Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be
Szüreti mulatság a SImple appal

Népszokások és modern programok ősszel

A népszokások, magyar hagyományok a mai napig nem mentek ki a divatból. Ha idehaza töltenéd el a borongós napokat, látogass el valamelyik hagyományörző programra, ami éppúgy feltölt majd testileg, mint lelkileg. 

Hazánkban az ősz a régi hagyományok gyakorlásának az ideje, ugyanis tradicionálisan az aratást, a télre való készülődést jelenti. Az aratás – már ha bőséges volt a termés – az egész éves izzadtságos munka megtérülését jelentette, így a zenés-táncos mulatás sem maradhatott el.

A jól megérdemelt mulatságok ideje

Ahogy más európai népeknél, így nálunk is rengeteg mágikus hiedelem kötődött az aratáshoz. Az aratás végén például egy marék vágatlan búzát hagytak a tábla végén, hogy jövőre is jó termés legyen, és hogy a zivatar ne verje el a vetést. Az eső különben, mivel a földből élő embereknél az életet jelentette, más népszokásokban is centrális helyet foglalt el. A leglassabb aratót például meghempergették a porban, hogy „esőt varázsoljanak”. Szintén az esőhöz kötődik egy Erdélyben is élő népszokás. A gabonaszárakból és kalászokból font ún. aratókoszorút, amelyet a legügyesebb legény vagy leány vitt a földesúrhoz, a házak előtt elmenőben a falusiak egy kancsó vízzel meglocsolták, hogy így locsolja majd az eső jövőre is a búzát.

Az ősz legfontosabb eseménye

A bortermő vidékeken a szüret volt az ősz legfontosabb eseménye. A szüret megkezdését puskaropogás, vagy ha volt, mozsárdörgés jelezte. Magukat a szőlőfürtöket elsősorban a nők, néha a gyerekek szedték. A férfiak inkább a puttonyokba összehordott szőlőt cipelték el a pincéhez, ahol aztán – a biztos sokak által ismert tipikus szüreti jelenetben – lábbal taposták ki a gyümölcs levét. A munka végeztével pedig a vincellér vezetésével együtt indultak énekelve a gazda házához, aki megvendégelte az aratókat. Természetes, hogy a bor sem maradhatott el, így a vacsora általában itt is elég hamar mulatságba fordult.

A vidéki népszokások közül talán leginkább a szüret maradt fent napjainkig. Ma is országszerte rendeznek szüreti mulatságokat, ahol a résztvevők nem csak az autentikus falusi élet egy szeletébe kóstolhatnak bele, hanem a tájegység jellegzetes boraiba is. Aki egy ilyen, hagyományosabb szüreti mulatságra vágyik, annak érdemes lehet felkeresnie Balatonszárszót, ahol nem csak a népi kultúra szépségeiben gyönyörködhetünk, hanem az őszi Balaton látványában is.

Akik egy modernebb, fesztiválszerű élményre vágynak, azoknak jó döntés lehet ellátogatni az idén már sokadik éves Móri Bornapokra. Mór borászati (újra)felfedezése az elmúlt évtizedben zajlott le.


Ha Mór vagy Balatonszárszó mellett döntünk, érdemes egy matricát is beszereznünk, mert mindkét település leggyorsabban autópályán érhető el. Ha rendelkezünk Simple applikációval, már egyszerűbb a dolgunk: az alkalmazással pillanatok alatt megvásárolhatjuk praktikus e-Matricánkat


A borítókép csak illusztráció. A kép forrása: unsplash.com

Források: http://mek.niif.hu/05100/05134/html/rmm0002.html
http://mek.niif.hu/05100/05134/html/rmm0010.html