Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be
Nyaralás külföldön

Nyaralás külföldön – autópálya kisokos

A nyaralás felkészültséget igényel, külföldön pedig eltérő szabályok vonatkozhatnak az autópálya használatára: cikkünkben a fontos iratokra, az eltérő útdíjfizetési rendszerekre és egy autós utazás kötelező kellékeire hívjuk fel figyelmedet. Tervezz előre, és fordíts kellő időt a felkészülésre, hogy az utazás valóban kikapcsolódás legyen!

 

Nélkülük egy tapodtat se!

A nulladik lépés az érvényes jogosítvány, forgalmi engedély és személyi igazolvány – vagy EU-n kívül útlevél – megléte: érdemes már az utazás szervezésekor ellenőrizni, hogy közeleg-e valamelyik okmány lejárata, hogy még időben tudjunk intézkedni. Bár az EU-ban nem kötelező használata, érdemes a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás érvényességét igazoló zöldkártyát is beszerezni az utazásra: például baleset, vagy közúti ellenőrzés során a megléte képes felgyorsítani az ügyintézési folyamatot. A biztonság kedvéért pár baleseti bejelentő lap is legyen az autóban.

 

Céges autóval van pár extra teendő

Amennyiben nem saját kocsival utazunk külföldre, valamilyen módon igazolnunk kell, hogy jogosan használjuk a járművet. Országonként eltérő lehet, hogy ehhez elég egy meghatalmazás, vagy közjegyzői hitelesítéssel ellátott nyilatkozatra van szükség. Indulás előtt a céges üzemanyagkártya külföldi használati feltételeiről is tájékozódjunk.

 

Útdíjak külföldön

Az autópályákon egyes országokban a hazaihoz hasonló matricarendszer működik: ilyen például Ausztria, Szlovénia és Svájc. Elterjedt a fizetőkapus megoldás is: többek közt Olaszországban, Franciaországban és Horvátországban alkalmazzák a megoldást, amikor is a megtett út arányában kell fizetnünk a díjat. A harmadik kategóriában nincs általános díjfizetési kötelezettség. Ide tartozik például Németország.

 

Ellenőrzőlista a bepakoláshoz

Bár országonként eltérő lehet a személyautók kötelező tartozékainak listája, azzal nem teszünk rosszat, ha biztonságunk érdekében inkább mindent magunkkal viszünk a következőkből: láthatósági mellény minden utas számára, elakadásjelző háromszög és elsősegély-készlet. Ha autónkban még viszonylag egyszerű kicserélni az izzókat, tehát nem kell szervizhez fordulni a művelethez, akkor egy izzókészlet is csak a hasznunkra válhat. Egy kis elemózsia, és ami még fontosabb, órákra elegendő ivóvíz is legyen az autóban arra az esetre, ha dugóban kell várakoznunk. Ha estébe hajlik az utazás, melegebb ruhára, esetleg pokrócra is szükség lehet.

 


Simple tipp: a Groupama Biztosító Gépjármű-asszisztencia biztosítás Prémium csomagjával külföldön is számíthatsz az azonnali segítségnyújtásra, ha váratlan helyzetbe kerülsz az utakon. Kösd meg a biztosítást a Simple appban néhány kattintással, hogy egy baleset vagy műszaki hiba ne rontsa el a nyaralást és legyen hova fordulnod segítségért!

 


A borítókép csak illusztráció. A kép forrása: shutterstock.com

Forrás: https://www.penzcentrum.hu/auto/20210805/erre-figyelj-ha-ceges-autoval-utazol-konnyen-ramehet-a-penz-es-a-nyaralas-is-1116769#
https://www.leaseplan.com/hu-hu/blog/tippek-trukkok/7-tipp-hogyan-keszuljunk-fel-autos-nyaralasra/ https://www.karrendezes.eu/mire-valo-a-nemzetkozi-zoldkartya/
https://dasblog.hu/2019/07/31/ezek_nelkul_el_se_induljunk_kulfoldre
https://www.autopalyamatrica.hu/autopalyadijak-europa