Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be

Spórolási tippek

A spórolási megoldások között akadnak olyanok, amik számodra nem komfortosak, vagy egyszerűen csak nem bízol bennük. A pénzmenedzsment bizony nem egyszerű dolog, ezért kicsit megkönnyítjük a dolgod ezzel a pár tanáccsal.

Minden hónapban tegyél félre egy fix összeget

Talán evidensnek tűnhet, de a legfontosabb és legalapvetőbb, hogy próbálj meg valamennyit félretenni. Mert bár nyilvánvaló, de nem olyan könnyű, mint ahogy elsőre gondolnád. Főleg akkor, ha még nem vezettél be ilyen stratégiát, és nem szoktál hozzá, hogy bizony van, amiről ilyenkor le kell mondani. Ez nem csak akkor fontos, amikor éppen gyűjtesz valamire. Bármikor jöhet olyan helyzet, amikor sürgősen pénzre van szükséged és ilyenkor igazán jól jön, ha van hova nyúlni. Az is hasznos ötlet, ha megpróbálsz mindig egy konkrét összeget félretenni, így könnyebb rászoktatni magadat a takarékolásra.

Dolgozz ki egy költségvetést

Célravezető, ha átszámítod, mire mennyit költesz, és hogy így mennyi lesz az, ami biztosan tartalékolható. A tudatos pénzmenedzsmentnek első lépése, hogy nem csak költöd a pénzt, hanem megpróbálsz valamilyen szisztémát kidolgozni. A legjobb megoldás, ha elkezded egy hónapban vezetni a kiadásaidat, majd ezekből kategóriákat alakítasz ki, pl. szórakozás, lakhatás, étkezés stb. Majd mikor ezzel megvagy, kijelölsz kategóriánként egy-egy összeget a következő hónapra, amit nem lépsz túl. Ezzel a módszerrel akár át is tudod csoportosítani a kiadásaidat.

Ne halogass

A dolog pszichés oldalának legnagyobb buktatója, ha a pénzmenedzsmented tudatossá tételét halogatni próbálod, „még egy utolsó hónapot” adva magadnak a pénzszórásra. Az ember hajlamos erre, ahogy arra is, hogy megmagyarázza magának, miért is volt jogos és logikus, hogy az adott hónapban nem sikerült követnie az eltervezett költségvetést. Próbálj őszinte lenni magaddal, mert a változás fejben dől el.

Vezesd kiadásaidat a Simple-lel

A Simple app-ban egész hónapban nyomon követheted az alkalmazással elköltött kiadásaidat, így a következő havi büdzsé megtervezésénél az alkalmazást is igénybe veheted, hogy lásd, mire, mennyit költesz.


A borítókép csak illusztráció. A kép forrása: shutterstock.com

Forrás: https://www.bien.hu/sporolasi-tippek/?kep=5