Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be
Kiábrándító közlekedéskultúra

Kiábrándító a hazai közlekedéskultúra – tegyünk ellene!

A közlekedéskultúra tekintetében a legtöbben (45%) kiábrándítónak értékelik a helyzetet hazánkban. Derül ki az OTP Mobil jogosítvánnyal rendelkezők körében elvégzett reprezentatív kutatásából.

Cikkünkben a leggyakrabban észlelt problémákra szeretnénk felhívni a figyelmet – problémákra, melyek türelemmel és egy kis odafigyeléssel elkerülhetőek lennének.

A leggyakoribb problémák az utakon

A felnőtt lakosság több mint felének (60%) van jogosítványa, és közülük 47% nap mint nap autóba is ül. Akár rendszeres, akár alkalmi vezetőkről van szó, azoknak a száma elenyésző (2%), akik semmilyen problémát nem tudnának felsorolni a közlekedési kultúrával kapcsolatban. A legtöbben a szabálytalan előzésről és agresszív vezetői magatartásról számoltak be (61-61%), de gyakran megjelenő probléma a vezetés közbeni mobilozás (55%), az irányjelzés hiánya (54%), a gyorshajtás (49%), a figyelmetlenség (48%) és a szabálytalan parkolás (46%) is.

A válaszadók elmondásuk szerint alapvetően betartják a KRESZ szabályait, figyelnek a követési távolság betartására, és még ha meg is fordult már a fejükben, mégis kizárják a leállósávos előzés lehetőségét. Fontos problémának tartják az ittas vezetést és az agresszív megnyilvánulásokat az utakon, a figyelmetlenséggel kapcsolatban viszont inkább elnézőek. Mennyivel békésebb és biztonságosabb közegnek tekinthetnénk az utakat, ha tényleg mindenki ezeket az elveket követve ülne a volán mögé. A valóságban viszont más arcát mutatja a közlekedési kultúra. Az autósok 90 százalékát érte már valamilyen nonverbális abúzus vezetés közben. A legtöbbször ez dudálásban (59%) vagy villogásban (52%) nyilvánult meg, a kitöltők 53 százaléka pedig arról is beszámolt, hogy sürgették már kis követési távolságot hagyva az autója mögött. Büntetőfékezést 20 százalék tapasztalt már. Érdekesség, hogy a büntetőfékezés a leginkább Budapestre jellemző.

Tegyünk ellene közösen!

A Simple a Budapesti Autósok Közösségével karöltve most a kultúra eszközével próbál szembe szállni a kulturálatlan vezetéssel: hallgasd meg Te is a versbe szedett gondolatokat, tanácsokat, melyeket híres színészek és szinkronszínészek – Anger Zsolt, Pikali Gerda, Csőre Gábor, Szabó-Kimmel Tamás, Kovács Patrícia – szavalnak el a kampányvideókban.

A Simple app autós szolgáltatásainak, a Parkolásnak, a Gépjármű-asszisztencia biztosításnak és a Matrica szolgáltatásnak is célja, hogy legalább a mindennapi ügyintézés megkönnyítésével segítsék a sofőröket. Ha érdekelnek az alkalmazás szolgáltatásai, kattints ide!


A borítókép csak illusztráció. A kép forrása: shutterstock.com

A kutatásról
Célcsoport: 18 év feletti jogosítvánnyal rendelkező magyar lakosság.
Adatgyűjtési időszak: 2021.11.26.-12.01
A kutatás elemszáma: 1068 db.

Az aktív mintavétel biztosítja, hogy a megfelelő emberek megfelelő arányban kerüljenek a válaszadói panelből a konkrét mintába. A felmérés befejezése után, az eredmények reprezentativitásának biztosítása érdekében, az adatokat relatív fontossági értékekkel látjuk el, hogy a minta összetétele közelítsen a nemzeti profilhoz (statisztikai súlyozás). Ez a módszertan megfelel annak, ahogyan minden kutatóintézet finomhangoló intézkedésként súlyozza az adatokat.
A Pulzus © Kutatási Rendszer esetében életkor, nem, iskolai végzettség és településtípus alapján végezzük el a súlyozást.  A statisztikai súlyozás elvégzésével eredményeink az ország egészének, vagy a kutatás témájának megfelelő társadalmi, fogyasztói csoportnak a véleményét, szokásait, cselekvési szándékait megbízhatóan tükrözik.