Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be

Január 1-jétől így változik meg az online vásárlás

Még biztonságosabbá válik az internetes vásárlás: legkésőbb 2021. január 1-jétől valamennyi hazai pénzintézet bevezeti az erős ügyfél-hitelesítést online fizetéskor. A legbiztosabb, ha bankodnál tájékozódsz arról, miben változik majd meg a fizetési folyamat – mindenesetre összefoglaltuk nagyvonalakban, mi is az erős ügyfél-hitelesítés lényege.


Új lépcső a hitelesítési folyamatban

Internetes vásárláskor eddig a bankkártyán szereplő adatokat (kártyaszám, név, lejárati dátum, illetve a cvc2 vagy cvv2 ellenőrző kód) kellett begépelni. Az új EU-s szabályozás szerint január elsejétől ennyi adat megadása nem lesz elegendő: szükség lesz egy olyan azonosításra, amely alapján egyértelműsíthető, hogy valóban a kártyabirtokos kíván vásárolni, és nem a kártya adataival próbálnak meg éppen visszaélni.

Tehát miután beírtad bankkártyaadataidat, a fizetést meg kell erősítened, például azzal, hogy megadod az egyszerhasználatos kódot, melyet bankod küldött meg telefonodra SMS-ben. Az azonosítási folyamat bankonként eltérő lehet: van például olyan hitelintézet, amely saját mobilalkalmazását vonja be a tranzakció jóváhagyásába. A többlépcsős azonosítás lényege, hogy a három, kártyabirtokosra vonatkozó adattípusból kettőt ellenőriznie kell a hitelintézeteknek online vásárláskor. A három adattípus lehet egy olyan információ, amit csak Te ismerhetsz (jelszó), egy eszköz, amivel rendelkezel (mobiltelefon) vagy egy biometrikus azonosító (ujjlenyomat). Ahhoz, hogy az azonosítás sikeresen végbe menjen, a kártyatulajdonos aktív közreműködésére van szükség.

Előkészületek

Ha nem sikerül az azonosítás, vagy meg se történik, akkor a fizetési szolgáltatónak el kell majd utasítania a tranzakció végrehajtását. Éppen ezért fontos, hogy január 1-jéig megtedd a szükséges előkészületeket. Ennek pontos menetéről bankodnál tájékozódhatsz: előfordulhat, hogy egy új adat megadására, illetve ennek frissítésére (például telefonszám) lesz szükség, vagy egy mobilbanki alkalmazás letöltésére. Letöltés előtt feltétlen győződj meg arról, hogy tényleg a banki felületet használod. Az OTP Bank ügyfelei ezen az oldalon találnak pontos információt az erős ügyfél-hitelesítés menetéről.

Jó tudni

A szabályozás az Európai Unió határain belül érvényes, így ha például egy amerikai vagy kínai webshopból vásárolsz, az online fizetés jóváhagyásához elegendő lesz a korábban megszokott adatokat megadni.

Forrás:

http://www.bankszovetseg.hu/hirek-aktualitasok.cshtml?hirId=62