Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be
KRESZ Parkolás

Kényelmes és szabályos parkolás – íme a KRESZ szabályok

Mennyire emlékszel pontosan a parkolásra vonatkozó KRESZ-szabályokra? Az magától értetődő, hogy mozgássérültek számára fenntartott helyen nem várakozhatunk, amennyiben nem vagyunk jogosultak a parkoló igénybevételére. Mi a helyzet azonban a kereszteződésekkel, járdákkal és egyirányú utakkal? Cikkünkkel segítünk felfrissíteni az emlékezetedet!

 

Nem kell parkolóautomatát keresned: amint rátaláltál a tökéletes helyre, a Simple appal csupán pár kattintással élesítheted a parkolásodat a telefonodon, és apró helyett bankkártyával fizethetsz.

 

Kezdjük az alapfogalmakkal: megállás és várakozás.

Ha a „Megállni tilos” táblával találkozol – bizonyára nem jelent újdonságot, ha azt mondjuk –, az úttesten megállni tilos. A tilalom azonban a forgalmi vagy műszaki okból szükséges megállásra nem vonatkozik. A megállás nem összekeverendő a várakozás fogalmával: várakozásnak nevezzük azt az esetet, ha a sofőr elhagyja az autót, vagy ha az autónál tartózkodik, de a megállás óta legalább 5 perc telt el.

 

Kereszteződés közelében erre figyelj!

Útkereszteződésben és körforgalomban a KRESZ szerint nem szabad megállni – valószínűleg nem is gondoltál még soha arra, hogy „megérkeztem, itt jó lesz”, amikor épp egy körforgalomba hajtasz be. Ha a forgalmi helyzet miatt kell megállni, az ebben az esetben is kivétel a tilalom alól. Ne feledd, hogy a kereszteződés közelében se lehet csak úgy leparkolni. Amire figyelned kell, hogy az úttestek széleinek metszéspontjától számítva 5 méternek szabadon kell maradnia a kocsid előtt vagy mögött.

 

Egyirányú utakon ez a szabály érvényes.

Az alapszabálya szerint megállni és várakozni kizárólag a menetirány szerinti jobb oldalon szabad, tehát parkolás céljából nem térhetsz át csak úgy a szembe sávba. Egyirányú forgalmi utak esetében ez az elv módosulhat: az úttest bal szélén is meg lehet állni, amennyiben az autó mellett marad még 5,5 méter széles hely. Mindent felülír az, ha egy kifejezetten szűk útról van szó. Abban az esetben, ha a parkoló autód mellett nem marad legalább 3 méternyi szabad hely, akkor még a jobb oldalon se szabályos parkolni.

 

Így parkolj járdán szabályosan.

A járdára csak akkor lehet felhajtani, ha azt a kihelyezett tábla is megengedi. Amennyiben ez teljesül, még mindig számításba kell venned bizonyos szempontokat. Nem állhatsz fel a járdára, ha járműved túl széles vagy túl nehéz: a járda felénél nem lóghatsz túl, sőt arra is figyelned kell, hogy a gyalogosok részére legalább 1,5 méter széles hely szabadon maradjon. A járművet akkor tekintjük túl nehéznek a járdán parkoláshoz, ha tengelyterhelése meghaladja a 1000 kilogrammot.


A borítókép csak illusztráció. A kép forrása: shutterstock.com

Források:

https://alapjarat.hu/el-mondo/milyen-birsag-jarhat-2021-ben-parkolasi-szabalyok-megszegeseert-itt-lista

https://kreszklub.hu/kreszforum/parkolas-utkeresztezodesben/

https://www.autoszektor.hu/hu/content/kreszprofesszor-jardan-torteno-parkolas