Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be
Táncszínházak a Simple appal

Táncszínházak: ősszel lendületes darabok várnak

A táncszínházak bebizonyítják, hogy a történetmesélés szavak nélkül is lehetséges. Ahogy a hagyományos színházakban, itt is találunk könnyed és szórakoztató, vagy éppen mély és elgondolkodtató darabokat, valamint kifejezetten gyerekeknek szóló előadásokat is tartanak.

Simple tipp: A Simple alkalmazás Jegy szolgáltatásával pillanatok alatt jegyet vásárolhatsz a produkciókra: lássuk, most ősszel mely darabokra érdemes figyelni.

 

Ha a világ enyém lenne / Raza Hammadi: Paprika

Nemzeti Táncszínház

Október 18.

A Budapest Táncszínház társulat két előadását tekinthetjük meg egy este alatt: a Ha a világ enyém lenne inkább egy elmélkedő, filozófiai témákat boncolgató darab. Nem kell azonban megijedni, nem borítja az emberi lét minden megválaszolatlan kérdését a nyakunkba: inkább arra bátorít bennünket, hogy néha álljunk meg a nagy rohanásban, és értékeljük a minket körülvevő embereket. Azokat az embereket, akik ott vannak velünk a hétköznapok olykor vidám, olykor szomorú perceiben. Nélkülük hogyan jutottunk volna túl az élet nehézségein? Földi Béla gondolatébresztő koreográfiája ehhez hasonló kérdéseket boncolgat.

Raza Hammadi: Paprika című koreográfiája ezzel szemben nem a világmindenséggel, hanem egy kisebb szelettel, a magyarság fogalmát veszi górcső alá. Hammadit ugyanis foglalkoztatja a népek és képzeletük jobb megértése, melyet az emberi kapcsolatok megfigyelésén keresztül próbál megközelíteni. A magyar tánchagyományok és a magyar zene elengedhetetlen része lesz az előadásnak – apropó zene, Maxime Augais zeneszerző hosszú éveken át dolgozott együtt Hammadival, közös munkájukban így a hang és a tánc tökéletes harmóniája mutatkozik meg.

 

Lázár Ervin: A legkisebb boszorkány

Müpa

November 6.

A gyerekeknek szóló táncjátékot szintén a Budapest Táncszínház kelti életre, Földi Béla vezetésével. A társulat korábban elhozott már olyan klasszikusokat a Müpába, mint az Alice Csodaországban és a Pinokkió, ezúttal pedig Lázár Ervin meséjét dolgozzák fel. A legkisebb boszorkány csupa varázslat, kaland és izgalom: fellelhetők benne a klasszikus mesei elemek, mint például a szerelmes fiatalok és a féltékeny gonosztevők, akik lépten-nyomon próbatételeket állítanak a boldogság útjába. Az ellentétes erők között pedig ott áll a címszereplő, Amarilla, a kistermetű boszorkány, aki korántsem olyan gonosz, mint ahogy azt családja elvárná tőle – lehetséges, hogy már a boszorkányok se a régiek? A szórakoztatáson kívül a darab célja, hogy a gyermekeket megtanítsa a balett műfaji elemeinek „olvasására”.


A borítókép csak illusztráció. A kép forrása: shutterstock.com

Források:

https://www.jegy.hu/program/bemutato-ha-a-vilag-enyem-lenne-raza-hammadi-paprika-budapest-tancszinhaz-138055?q=bemutat%c3%b3+-+ha+a+vil%c3%a1g+eny%c3%a9m+lenne+%2f+raza+hammadi%3a+paprika+%e2%80%a2+budapest+t%c3%a1ncsz%c3%adnh%c3%a1z&sgtype=pfprogram https://www.jegy.hu/program/budapest-tancszinhaz-lazar-ervin-a-legkisebb-boszorkany-126551?q=budapest+t%c3%a1ncsz%c3%adnh%c3%a1z%3a+l%c3%a1z%c3%a1r+ervin%3a+a+legkisebb+boszork%c3%a1ny&sgtype=pfprogram