Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be

Rollerrel és kerékpárral a tömegközlekedésen

Rollerrel és kerékpárral közlekedni a nagyvárosokban egyre népszerűbb, így Budapesten is, ráadásul ezeket az eszközöket a tömegközlekedésen is lehet szállítani, így még gyorsabban és messzebbre juthatunk el. No de hogyan érdemes a tömegközlekedést igénybe venni a rollerrel és kerékpárral úgy, hogy másokat se zavarjunk, és mi is komfortosan érezzük magunkat? Jöjjön erről egy kisokos!

 

Kerékpárral a járatokon

 

Ha kerékpárral indulsz útnak, az korántsem jelenti, hogy kimaradsz a közösségi közlekedés előnyeiből, hiszen fogaskerekűn, buszon, villamoson és hajón, hétköznap és hétvégén egyaránt kerékpáros piktogrammal ellátott járatok sokaságán szállíthatsz kerékpárt.

 

A méretszabály szerint legfeljebb 180x130x70-as nagyságú bringát vihetünk magunkkal, amelyet rögzíteni kell az arra kijelölt helyen. Amíg eljutunk ide, igyekezzünk nem zavarni másokat, ráadásul némi előzékenységre is szükség lehet. Ugyanis több járművön a kerékpárszállításra kijelölt hely megegyezik a babakocsiknak és a mozgásukban korlátozott utasoknak kijelölt hellyel. Persze a figyelmesség fordítva is igaz, hiszen az utastársainktól szintén joggal várjuk el az előzékenységet, hogy átengedjenek a kerékpárnak kijelölt helyig.

 

Továbbá ne felejtsük el beszerezni a szállításhoz szükséges kerékpárbérletet, vagy érvényesíteni egy vonal- vagy gyűjtőjegyet hozzá.

 

Mi a helyzet az elektromos rollerekkel?

 

Ahhoz képest, hogy a városkép megszokott részei az elektromos rollerek, még mindig hiányzik a vele való közlekedést irányító átfogó jogszabályzat, és a tömegközlekedésen való helyük is kérdéses. Az biztos, hogy például a BKK megosztott rollerszolgáltatásával egyik megállótól a másikig eljuthatunk anélkül, hogy aztán a járműre kellene vinni a rollert.

 

Ha viszont saját járgánnyal kelünk útra, néhány udvariassági szabályt akkor is érdemes szem előtt tartani. Amennyiben nem utazik a járművön kerékpár, érdemes az annak kijelölt helyre parkolni, és összecsukott roller jóval kevesebb helyet foglal el a buszon, villamoson, bónuszként kevésbé balesetveszélyes. És persze nézzünk a lábunk elé, amikor a helyet keressük vele, nehogy áthúzzuk valakinek a csomagján vagy a lábán, mert akkor garantáltan morcosak lesznek az utastársak.

 

BKK-jegy Simple appal

 

Magadnak és bicajodnak is megveheted az érvényes vonaljegyet, ha tervezetten vagy hirtelen ötlettől vezérelve tömegközlekedési eszközre szállnál Budapesten. A Simple-fiókban elmentett bankkártyával akár a buszmegállóban, a járműre várva is pillanatokon belül az okostelefonodon landolhat a közlekedésre feljogosító érvényes jegy.

Mobiljegyvásárlás

 


A borítókép csak illusztráció. A kép forrása: shutterstock.com

Forrás:
https://bkk.hu/utazasi-informaciok/kerekpar-roller-gyaloglas/kerekpar/kerekparszallitas/kerekpar-szallitasa-felszini-jaratokon.5746/
https://tesztplussz.hu/hol-kozlekedhet-az-elektromos-roller/
https://simple.hu/mobiljegy/