Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be

Május 18, az internet világnapja: lássuk, hogy is indult a történet

Szörfölünk az interneten – milyen találó kifejezés. A metaforát Jean Armour Polly, egy amerikai könyvtáros használta először.

Frappáns és figyelemfelkeltő címmel szerette volna megjelentetni írását, amely az internethasználat népszerűsítéséről szólt. Na de mi teszi a böngészést lehetővé, honnan indult az egész? Május 18-án, az internet világnapján áttekintjük e remek találmány evolúcióját.

A kezdetek

Aranyos történet lenne, de az internet elsősorban nem azért jött létre, hogy macskás videókat küldözgethessünk egymásnak. Az internet ősét, az ARPANET-et hadi célból hozta létre az Amerikai Védelmi Minisztérium az 1960-as évek végén. Egy olyan hálózatra volt szükségük, amelynek nem egy központja van, hanem több, egymással kapcsolatban álló csomópontból épül fel. Mivel nincs központja, ellenállóbb a támadásokkal szemben: egy számítógép megsemmisülésétől a hálózat nem omlik össze, hanem továbbra is működőképes marad.

A fordulópont

Az ARPANET lefektette a ma is ismert, modern internet alapjait. Miután a katonai részleg levált, megkezdődtek a fejlesztések egy mindenki számára elérhető, felhasználóbarát hálózat létrehozásáért. Gyökeresen megváltozott minden, amikor Tim Berners-Lee 1990-ben előállt a World Wide Web ötletével – az internet ekkor nyerte el mai formáját. Egy évvel később ezt a szolgáltatást megnyitották a nagyközönség számára is: a World Wide Web lehetővé tette, hogy az interneten információkat tegyünk közzé, hogy keressünk az adatok között, illetve a szórakozás és a munkavégzés szempontjából is új lehetőséget nyitott meg ez az online tér.

Manapság gyakran használjuk a webet az internet szinonimájaként, pedig alapvetően más jelentést hordoz a két fogalom: a web tulajdonképpen csak egy formája annak, ahogyan hozzáférhetünk az interneten tárolt adatokhoz – ebben az esetben weboldalakon és linkeken keresztül. 

Az internet ma, nekünk

El sem tudnánk képzelni az életünket internet nélkül: online tartjuk a kapcsolatot batátainkkal, a net segítségével végezzük a munkánkat, intézzük a bevásárlást. Az online térben viszont a lehetőségek mellett megannyi veszély is rejlik. Itt kanyarodjunk kicsit vissza a cikk nyitógondolatához: a szörfölés azért passzol szuperül az internetezéshez, mert ha már gyakorlottak vagyunk, a szörf hatalmas élmény lehet. A veszélyekre viszont ilyenkor is figyelni kell. Ha kibillenünk az egyensúlyból, könnyen vízbe eshetünk, a vízben pedig cápák is lehetnek. Az interneten pont ilyen körültekintőnek kell lennünk.

Ez vonatkozik az online vásárlásra is: ha odafigyelsz pár dologra, biztonságosan és szuper egyszerűen veheted meg a kiszemelt termékeket és szolgáltatásokat az interneten. Ha már a metaforáknál tarunk, Te figyelj az egyensúlyra, mi ügyelünk a cápamentes tiszta vízre. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy biztonságos és kényelmes szolgáltatást nyújtsunk az interneten vásárlóknak: online fizetési rendszerünkkel, a SimplePay-jel a fizetés nem csak biztonságos, de egyszerű is. Ha nem hiszed, próbáld ki a több ezer webshop valamelyikében!