Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be
Online és mobilon: szeretnéd biztonságban tudni a pénzügyedet?

Online és mobilon: szeretnéd biztonságban tudni a pénzügyedet?

2020-ban a fizetési csalásokból eredő éves globális veszteség meghaladta a 32 milliárd dollárt, ami több mint tízszeres növekedést jelent az elmúlt tíz év során. Ma már egyszerűbb a digitális térben csalásokat elkövetni, mint a fizikai világban. Nem korosztálytól és nem is végzettségtől függ, hogy ki lehet áldozat, bár a pénzügyi jártasság és az IT biztonságtudatosság nagy segítség a megelőzés és védekezés területén egyaránt. Az is árnyalja a képet, hogy bár a Visa Europe jelentése szerint statisztikailag a kelet-európai régióban van a legkevesebb digitális csalás, ez valójában csak az alacsony bejelentési hajlandóság miatt van így.

Biztonság bankolás és böngészés közben

Milyen segítséget nyújthat számunkra ebben a helyzetben egy átfogó védelmet nyújtó védelmi megoldás? Az ESET komplex vírusvédelmi csomagjainak Windows rendszeren működő alkalmazása tartalmaz többek közt egy beépített Biztonságos bankolás és böngészés elnevezésű modult is, amellyel megóvhatjuk pénzügyi adatainkat az online tranzakciók során. Alapbeállítások esetén, amikor felkeresünk egy ismert internetbank oldalt, a biztonságos bankolás és böngészés az éppen használt, az ESET által védett böngészőben történik. Arra is van lehetőség, hogy ezt az állandó biztonságos böngészést kikapcsoljuk. Ilyenkor, bankolás esetén két kattintással magunknak kell elindítanunk az ESET biztonságos böngészőjét és máris intézhetjük pénzügyeinket. Technikai oldalról a leggyakrabban használt böngészők támogatottak: Microsoft Edge, Google Chrome és Mozilla Firefox. Illetve az Internet Explorer is, de azt fontos megjegyezni, hogy ezt a biztonsági szempontból aggályos böngészőt nem feltétlenül javasolt használni a bankoláshoz.

A számítógépes vírusok, kártevők száma cikkünk írása idején – 2024 tavaszán – már elérte az 1.3 milliárdot. Ezek közül számos olyan kártevő szerepel, amelyik anyagi kárt akar okozni, például úgy, hogy egy éppen futó átutalás esetén a memóriában észrevétlenül kicseréli a számlaszámot a bűnözők által megadottra. Emiatt fontos, hogy a védelem emellett titkosítja a kapcsolatot a billentyűzet és a böngésző között, így biztonságos tranzakciót garantál, valamint védelmet biztosít a billentyűzetfigyelőkkel és a képernyőlopó kártékony programokkal szemben is.

Természetesen fontos szerepet játszik egy vírusvédelmi megoldás az adathalászat ellen is, hiszen az adatainkat ellopni kívánó kártékony, hasonmás weboldalak leggyakrabban az ismert banki, pénzügyi műveletekhez használt belépési webhelyeket igyekeznek utánozni. Az adathalászat elleni védelem ezeknél a kísérleteknél figyelmeztet, és kiszűri, -blokkolja a rosszindulatú adathalász oldalakat is.

Mobilon is intézheted biztonságosan a pénzügyeidet

Az Android rendszeren használatos ESET Mobile Security programban található integrált Fizetésvédelem egy kiegészítő réteget biztosít azáltal, hogy megvédi a készüléken pénzügyi adatainkat a haladó szintű adathalászat és az egyéb kártevők ellen. Ellenőrzi a védett alkalmazások listához hozzáadott összes appot, így aktiválása után automatikusan védelem alá helyezi az összes támogatott banki és fizetési alkalmazást. Megakadályozza, hogy a többi alkalmazás észlelje a védett alkalmazások elindítását, hozzáférjen ezek adataihoz, lecseréljen információkat – például számlaszámokat. Mindezek mellett azt is meggátolja, hogy más alkalmazások elolvassák a védett alkalmazásokban a képernyőn látható fizetési adatokat.

Nemcsak az ismert hazai bankok applikációinak használatánál, de a manapság népszerű fintech alkalmazások, kriptotárcák futtatása esetén is védelmet nyújt. A vírusvédelem megóv azoktól a kártevőktől is, amelyek célja, hogy mobiltelefonra érkező banki kétfaktoros autentikációt szolgáló üzeneteket eltérítse vagy ellopja.

Kriptotárca: nagyobb veszélyfaktor?

A kriptotárcák védelmével kapcsolatban meg kell említeni, hogy az ezeken lévő pénzeszközök ellopására rengeteg számítógépes kártevő és az ilyen jellegű csalásokban utazó bűnözői csoport is érdekelt. Emiatt a fenti technikai megoldások mellett elengedhetetlenül fontos a biztonságtudatos hozzáállás, illetve az óvatos és gyanakvó felhasználói viselkedés.

Amikor látszólag egy banktól telefonálnak és a bankkártya adatainkat kérik bediktálásra, vagy például Elon Musk nevében azt ígérik, ha utalunk nekik kriptovalutát, akkor kis idő múlva a dupláját kapjuk vissza, jusson eszünkbe, hogy ezek mind átverések. Az ilyen próbálkozásokat napjainkban már a felhasználóknak fel kell ismerniük, hogy ne legyenek áldozatai az egyre szaporodó, szinte mindennapos csalásoknak.

Erről, és még sok más IT biztonsággal kapcsolatos témáról rendszeresen szó esik az ESET „Hackfelmetszők – Veled is megtörténhet!” című kiberbiztonsági podcastjának havonta megjelenő adásaiban.