalakítva üzleti váróteremként üzemel. Itt se kell azonban messzire mennünk ahhoz, hogy káprázatos látványban legyen részünk: a kissé megtépázott pályaudvar Lotz-termében a ragyogás és a pompa kerül az előtérbe. Bár a híres csarnok nem nevezhető rejtettnek, kincsnek viszont annál inkább, ezért, ha arra járunk mindenképp érdemes megcsodálni páratlan freskóit. Azt azonban kevesen tudják a pályaudvarról, hogy ugyanolyan cédrusfa cölöpökön áll, mint Velence városa: a laza, mocsaras talajon elsüllyedt volna az épület, a cédrus viszont vizes talajban nem rothad el, hanem megkövül, így a napfényes olasz város épületeihez hasonlóan itt is ideális alapként szolgált.

Titkos kis villakert, ha magányra vágynál

A Széll Kálmán tértől körülbelül 7 perc sétára, a Városmajor utcában egy rendkívül bájos villácskába futhatunk bele. A klasszicista épületet Barabás Miklós festőművész építtette ide annak idején. A nyári lakként funkcionáló birtok szőlősei akkor még egészen a Kis-Svábhegy tetejéig ágaskodtak. Ma már csak egy kisebb kert veszi körül a villát, ahová bárki besétálhat az utcáról – és milyen érdemes besétálni! Már maga a villa is igazán magával ragadó látványt nyújt korinthoszi oszlopfőivel és türkizkék zsalugátereivel, a kert pedig romantikus menedékként várja azokat, akik kiszakadnának kis időre a város zajából – mivel ez a hely általában teljesen üres, nyugalmunkat senki se zavarja meg.

Figyelj a lábad elé: az Andrássy út fakockái

Az Andrássy út ma világhírű luxusmárkák boltjainak és pompás villáknak ad otthont, mindemellett kulturális központként is funkcionál. Azt azonban kevesen tudják, hogy régen egészen másképp festett az ikonikus sugárút: az útburkolatot kezdetben kis fakockák alkották, hogy megkíméljék a környező villák lakóit a lovak patájának zajától. Akkoriban nagy népszerűségnek örvendett ez a technika, a megnövekedett kereslet hatására pedig sokan meglátták a benne rejlő üzleti lehetőséget: a városi legenda szerint Hamrák János, a XX. század népszerű szélhámosa fényes nappal szedte fel a Rottenbiller utca összes fakockáját, majd eladta Székesfehérvárnak. Az Astoria mellett, a Múzeum körút 7. számú ház udvara a mai napig ilyen fakockákból van kirakva, ezt bárki megtekintheti, ha szívesen magába szippantana egy keveset a múlt történéseiből.

Te milyen titkos hellyel egészítenéd ki a listát?