Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be

Munkaszüneti napok – parkolás kisokos

Munkaszüneti napokon és ünnepnapokon alapvetően nem kell fizetni a parkolásért – vannak azonban olyan kivételes zónák, melyekre ez a szabályozás nem vonatkozik. Ezeken a területeken így nincs különbség munkanap és nem munkanap között. Ne feledd, hogy a Simple app GPS-helymeghatározási funkciójával mindig ellenőrizheted, hogy az adott területen fizetős-e a parkolás!

Ha hétvégén megszokásból fizetés nélkül parkolsz egy ilyen zónában, annak csúnya büntetés lehet a vége. De mégis mely területeken kell az év minden napján fizetős parkolásra számítanunk, és mi értelme az egyésznek?

A válaszhoz először hátrébb kell lépnünk egyet: azt tudjuk, hogy a parkolási díjszedés célja csökkenteni a zsúfoltabb területeken lévő autók számát. Ha a hétköznapkora gondolunk, egyből a sűrű belváros ugrik be erről a kijelentésről.

Mi a helyzet azonban a hétvégékkel és ünnepnapokkal, amikor már nem a belvárosi ügyintézés áll fókuszban? Amikor az emberek inkább a szabadba vágynak kirándulni? Bizony ám, az embertömeggel együtt érkező autótömeg ilyenkor inkább a parkok, természeti látnivalók vagy városi nevezetességek körül gyűlik össze.

Ilyen kiemelten frekventált terület például a Budai vár és a Citadella, ahol a parkolásért az év minden napján 0-24 órában parkolási díjat kell fizetni. 2021. június 12-től már a Normafa parkolóban is díjköteles időszak munkaszüneti napokon és ünnepnapokon is a 8 és 20 óra közötti sáv. Tekintsünk Budapesten kívüli városokba is: egész évben fizetős a parkolás például Szentendrén, Tihanyban, Balatonfüreden és Hajdúszoboszlón. A zónákat jegyző adatbázist ezen a linken Te is átböngészheted.*


Simple tipp: Ha a vidéki városokat veszed célba, és az autópályát választod célod eléréséhez, ne felejts el időben autópálya-matricát vásárolni, melyet a Simple alkalmazásban kényelmesen megtehetsz, és most még nyerhetsz is vele. A matricavásárlást követő 24 órán belül Gépjármű-asszisztencia biztosítást is köthetsz az appban, egyazon járműre, 10% kedvezménnyel, és a kockázatviselés is azonnal elindul. Az út során adódó váratlan problémákkal így nem kell majd egyedül szembenézned, ugyanis az alkalmazásból egyszerűen indítható segélyhívás a biztosító felé.


Azokra a napokra kell még figyelned, amikor egy speciális időpont miatt megváltozik a parkolási rend. Itt a szombati munkanapokra gondolunk, amikor egy ünnep miatt megadott pihenőnapot kell ledolgoznunk. Ha például pont szabadságra mész ezen a napon, még nehezebb lesz észben tartanod, hogy mégsem a megszokott szombatról van szó – pedig a díjfizetés elmulasztásáért ezesetben is büntetés jár. Szerencsére idén csak egy ilyen nap lesz: december 11-e, szombat, amikor december 24-ét kell ledolgozni.

*Az adatok tájékoztató jellegűek. Minden esetben érdemes még a program előtt tájékozódnod az adott parkolási zóna aktuális díjszabásairól.


A borítókép csak illusztráció. A kép forrása: shutterstock.com

Forrás:

https://www.budavarikapu.hu/index.php/hu/koezterueleti-parkolas/zonak-es-tarifak/dijmentes-napok

https://alapjarat.hu/aktualis/fizetos-lesz-parkolas-hetvegente-es-unnepnapokon-normafan

https://adoc.pub/orszagosan-egyseges-kzterleti-parkolasi-zona-adatbazis.html

https://ado.hu/munkaugyek/2021-evi-munkaszuneti-napok-es-athelyezett-munkanapok-igy-tervezzen/