Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be

Szeszélyes időjárás: mutatjuk, mire figyelj az utakon!

Autóval indulsz útnak? A változékony, őszi időjárás könnyen áthúzhatja számításaidat – kerüld el a kapkodást, és tájékozódj előre!

Indulj direkt hamarabb, ha tudod, hogy a csúszós úton csak lassabban tudsz majd haladni! Nézd meg indulás előtt egy navigációs applikáció segítségével, nincs-e torlódás a megszokott útvonaladon! Apró lépések ezek, de rengeteg kellemetlenséget spórolhatsz meg velük.

Mutatjuk, mely meteorológiai jelenségekre fordíts különös figyelmet ősszel, és segítünk rájuk felkészülni is:

Ködös reggelek

A sűrű ködfoltokkal nem csak az a probléma, hogy jelentősen beszűkül a látótávolság – azzal is számolnod kell, hogy a kicsapódó nedvesség csúszós réteget képezhet az útfelszínen, így a féktávolság is nagyobb lesz – ilyenkor a sebességet ennek figyelembevételével kell megválasztanod.

Ha van az autónak ködlámpája, felmerül a kérdés, hogy mikor ajánlott azt felkapcsolni: a KRESZ ezzel kapcsolatban annyit mond, hogy „amennyiben a látási viszonyok ezt indokolják”. Lakott területen általában nem ajánlott használni, hisz itt eleve mérsékeltebb sebességgel haladunk, na meg a forgalom is gyakorta összesűrűsödik – ilyenkor csak ártanál, ha a ködfényszóró, illetve a hátsó helyzetjelző ködlámpa felkapcsolásával elvakítanád a közlekedés többi résztvevőjét. Maradnak tehát a lakott területen kívül eső utak, ahol mondjuk közvilágítás sincs, és a járművek nagyobb távolságot tudnak tartani egymástól – na itt villantsd fel fényeidet!

Amikor minden nap esőnap

Az esővíz kitölti az útfelszínben lévő egyenetlenségeket, és ezzel csökken a gumiabroncsok tapadóképességének hatékonysága – itt jön képbe az abroncs megfelelő, azaz minimum 1,6 milliméter mélységű mintázata, mely kivezeti a folyadékot a kerék alól, és így megakadályozza a vízen futást. Indulás előtt éppen ezért ajánlott ellenőrizni az abroncsok állapotát. Fontos a gumik kifogástalan állapota, de ahhoz, hogy tényleg ne csússz meg, sebességedet is mérsékelned kell!

Esős napokon figyelj a szélvédő tisztán tartására is: ha az ablaktörlő lapát csíkot hagy az üvegen, valószínűleg már elöregedett a gumija, úgyhogy ajánlott kicserélni. Arra figyelj még, hogy legyen elegendő folyadék az ablakmosó tartályban, méghozzá az évszaknak megfelelő típusúból.

A télhez közeledve

Nem azért hívják téli guminak, mert csak december elsejétől van rá szükséged – ha 7 °C alá csökken a hőmérséklet, már ajánlott a gumishoz venni az irányt. A téli guminak ugyanis sokkal jobb a tapadása, így a hidegebb idők már indokolják ennek a használatát. Késő őszi hajnalokon már számíthatunk fagyásra, a csúszós utakon pedig a legfontosabb, hogy megőrizd higgadtságodat, na meg, hogy kerüld a hirtelen mozdulatokat. Azt is észben kell tartanod, hogy a hidakon és felüljárókon az átlagosnál sokkal gyorsabban alakul ki jegesedés. 

Indulás előtt az ablakokat minden esetben meg kell tisztítanod a ráfagyott csapadéktól – macerás meló, de tényleg életek is múlhatnak ezen a lépésen. Havazás esetén az autó tetején összegyűlt hótömeget is le kell takarítanod – ha nem teszed meg, fékezésnél könnyen a szélvédőre zúdulhat, menet közben pedig a mögötted haladó autóst veszélyeztetheti ez a rögzítetlen „rakomány”. Szabadban parkoló autóknál még az is előfordulhat, hogy az ajtók reggelre befagynak, kinyithatatlanná válnak: ennek kockázatát úgy csökkentheted, ha inkább nem mosatod le kocsidat, amennyiben az előrejelzés fagyot mond – egyébként ilyen helyzetben a jégoldó folyadék segíthet.

Nem győzzük hangsúlyozni, mennyire fontos az elővigyázatosság – a Simple Gépjármű-asszisztenciabiztosítással pedig most még biztosabbra mehetsz: számíthatsz a helyszíni segítségnyújtásra bárhol*, bármikor kerülnél problémba autós utad során. Plusz előny, hogy a szerződést a Simple alkalmazásban néhány kattintással megkötheted.

*Az Alap és a Komfort csomag Magyarország területén, míg a Prémium csomag Magyarország területén, valamint külföldön történt káreseményekhez nyújt fedezetet.

TÖLTSD LE A SIMPLE ALKALMAZÁST, HA MÉG NEM TETTED MEG, ITT!

Simple fiókodat létrehozhatod itt és most is:

SIMPLE FIÓK LÉTREHOZÁSA

Források: 

https://www.eumet.hu/erdekessegek/teli-kozlekedes/

https://latnieslatszani.hu/hu/a-kodlampa-helyes-hasznalata-es-fontossaga_3560-n.html#.X2hqbGgzY2x

https://automento-24.hu/altalanos-gepjarmu-ellenorzesi-es-karbantartasi-tippek/

Kép forrása: Unsplash / Adrian Ionita