Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be

Itt lazulj a barátokkal – Rejtett parkok a fővárosban

Túl zsúfolt a Duna-part, a Városligetnek pedig már minden szegletét ismered? Böngészd át cikkünket, és szervezd a legközelebbi baráti találkátokat a nyugisabb parkok egyikébe.

Ne feledd, hogy a Budapest-bérleteket és napijegyeket bárhol, bármikor megvásárolhatod mobilodon is a Simple alkalmazással készpénz- és érintkezésmentesen. 

  1. A barátságos: Károlyi kert

A belváros legöregebb kertjeként tartják számon ezt a kis zöld területet, a legenda szerint Mátyás király pesti vadaskertje terült el itt. A 18. századtól a Károlyi család palotakertje volt, a fővárosi közönség előtt 1932-ben nyílt meg. A parkot ma magas kerítés veszi körül, mely a rend fenntartásán kívül szimbolikus jelentőséggel is bír: amikor átlépsz a kapun, mintha a nyugalom szigetére érkeznél. A belváros nyüzsgése egy csapásra megszűnik, amint meghallod a szökőkút halk csobogását és a madarak vidám csiripelését.

  1. Az ábrándozó: Gül Baba türbéje és rózsakert

A Margit híd budai hídfőjétől nem messze található török síremlék garantáltan előhozza belőled művészi énedet! A lépcsőzetes rózsakertben sétálva a finom téglafalak és a burjánzó növények alkotta látkép előtt például tutira szuper fényképeket készíthetsz. Ha barátaiddal szívesen kipróbálnátok valami újat, tartsatok kreatív pikniket: vigyetek magatokkal eszközöket az alkotáshoz, és fejezzétek ki gondolataitokat, érzéseiteket rajz, festmény vagy vers formájában – inspirációként előttetek áll a türbe pazar környezete.

  1. A meditatív: Japánkert a Margit-szigeten

Már a 19. században is andaloghattak itt a szerelmespárok – a japánkert kialakítása a Margit-sziget akkori főkertészéhez, Magyar Györgyhöz köthető. Társaság nélkül is benézhetsz ide, ha egy kis lelki feltöltődésre vágynál – japánkert lévén ez a 10.500 négyzetméteres terület minden szegletéből a békét és a harmóniát árasztja. Tégy egy sétát a kanyargós ösvényen, derítsd fel a tavak vadkacsáit, lesd meg a szobrokat, vízeséseket, vagy egyszerűen csak ülj le egy eldugott padra, és merülj el gondolataidban!

  1. A változatos: Corvin tér

Kétségtelen, hogy ez a budai oldal egyik legszebb tere, mégis kevesen tévednek erre. Park jellege a sétautat övező zöld sávokból adódik, mely ágaskodó fái a nyári melegben is kellemes árnyékot biztosítanak a padokon ücsörgőknek. A téren van egy szökőkút is, a különleges atmoszférát viszont nem is magának a térnek az elemei, hanem a teret körülvevő épületek adják: a keleti oldalról néhány elbűvölő, alacsony és színes középkori hangulatú ház, nyugatról pedig egy nagy és tekintélyt parancsoló rokokó stílusú épület határolja. Észak felé fordulva a Budai Vigadóval, délre tekintve pedig egy templommal találjuk szembe magunkat.

  1. Az elgondolkodtató: Filozófusok kertje

Ha olyan helyet kerestek, ahol tényleg nincs senki, a Filozófusok kertje a legjobb választás. A kert nem tartozik Budapest legismertebb látványosságai közé, és elhelyezkedése sem segít abban, hogy csak úgy rátaláljon az ember. Inkább csak a helyiek ismerik, ők viszont előszeretettel ülnek ki ide kisebb társaságokban piknikezni, nézelődni – mert van is mit nézni, jól látható innen a Budai Vár, a Bazilika és a Lánchíd is. Nevét egyébként a 2001-ben felavatott szoborcsoportról kapta a kert, mely olyan meghatározó gondolkodókat ábrázol, mint például Jézus Krisztus és Buddha.