Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be
Őszi programok-simple

Őszi programok a Simple appal!

Az őszi programok során sokunkat a melankolikus hangulat fog meg; a vörösben, barnában pompázó látvány, mikor a természet még utoljára, búcsúzóul ünneplőbe öltözik. Ha te is az ősz szerelmese vagy, és nem csak akkor mozdulsz ki ilyenkor, mikor valami elintéznivalód akad, ezeket a helyszíneket imádni fogod.

Gül Baba türbéje

Kezdésnek egy kevésbé ismert helyet hoztunk nektek. Ez Gül Baba, azaz a „Rózsák atyjának” türbéje. Gül Baba, bektási dervisként, azaz harcos muszlim szerzetesként érkezett a Budát elfoglaló oszmán csapatokkal együtt a városba. Állítólag a hódításért hálát adó muzulmán istentiszteleten halt meg 1541 szeptember 2-án. Sírhelye fölé az egyik budai pasa emelt díszes türbét 1543 és 1548 között. Ettől kezdve ez az iszlám világ legnyugatibb zarándokhelye. De nem csak a hívők keresik fel rendszeresen Gül Baba sírját, hanem az egyszerű budapesti lakosok is. Ugyanis a zegzugos budai utcák mélyén rejtőzik meg, így kiesik az átlagos turisták látóköréből, emiatt viszonylag csendesnek mondható.


Simple-tipp: ha már a fővárosban vagyunk, miért ne használhatnánk ki, hogy tömegközlekedéssel is odajuthatunk ezekre a helyszínekre pár perc alatt? További időt és papírt spórolunk, ha a Simple app segítségével vesszük meg jegyünket vagy bérletünket. Ha érdekel a lehetőség, ide kattints!


Tóth Árpád sétány

A budai vár nyugati falánál bújik meg a Tóth Árpád sétány, ami egykor a „promenád” nevet viselte – nem véletlenül. A levelüket hullató őszi fák alatt végigsétálva még ma is érezhetjük az egykor itt korzózó elegáns hölgyek és urak emlékét. Nyugat felé a Budai hegység rozsdásodó lombjai felé eltekintve pedig szomorkásan szép látvány fogad, amit csak fokoz, ha a koraesti órákban érkezünk, és láthatjuk, ahogy belenyílnak a sötétbe a város fényei.

Vajdahunyad vára

Kevesen tudják, de a Városligetben álló Vajdahunyad vára nem egy az egyben az Erdélyben álló eredeti másolata. Tulajdonképpen egy épületegyüttesről van szó, ami, sok más budapesti épülettel egyetemben, a milleniumi ünnepségekre készült el. Célja az volt, hogy bemutassa a magyarországi építészet korai évszázadait. Így találhatóak itt jáki, segesvári vagy épp csütörtökhelyi épületek másolatai-variációi is. Jöjjünk ide megpihenni egy városligeti séta után, vagy vegyük nyakunkba innen az őszi parkot, egy biztos: a magyar építészet páratlan gazdagsága bearanyozza majd a délutánunkat.

Az ősz legszebb helyszínei Budapesten. Juss el hozzájuk a Simple segítségével.

 


A borítókép csak illusztráció. A kép forrása: shutterstock.com

Források: https://hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%BCl_Baba_t%C3%BCrb%C3%A9je
https://hu.wikipedia.org/wiki/Vajdahunyad_v%C3%A1rahttps://welovebudapest.com/toplista/8-budapesti-hely-ahol-a-legszebb-oszi-fotokat-keszitheted
https://hu.wikipedia.org/wiki/Vajdahunyad_v%C3%A1rahttps://welovebudapest.com/toplista/8-budapesti-hely-ahol-a-legszebb-oszi-fotokat-keszitheted