Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be
Levendulaszüret

Levendulaszüret idén is!

A levendulaszüret alatt begyüjthetjük azt a sokoldalú teremtményt, amely használható fűszer- és gyógynövényként, édességek kellemes ízfelelőse, üdítőital és fagylalt alapanyaga, plusz szappanként és illatpárnaként is egyaránt kényeztet. A levendula időjárástól és a felhasználási céloktól függően május végétől akár július elejéig szedhető. Mutatunk is néhány helyet, ahol arathatunk kedvünkre!

 

Tihanyi Levendulafesztivál

 

Az idén június 17. és július 2. között rendezik meg a talán minden hazai lelőhelynél híresebb Tihanyban a levendulafesztivált, a félsziget varázslatos levendulamezőin kedvünkre szedhetünk a sokoldalú virágból a helyszínen megvásárolt aratótáskába. Ráadásul Tihanyban a levendula több egyszerű növénynél, szinte életérzés, amely átjárja a félszigetet, és lépten-nyomon a belőle készült termékekkel találkozunk, így több formában is hazavihetjük.

 

Kevélyhegyi Levendulamező

 

Családi gazdaságként működik a Pilisborosjenőn található Kevélyhegyi Levendulamező, amely júniusban hetedszerre várja a Szedd magad szüret érdeklődőit. A szemet gyönyörködtető, lelket elvarázsoló növény két hektáron terül el, így senki sem tér haza üres kézzel, ráadásul munkahelyi csapatépítő keretében is szívesen látják a vendégeket. Mivel kutyabarát a hely, a négylábú jószágokat sem kell otthon hagyni a kiránduláskor.

 

Magyar Provence (Monoszló)

 

Az igazán franciás nevű Magyar Provence Levendulabirtokon, a Veszprém vármegyében található Monoszlón három és fél hektárt ural a növény, amelynek nagy része francia, kisebb része angol levendula. A különböző fekvésű tábláknak és a különböző fajtáknak köszönhetően egészen hosszúra nyúlik a szezon, olykor még augusztusban is lehet levendulát vágni. Ha pedig már a levendulaszezon előtt ellátogatnánk ide, áprilisban nárcisz „aratásával” nyithatjuk meg az idényt.

 

Mire figyeljünk a szüret során?

 

A csodás levendula illatban ne feledkezzünk meg néhány alapszabály betartásáról: például kizárólag éles ollóval vagy metszőollóval vágjuk a virágot, másként károsíthatjuk a növényt. Ha visszatérő szedők vagyunk, pláne érdemes beruházni egy jó metszőollóra, mert nem minden levendulásban tudnak eszközt kölcsönözni.

Metszőolló és fényvédő a táskában, de autópálya-matricával is készültünk a levendulásig vezető útra. A Simple appnak köszönhetően pillanatok alatt megvásárolhatod az úthasználati jogosultságot, ráadásul bármilyen típusú járművet regisztrálhatsz, akár többet is fiókodba. Az applikációban megvett pályamatrica azonnal megjelenik a Nemzeti Útdíjfizetési rendszerben, így máris indulhattok levendulát vadászni.


A borítókép csak illusztráció. A kép forrása: shutterstock.com

Forrás: https://balkonada.cafeblog.hu/2020/06/21/szedd-magad-a-levendulat-es-hasznald-fel-sokoldaluan/ https://www.programturizmus.hu/ajanlat-levendula-fesztival-tihany-balaton.html
https://www.levendulamezo.hu/
https://www.magyarprovencelevendula.hu/