Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be
Miniszobrok felkutatása a Simple appal

Miniszobrok Budapest szerte

A miniszobrok Kolodko Mihály nevéhez köthetőek. Aprócska alkotásai Budapest szerte megtalálhatóak egy kis plusz szépséget és kultúrát víve csodás fővárosunkba. De mik is ezek a szobrok és honnan erednek?

 

A kezdet

Kolodko bronzból készült miniszobrai egészen 2017-ig eredeztethetőek vissza, amikor is elkészült az első ilyen ideszánt műve. Az első Budapesten elhelyezett munkája a Főkukac nevet viseli és a közkedvelt nagy ho-ho-horgász című rajzfilm szereplőjét ábrázolja. Ennek a szobornak az egyik különlegessége, hogy a téli időszak alatt gyakran miniatűr sálakkal vagy sapkákkal díszítik a városlakók. Az eredetileg monumentális szobrokban érdekelt művész az idő változásával a miniatűr szobrok készítésében lelt új szenvedélyre. Elmondása szerint ezekben a kis méretű alkotásokban a művészi szabadsága sokkal nagyobb, így jobban kiélheti kreativitását és saját elképzeléseit anélkül, hogy bárki más beleszólna.

 

Kis betekintés

Mindegyik darabnak megvan a maga története vagy háttérjelentése, ami után érdemes utánanézni. Ezért is gyűjtöttünk most össze pár példát kedvcsinálónak. A Szabadság téren található Balta elnevezésű szobornak egy igen sajnálatos története van. A szobor helyén eredetileg egy usánkát ábrázoló darab állt, de azt egy baltával leverték a helyéről majd a Dunába dobták. Erre válaszul Kolodko egy baltát ábrázoló szobrot rakott a helyére válaszul. Egy másik alkotása a Holdjáró a Hold utcában, ami Pavlics Ferenc magyar mérnök tiszteletére lett kiállítva. Pavlich tervezte a világ első Földön kívüli járművét. Ha pedig a Liszt Ferenc reptéren járnánk ne felejtsük el megtekinteni a Liszt Ferencnek szentelt szobrot se, ami őt ábrázolja miközben bőröndjén ül, utalva a zeneszerző számos utazására Európa szerte.

 

Városnézés megfűszerezve

A számtalan érdekes és gyönyörű szobor felkutatása kihagyhatatlan része a város felfedezésének. Ezért is tudjuk ajánlani, hogy legyen szó a fővárosunkban tett turistakörútról, vagy csak egy hétvégi programról, a szobrok felfedezése és közben a városban való barangolás egy igazán kellemes elfoglaltság lehet mindenki számára. És bár gyalog valószínűleg nem tudnánk bejárni nagyon sok helyet azért is javasoljuk, hogy a Simple appot használva vegyük meg mobiljegyünket gyorsan és egyszerűen, majd buszra pattanva neki is indulhatunk a városi körutunknak.


A borítókép csak illusztráció. A kép forrása: shutterstock.com

Forrás:
https://noizz.hu/city-life/tele-van-budapest-miniszobrokkal-mutatjuk-hol-keresd-oket/j8rx5vb https://www.turistamagazin.hu/hir/a-kicsi-is-lehet-oriasi-elmeny-kolodko-miniszobrok-nyomaban