Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be
Síszezon a Simple appal

Síszezon! Régóta vártunk!

A síszezon az egyik leginkább várt időszak az évben. Végre itt a téli sportok ideje is. Előkerülnek szánkók, korcsolyák meg persze a sífelszerelések is. Te is készen állsz felkutatni hazánk legmenőbb sípályáit és szórakozni egyet a téli hóesésben?

 

A síelés története

A síelés a skandináv félszigetről eredeztethető. A neve a finn „suksi” szóból ered. Az első síléceket egy svédországi Hoting nevű mocsárban találták, ahol a környezeti adottságok miatt jó állapotban megmaradhattak. A korát úgy nevezett pollen-analízissel becsülték meg, mely szerint 4500 éves lehetett. Az 1929-ben feltárt norvég Rödöy szigeten több barlang- és sziklarajzot találtak melyeken sílécet használó emberek láthatók. Emellett több középkori monda, írás és dokumentum fellelhető, amelyek síelő vadászokról és katonákról számolnak be. Ezen adatok is mutatják, milyen régre nyúlik vissza a síelés kultúrája.

 

Miért jó a síelés?

A síelés önmagában hatalmas kaland és móka, de az élvezeten felül számos más jótékony hatása van. A síelés összetett mozgást igényel, ezáltal az egész testünket megdolgoztatjuk. Edzi a lábat, törzset és kart, de nem utolsó sorban erősíti a szív- és érrendszert és a keringésnek is használ. A síelés nem csak fizikai, de szellemi munkát is jelent. Szerepe van a mozgás koordinációban, egyensúlyérzék fejlődésében is.


Simple tipp: Mielőtt útnak indulnál kedvenc síparadicsomodba, ne felejtsd el megvenni az autópálya-matricádat a Simple appban. Ha a téli csúszós útkörülményekre való tekintettel szeretnéd, ha szakértő segítséged lenne egy nem várt helyzet során, a Simple alkalmazásban matrica vásárlása után 24 óráig 10% kedvezménnyel kötheted meg gépjármű-asszisztencia biztosításod.


A borítókép csak illusztráció. A kép forrása: shutterstock.com

Források: https://sielok.hu/rovat/tortenelem/cikk/sizes-tortenete/
https://www.sportosbolt.hu/hasznos-sieles