Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be
Interaktív tanórák

Interaktív tanórák – így keltsd fel diákjaid érdeklődését! 

Az interaktív oktatás segít gondolkodásra bírni a gyerekeket, hogy az órákra ne csak üldögélni térjenek be, hanem tényleg használják a kobakjukat. Amennyiben gyakran alkalmazol interaktív elemeket osztályodban, akkor a tanulók figyelmét is könnyebb lesz megnyerned, és szinte biztos, hogy a tanultakra jobban fognak emlékezni. 

 

Egy kis aktivitás minden órába becsempészhető 

Az interaktív oktatás lényege, hogy a gyerekek aktívan részt vesznek az órai munkában. Ez megvalósulhat például tanár és diák közötti klasszikus kérdezz-felelek játszmában, diákok közti csoportos feladatmegoldásban, de már egy közös filmnézés is emelhet az óra interaktív jellegén. Ha kíváncsi vagy konkrét gyakorlatokra, olvass tovább! 

 

Szerepcsere 

Ez előző órai tananyag átismétléséhez például nagyszerűen alkalmazható ez a páros feladat: a párok egyik tagja bújjon a tanár szerepébe. A „tanár” feladata, hogy ismertesse a tanultakat az anyag legfontosabb pontjainak kiemelésével. Persze a feladat végrehajtása előtt van ideje átgondolni és feljegyezni, hogy mit szeretne mondani – ugyanezt a pár másik tagjának, a „diáknak” is meg kell tennie, hisz ez alapján tudja majd ellenőrizni, hogy a „tanár” mennyire alaposan idézi fel a tanultakat. A feladat végén a „diáknak” lesz lehetősége kiegészítenie a párja mondókáját. Ezt követően mindketten tisztábban látják majd, mely témákat sikerült jól megtanulniuk, és mi az, amit még érdemes átnézni. Plusz előny, hogy a játék az együttműködést is elősegíti az osztályteremben. 

 

A történelemi személyek a tanteremben 

Mária Terézia politikájára vagy Széchenyi István tevékenységére egy kisdolgozat formájában is rákérdezhetsz, de ha egy kicsit rendhagyóbbra vennéd a figurát, hogy a diákok ne csak túl akarjanak esni a teszten, hanem ténylegesen megjegyezzék a fontos történelmi személyekhez kapcsolódó infókat, egy másik módszert is alkalmazhatsz: kérd meg a tanulókat, hogy öltözzenek be egy-egy történelmi figurát megelevenítve, és tartsanak egy prezentációt „saját” történetükből. Ez körülbelül ugyanannyi kutatást és előkészületet igényel, mint felkészülni egy dolgozatra, de mivel a diákoknak valóban a történelmi személyiség szerepében kell gondolkodniuk és interakcióba lépniük, ez a kis játék segít mélyebben megérteni a témát. 

 

Segítünk, hogy jobban be tudd osztani az idődet! 

Hatalmas munka felkészülni minden egyes tanórára, főleg ha még interaktív foglalkozásokkal is színesíted az előadásodat. Mindennapjaidat megpróbáljuk azzal segíteni, hogy néhány terhet leveszünk a válladról: használd a Simple alkalmazást például a csekkek befizetésére, autópálya-matrica vásárlásra vagy tömegközlekedési mobiljegy vásárlásra. Ha pedig online vásárolsz egy webáruházban, ne feledd, hogy a SimplePay kényelmes és biztonságos fizetési rendszerére számos hazai webshopban számíthatsz. Mentsd el bankkártya-adataidat Simple-fiókodba, és fizess akár egy kattintással! 


A borítókép csak illusztráció. A kép forrása: shutterstock.com

Források: 

https://www.bookwidgets.com/blog/2018/06/20-interactive-teaching-activities-for-in-the-interactive-classroom 

https://www.canva.com/learn/interactive-classroom-ideas/