Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be
Őszi túrázás

Őszi túrák nem mindennapi fotópontokhoz

Az őszi túrázás remek alkalom arra, hogy szuper fényképeket készíts a legszínesebb évszakról. Cikkünkben rejtett erdei kincseket és pazar kilátópontokat gyűjtöttünk össze, melyek felderítése nem csak izmaidat, de kreativitásodat is megmozgatja majd!


Simple tipp: tartasz attól, hogy mobilodnak baja esik? Kösd meg a Készülékbiztosítást a Simple alkalmazásban: ha betörik a készülék képernyője, vagy ha ellopják, a biztosító gyors megoldást kínál, hogy ne kelljen sokáig nélkülöznöd szeretett telefonodat.

Készülékbiztosítás kötése egyszerűen, gyorsan.


A piliscsabai Gomba-szikla

Piliscsaba környékén kirándulva különleges sziklaformációkat kaphatsz lencsevégre: a Gomba-sziklát érdemes minden oldalról megvizsgálni, hisz bár egyes szögekből tényleg egy gomba formájában tetszeleg, innen-onnan inkább valami földönkívüli lény alakját ölti magára, alulról nézve pedig még furcsább, mintha szárnyakat vagy egy tüdőt ábrázolna. Egy biztos, ősszel a színpompás leveleket keretként használva szuper kompozíciót formálhatsz a látványos képződményről. A könnyed túra után még tutira marad energiád elsétálni a közeli Ördögoltár-sziklához, mely szintén játékot űz érzékeléseddel: még szemből egy széles, robosztus szikla képét mutatja, oldalról meglepően keskeny kőoszlopnak láttatja magát.

 

A legnagyobb területű hegyi vár romjai

Az Aggteleki Nemzeti Park területén magasodó Várhegy tetején találjuk Szádvár romjait, mely egykor hazánk legnagyobb területű hegyre épített erődítménye volt. A masszív kőfalak idővel kénytelenek voltak megadni magukat a természetnek, mohával körbefuttatott maradványai a vadregényes erdős környezetben azonban rendkívül jól mutatnak a fotókon. Ráadásul elhelyezkedéséből adódóan a kilátás is pompás, a magaslatról a környező lankás vidék erdeje felé is fordíthatod mobilod kameráját. Szádvár területét nemrég felújították, biztonságos útvonalakat, kilátópontokat és pihenőhelyeket kapott. A csúcs meghódításához azonban szükség lesz az erőtartalékokra, ugyanis sok emelkedőt tartogat.

 

A pomázi Kő-hegy

Szintén magaslati pont, viszont a túra során itt nem kell nagy szintkülönbséggel számolni. A cél a Kő-hegy tetején a Petőfi-pihenő kilátóterasz elérése, ahol a meredek, sziklás hegyoldal fölül kukucskálva a Budai-hegység csodás panorámáját lesheted meg, de még a Dunáig is elláthatsz – ezt a látványt muszáj megörökíteni! Közvetlenül a kilátó alatt egy különös sziklaalakot is találsz, mely a Napóleon-kalapja néven ismert. Érdemes elsétálni a közeli Vasas-szakadékhoz is: ez egy vulkanikus eredetű szűk szurdok, melyben sétát is tehetünk.

 


A borítókép csak illusztráció. A kép forrása: shutterstock.com

Források:

https://sportoljma.hu/magazin/izgalmas-hazai-kirandulohelyek-amelyeket-osszel-latnod-kell

https://kirandulastippek.hu/budapest-kornyeke/piliscsaba-gomba-szikla-ordogoltar-szikla

https://www.turistamagazin.hu/blog-bejegyzes-1/a-termeszet-jateka-a-csabai-gomba

https://www.travelo.hu/tura/20210523-szodliget-szadvar-felujitas-palyazat-turaosveny-atadas.html

https://kirandulastippek.hu/budapest-kornyeke/ko-hegy