Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be
Terek és parkok Budapesten

Terek és parkok Budapesten, amikről talán még nem is hallottál

A terek és parkok ideális helyként szolgálhatnak, hogy olykor „kisétáljunk” a mindennapokból, és egy hűs park árnyas fái alatt menedéket találjunk a nyári forróság elöl. Így következzen három bájos, kevésbé ismert fővárosi hely, hogy kedves környezetben kapcsolódhass ki.

 

Margit tér

 

Bár az árnyas fák szempontjából a Margitsziget verhetetlen, valamivel arrébb, a Margit körút közelében is találunk egy picinyke csodát: a Margit teret. Az 1938-ban kialakított rész korábban a kutyasétáltatók paradicsoma volt, sőt évekkel ezelőtt külön futtatót alakítottak ki a kedvenceknek. A teret szép mészkő-kompozíció díszíti, plusz több padot is elhelyeztek benne, és a gyerekeket is várja egy-két játék, így a parkos rész a kisebb mérete ellenére is sokféle lehetőséget kínál.

 

Jókai-kert Természetvédelmi Terület

 

Bár az elmúlt időszakban hosszabb ideig is zárva tartott felújítás miatt, ráadásul az elérhető információk szerint bizonytalan a nyitás ideje, azért tartsuk fejben, hogy micsoda varázssziget létezik a 12. kerületi Költő utcában. A Duna-Ipoly Nemzeti Park részeként működik a természetvédelmi terület, amely kvázi megalkotója után kapta a nevét. A híres írónk, Jókai Mór alakította át ugyanis a két regénye tiszteletdíjából vásárolt, elhagyott bányaterületet igazi kis virágzó paradicsommá. Ráadásul nemcsak a természet szépségét élvezhetjük, hiszen a tervek szerint a kerttel együtt megújuló Steindl-villa építészeti látványosságot is kínál.

 

Szenes Hanna park

 

Következzen egy olyan park, amely mellett a nyüzsgő város forgatagában talán sebesen elhaladunk, pedig ideális arra, hogy megpihenjünk egy kicsit. Ráadásul a forgalmas hetedik kerületben biztosít kedves elvonulást, hiszen a Rózsa utca és a Jósika utca kereszteződésében található a magyar költőnőről és a második világháborúban a briteknél ejtőernyősként szolgáló, csupán 23 évesen elhunyt Szenes Hannáról elnevezett terecske. A gazdag növényzeten hozzájárul a hely szépségéhez a névadótól származó idézettel díszített kőemlék, illetve a Szenesnek szentel Kolodko Mihály-miniszobor.

 

A Simple appnak köszönhetően lehetőségek tárháza könnyíti meg a kimozdulást otthonról. Ha például autóval vágnál neki a városnak, akkor az app segít gyorsan kifizetni a parkolójegyet, így nem kell parkolóórát keresgélni vagy apró után kutatni. Viszont ha inkább a tömegközlekedésre szavazol, akár a megállóban is vásárolhatsz jegyet, amely pillanatokon belül megjelenik az appban, így elég lesz az okostelefonod segítségével érvényesíteni azt. Csupán arra kell figyelned, hogy a frissen vásárolt termékek néhány típusa (jellemzően a napijegyek, bérletek) a vásárlástól számított 2 perc múlva válnak érvényessé, addig a „Még nem érvényes” menüpontban találod meg őket.


A borítókép csak illusztráció. A kép forrása: shutterstock.com

Forrás:
https://zoldkalauz.hu/margit-ter
https://funzine.hu/2022/04/27/goodapest/5-eldugott-kert-es-park-budapesten-ahova-szivesen-kuckozunk-be-konyvvel-a-kezunkben/
https://www.dunaipoly.hu/hu/helyek/bemutatohelyek/jokai-kert