Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be
A köd ellen is segít a Simple app

Köd reggelente? Ne ijesszen el a vezetéstől!

A köd az őszi időszak velejárója, így extra körültekintést igényel: mutatjuk, mire figyelj, hogy mindig biztonságosan közlekedj. Ne feledd, hogy a Simple app Parkolás, Matrica és Gépjármű-asszisztencia biztosítás szolgáltatása is a gördülékeny autózást támogatja.

 

Vigyázz a szürke lepellel!

Az őszi reggeleken gyakran a köd szolgáltat sejtelmes hangulatot – főként dombos-völgyes területeken jelentkezik, de időnként a városokat is ellepi a szürke fátyol. Ilyenkor romlanak a látási viszonyok: mivel a járművek körvonalai elmosódnak, nehezebb megbecsülni távolságukat és sebességüket. Vezetéskor emiatt fokozott figyelemmel kell eljárnunk: ajánlott lassabban haladni, és figyelni a megfelelő követési távolság megtartására, hogy ha kell, mindig meg tudjunk állni biztonságosan.

 

Csak semmi kapkodás!

Nem feltétlen kell eső ahhoz, hogy az utak csúszóssá váljanak: a reggeli harmat, illetve a ködből kicsapódó nedvesség is ronthatja a gumiabroncs tapadását, a lehullott falevelek vizesen pedig hasonlóan viselkednek, mint a jég. Ami nyáron belefért, egyáltalán nem biztos, hogy ilyenkor is jó megoldás: a megcsúszások, kifarolások megelőzéséért bánjunk finoman a fékkel, és kerüljük a hirtelen kormánymozdulatokat!

 

Világosságot!

Ahogy egyre rövidülnek a nappalok, a látni és látszani elv egyre fontosabbá válik. Sőt, borús időben még napközben is érdemes világítást kapcsolni. Ellenőrizzük tehát, hogy a fényszórók, lámpák és irányjelzők megfelelően működnek! Ami pedig a lámpák fel-le kapcsolását illeti, bár az újabb autókban ezt rábízhatjuk az automata vezérlésre, mégis résen kell lennünk, hogy szükség esetén módosítsuk a gép döntését. Az automatikus LED-es nappali menetfény ugyanis nagyon hasznos, de mivel csak elöl van ilyen világítás, és hátul nincs, indokolt esetben érdemes inkább a tompított fényszórót felkapcsolni, hogy a mögöttünk közlekedőkkel is tudassuk jelenlétünket.

 

Így segítenek a Simple app autós szolgáltatásai ősszel

Vegyünk például egy esős napot: ha nem szeretnél csak az autópálya-matrica miatt a benzinkútra szaladni, vásárold meg inkább még az otthon melegében a Simple alkalmazásban, majd vágj bele egyből az utazásba!

Nem hagyjuk, hogy az utcán dideregj: a parkolás díjának kifizetését is intézd inkább a fűtött kocsiból, az alkalmazás Parkolás szolgáltatásával. Mennyivel kényelmesebb így, mint a pocsolyákat kerülgetve az a parkolóautomata nyomába eredni.

Apropó pocsolya: amikor csapadék fedi el az úthibákat, az autóban ülve nehéz megítélni, hogy milyen mély kátyúval állunk szemben. Ha defektet kap az autó, nagy segítséget jelent, ha megkötöttük a Gépjármű-asszisztencia biztosítást a Simle appban– az alkalmazásból azonnal hívhatod is a segítséget, így nem leszel egyedül a bajban.

 


A borítókép csak illusztráció. A kép forrása: shutterstock.com

Források: https://www.autoszektor.hu/hu/content/kod-eso-es-falevelek-veszelyek-az-oszi-kozlekedesben
https://www.vezess.hu/vezetunk/2021/10/13/oszi-vezetesi-tanacsok-2021/