Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be
Parkolás a Simple appal

Parkolási helyzetek, melyek nem mindig egyértelműek

A parkolási szabályok pontos ismerete természetesen nem csak a KRESZ vizsga kipipálásáig fontos: hogy segítsünk elkerülni egy esetleges büntetést, most felelevenítjük a KRESZ előírásait a kevésbé egyértelmű helyzetekre, és megosztunk egy aktuális vitatémát is. Ne feledd, hogy a parkolási díj egyszerű fizetésére a Simple app mindig jó megoldás!

 

Kijelölt rakodóhely: szabad parkolni, vagy sem?

Várakozni tilos jelzés, mely alatt rakodási folyamatot ábrázoló kiegészítő tábla tájékoztat minket arról, hogy a területet áruszállító járművek számára szabadon kell hagynunk. A KRESZ meghatározása viszont részben átértelmezi mindazt, amit erről a korlátozó jelzésről ismerünk: a szabály szerint ugyanis a kijelölt helyen öt percnél tovább is tartózkodhatunk mindaddig, amíg az áruszállító jármű meg nem érkezik.

Azért speciális ez a táblakombináció, mivel várakozás alatt eredetileg az öt percnél hosszabb tartózkodást értjük. A várakozást tiltó tábla ezesetben viszont újraértelmeződik a kiegészítő tábla által: megengedi a hosszabb tartózkodást is, amennyiben az autóban maradunk, és nem jelentünk akadályt.

 

Zebra: közvetlen közelében megállhatunk?

Azon nincs mit magyarázni, hogy gyalogosátkelőhelyen megállni tilos. Az már más kérdés, hogy előtte és utána mi a helyzet: a KRESZ szerint gyalogosátkelőhely előtt személygépkocsival, motorkerékpárral, segédmotoros kerékpárral, kerékpárral és kézikocsival 5 méter, egyéb járművel 15 méter távolságon belül tilos megállni. A szabályozás nem tér ki a gyalogosátkelőhely utáni területre, tehát közvetlenül zebra után szabályosan parkolhatunk.

 

Zöld rendszám: kiknek és mikor jár a díjmentes parkolás?

A zöld rendszámmal ellátott autók tulajdonosai jelentős kedvezményeket vehetnek igénybe: a legismertebb az ingyenes parkolás. Az utóbbi időben viszont gyakran felmerülő vitatéma, hogy a kiváltsággal rendelkezők körét szűkítsék a tényleg tisztán elektromos gépkocsival utazók körére. Jelenleg ugyanis a hibridek egyik típusa, az úgynevezett plug-in hibrid is jogosult a zöld rendszámra. Egyelőre nem született döntés róla, hogy tényleg megvonják-e a díjmentes parkolás nyújtotta előnyt ezektől a hibridektől.

Addig is, amire viszont érdemes figyelni a zöld rendszámosoknak, hogy kiváltságuktól függetlenül is belefuthatnak parkolási bírságba Budapesten. Vannak ugyanis olyan magánutcák, magánterületek, ahol speciális közlekedési és parkolási szabályok lehetnek érvényesek – így fordulhat elő, hogy a zöld rendszámos autók esetében is fizetni kell a parkolásért.


A borítókép csak illusztráció. A kép forrása: shutterstock.com

Forrás:

https://www.autoszektor.hu/hu/content/kreszprofesszor-kijelolt-rakodohely

https://www.autoszektor.hu/hu/content/kreszprofesszor-parkolasi-hibak-birsagokkal-4-resz

https://alapjarat.hu/el-mondo/milyen-birsag-jarhat-2021-ben-parkolasi-szabalyok-megszegeseert-itt-lista

https://hvg.hu/brandchannel/suzuki_20211111_Hibridek_es_a_zold_rendszam_melyik_tipus_parkolhat_ingyen

https://hvg.hu/cegauto/20201022_Hiaba_a_zold_rendszam_megbuntettek_a_figyelmetlen_autost