Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be
Múzeumok Budapesten

Múzeumok Budapesten, ahova március 15-én ingyenesen ellátogathattok

Múzeumok szerelmesei vagytok? Szuper lehetőség vár rátok március 15-én, ugyanis számos budapesti múzeumot ingyenesen látogathattok meg. Ha valamelyik már korábban is bakancslistás volt nálatok akkor érdemes résen lenni és kihasználni ezt a nagyszerű alkalmat. Ha pedig eddig nem volt ötletetek, hogy milyen programot szervezzetek a családdal vagy a párotokkal erre az extra szabadnapra akkor is jó választás lehet.

 

Simple tipp:

Az utazáshoz pedig válasszátok a BKK járatait, amikre egyszerűen és gyorsan akár otthonról is vehettek jegyet vagy bérletet a Simple applikáció BKK Mobiljegy szolgáltatás segítségével.

 

Belvárosi múzeumok

Ha a Hősök tere környékén járnátok több helyre is ellátogathattok egymás után, így, ha egésznapos múzeumozást terveztek, érdemes itt kezdeni. Közvetlenül a téren található a Szépművészeti Múzeum, amely több százezer darabos gyűjteménnyel rendelkezik. Impozáns termeiben sétálva a képzőművészetről tudhattok meg többet egészen az ókortól a 18. századig.

Az ámulatba ejtő festmények után, a Városligetben kicsit beljebb sétálva a Vajdahunyad vár egyik csodás épületében megtalálhatjátok a Magyar Mezőgazdasági Múzeumot, mely talán első hallásra nem tűnik olyan érdekesnek, mégis kifejezetten izgalmas. Elmélyülhettek itt a magyar erdészet, halászat, vadászat és mezőgazdaság témaköreiben, de a szőlőkről és borokról, valamint a lovakról is megtudhattok többet. Az utóbbihoz kapcsolódóan a múzeum két talán legkülönlegesebb darabja Kincsem és Imperiál világhírű magyar versenylovak csontváza. A múzeum állandó kiállításának legújabb része pedig egy nagyon is aktuális problémát boncolgat, ami nem más, mint az emberiség és a Föld kapcsolata és ennek jövője, valamint a környezetvédelem fontossága. Így ez a múzeum is egy igazán sok rétű és gazdag kiállítást tartogat.

Ezután, ha tovább haladtok a Városliget belseje felé megtalálhatjátok a Néprajzi Múzeumot, amely szintén ingyenesen látogatható ezen a napon. Már maga az épület is igazán különleges falának hímzést imitáló mintájával, különleges formájával és tetőkertjével, ám a kiállítás még többet tartogat. Ez a múzeum szakít a szokványos merevséggel és izgalmas, modern, interaktív formában mutatja be és hozza közelebb a népművészetet a látogatókhoz.

Az Andrássy úton visszasétálva megtalálhatjátok a méltán híres és közkedvelt Terror Házát is. A múzeum tárlata 3 szinten az első és második emeleten, valamint a pincében került kialakításra. A kiállítás a második emelettől kezdve lefelé haladva a hazánkat elnyomó terrorendszerek borzalmait és az emberi akarat és kitartás erejét mutatja be erőteljes ugyanakkor megható módon.

 

A pesti oldal múzeumjai

A pesti oldalon megnézhetitek még a Magyar Nemzeti Múzeumot és a Magyar Természettudományi Múzeumot is, ezek egymáshoz elég közel a VIII. kerületben találhatóak. Előbbinél a felvonulás végét és az ünnepi beszédet is megtekinthetitek, ha reggel érkeztek. Valamint egésznapos családi és gyermekprogramokkal is várnak. Ezek mellett pedig a Petőfi Irodalmi Múzeum az V. kerületben és a Ludwig Múzeum a IX. kerületben is várja az érdeklődőket ezen a jeles napon.

 

A budai oldal múzeumjai

A budai oldalra áttérve a Budai Vár környékén érdemes kezdeni a nézelődést. Itt található a Magyar Nemzeti Galéria, ahol az 1300-as évektől kezdve végig követhetjük a magyar művészet alakulását. Munkácsy Mihály, Rippl-Rónai József, Csontváry Kosztka Tivadar, Szinyei Merse Pál és még sok más méltán híres és ünnepelt magyar festő műveit tekinthetitek meg itt, számos szobor és iparművészeti tárgy mellett.

A következő két helyszínhez sem kell a Várból messzire menni, hiszen a Budapesti Történeti Múzeum is itt található, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum pedig a Honvéd Főparancsnokság Dísz téri épületében kapott helyet. Az előbbiben a főváros történetéről tudhatnak meg többet az érdeklődők dokumentumokon és más fontos tárgyakon keresztül, valamint a palota rekonstruált termeit is bejárhatják a várkápolnával együtt. A Hadtörténeti Múzeumban pedig, ahogyan a neve is mutatja a magyar és egyetemes hadtörténet bemutatására, feltérképezésére és kutatására szánta el magát.

Mindezek mellett a XII. kerületben a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont is várja az érdeklődőket lenyűgöző modern és interaktív kiállításával, ami gyerekek számára is kifejezetten izgalmas lehet. Illetve a III. kerületi Vasarely Múzeumba és az Aquincumi Múzeumba is ellátogathattok díjmentesen március 15.-én.

Reméljük kedvet kaptatok valamelyik helyszín meglátogatásához és kihasználjátok ezt a szuper lehetőséget.


A kép csak illusztráció. A borítókép forrása: pexels.com

Források:

https://blog.szallas.hu/ingyenes-muzeumok-a-marcius-15-i-hosszu-hetvegen/

https://eduline.hu/felnottkepzes/Ezeket_a_muzeumokat_ingyen_latogathatjatok__O2QTS0

https://player.hu/kult/ingyenes-muzeumok-marcius-15-en