Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be

Lopásgátlók, amikkel biztonságban tudhatod az autód

Évente 4-7 ezer autó tűnik el nyomtalanul hazánkban, ezért összeszedtünk pár lopásgátló eszközt és trükköt, amivel megakadályozhatod, hogy a te autód is erre a sorsra jusson. Mutatjuk, hogy a védekezésnek milyen fokozatai vannak.

Simple tipp: Tudd biztonságban az autód útközben is, köss Simple Gépjármű-asszisztencia biztosítást! A Simple Gépjármű-asszisztenciára számíthatsz, ha a kocsid lerobban útközben vagy baleset történik.

Üvegek gravírozása, utalások

Habár ez nem nevezhető autóvédelemnek, de megkülönböztető jelzésként jól hasznosítható egy-egy egyedi gravírozott minta vagy matrica az autó üvegén. Ez nemcsak a parkoló autók között segít megtalálni a tiedet, de azt is megakadályozza, hogy az autód üvegein gond nélkül tovább adhasson a tolvaj.

Kormányzárak, váltózárak

Már a hipermarketekben is vehetsz egyszerű használatú kormányzárat, ami az amatőr tolvajokat elriasztja a tettlegességtől. Viszont a védőeszközök hatása kérdéses, mert az eszköz hiába masszív, ha a zárja támadható. Az is tény azonban, hogy a váltózárak kinyitásához több idő és tapasztalat kell, így a feltörésre fordított idővel összhangban megnő a lebukás esélye is.

Rejtett kapcsolók

A hagyományos nyomógombokat könnyen megtalálhatják a bűnözők. Viszont ha egyfajta aktiválási láncot szereltetsz be, például: jobb hátsó ablak gombját fel, kuplung be, 1-es gomb a rádión, megnehezítheted az autótolvaj dolgát. A kormány- és váltózárnál komolyabb a rendszer, megfizethető, és az ügyesebb tolvajoknak is nagyobb fejtörést okoz.

Hangos és néma riasztók

Hiába a hangjelzés, zsúfolt utcán vagy parkolóban nem nézel körbe minden alkalommal te sem, ellenben visító járműben dolgát végző tolvajt ritkán látni. Vannak már azonban olyan GPS-es nyomkövető rendszerek, amelyek néma riasztásokat idézhetnek elő. Ennek lényege, hogy ajtónyitásra vagy indítási kísérletre a GSM-rendszer riasztja a jármű tulajdonosát vagy a diszpécser-központot. Ez után hívhatod a rendőrséget vagy letilthatod autódat a távolból.

GSM/GPS alapú rendszerek

A GSM/GPS alapú rendszerek folyamatos, hatékony védelmet nyújtanak a nap 24 órájában, és minden lopásgyanús történésről értesítést küldenek. Nem árt tudni azonban, hogy a GPS mélygarázsban nem működik, valamint a GSM frekvencia blokkolható. Továbbá a kritikusok szerint a mechanikus elemek hiányában, ezek nem minősíthetőek járművédelemnek, mivel csak az autó helyének azonosítására szolgálnak, a lopást nem akadályozzák meg.

A legjobb megoldásnak tehát a mechanikus és elektronikus rendszerek kombinációja tűnik.

 

Forrás: https://alapjarat.hu/hasznos-infok/vedekezz-az-autolopas-ellen-na-de-hogyan

http://assolutions.hu/blog/164/gepjarmuvedelmi-kisokos-mi-az-immobiliser-es-az-auto-lopasgatlo

A kép csak illusztráció. Forrás: Bastian Pudill / Unsplash