Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be
Március 15-én a Pilvax kávéházban

Március 15-e a Pilvax kávéházban

Március 15-én az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékezünk. Ennek a napnak az eseményei a híres Pilvax kávéházból indultak, ami a márciusi ifjak kedvenc törzshelye volt.

1848. március 15.

Az 1848-as március 15. reggel rögtön a Pilvax kávéházban indult, ahol Petőfi felolvasta a 12 pontot és elszavalta a Nemzeti dalt. Petőfi és társai ezt több helyszínen is megismételték és egyre nagyobb tömeg csatlakozott hozzájuk. Először leginkább egyetemi hallgatók, majd később a járókelők is beálltak a közönség soraiba. Délelőtt 10 óra magasságában körülbelül 5000 fős tömeggel együtt a Hatvani utcába vonultak. Itt felszólították a nyomdatulajdonost a 12 pont cenzúra nélküli nyomtatására. Délután három óra körül a Múzeum téren újra elhangzott a Nemzeti dal majd indultak a városházára. A 12 pontot elfogadta a polgármester és a tanács tagjai. A nap végére Táncsics Mihály is kiszabadult börtönéből és ünneplő, kokárdás fiatalok lepték el az utcákat.

Pilvax kávéház az idők során

A Pilvax Kávéház nagy népszerűségnek örvendett az 1800-as évek közepén. A kultúra, művészet és értelmiség központjaként tartották számon. A szabadságharc után kissé megkopott régi fénye és az idők során többször is nevet cserélt. 1911-ben egy városrendezés miatt lebontották az épületét. Viszont 1920-as években nem messze az eredeti építménytől nyitották újra a Pilvax Kávéházat. Itt rendszeresen találkoztak a Petőfi Társaság tagjai, majd pár évvel később újra bezárt. Napjainkban az eredeti helyén található a City Hotel Pilvax szálloda, ma itt üzemel a kávéház.

Látogass el a Pilvax Kávéházba

A hotel Budapesten a Pilvax közben található. Ha meglátogatnád a Pilvax Kávéházat könnyen odajuthatsz bármilyen tömegközlekedési eszközzel. Utad során hasznos társ lehet a Simple app, hiszen itt pár kattintással beszerezheted a BKK mobiljegyed. Ha pedig szívesebben mennél inkább taxival, az alkalmazáson keresztül pillanatok alatt hívhatsz egyet.

BKK mobiljegyvásárlás

 


A borítókép csak illusztráció. A kép forrása: shutterstock.com

Források: https://hu.wikipedia.org/wiki/Pilvax
https://www.pilvaxkavehaz.com/?lang=hu
https://hu.wikipedia.org/wiki/1848%E2%80%9349-es_forradalom_%C3%A9s_szabads%C3%A1gharc
https://welovebudapest.com/cikk/2021/3/16/budapest-egy-eltunt-kavehaz-nyomaban-a-pilvax