Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be
akksi_simple

Így kíméld az akksit télen, hogy még sokáig szelhesd az utakat!

Az akkumulátorprobléma az egyik leggyakoribb meghibásodás típus, ami miatt autómentőt hívnak. Mivel az akksi a jármű egyik legfontosabb alapberendezése, szervizelése vagy esetleges cseréje komoly költségekkel járhat. A rendszeres karbantartás alapvetően segíthet megelőzni az idő előtti meghibásodást, télen viszont még ennél is óvatosabbnak kell lennünk.

Intézd autós ügyeidet egy helyről, a Simple appból, hogy mindig kéznél legyen a megoldás! A Simple Gépjármű-asszisztencia biztosítás az akkumulátorproblémák orvosolására is fedezetet nyújt, így baj esetén pár gombnyomásra segítséget hívhatsz az alkalmazásból.

Mindenekelőtt fontosnak tartjuk azt megjegyezni, hogy autótulajdonosként nem árt, ha tényleg ismered gépjárművedet. Itt elsősorban nem arra gondolunk, hogy mennyire „érzed” az autót, vagy hogy tisztában vagy-e korlátaival – hanem egészen pontosan arra, hogy tudod-e, mennyi idős akksi dolgozik a gépben, és eddigi pályafutása során voltak-e problémák vele. Újonnan vásárolt autó esetén ezt könnyebb számontartani, ha pedig cserére kerül sor, érdemes feljegyezni annak időpontját. Még jobb megoldás, ha a számlát is elteszed, mert ha később gond akadna vele, erről könnyen leolvashatod, milyen típusú akksi kell bele.

Az akksi kímélésére a hideg, téli hónapokban különös figyelmet kell fordítanod: az akkumulátorban lejátszódó reakciók lelassulnak ilyenkor, így csökken az akku kapacitása. Ha teheted, inkább garázsban parkolj ebben az időszakban. A fűtött garázs még jobb. Ha kint parkolsz, és az akksid is régebbi, könnyen indítási nehézségekbe ütközhetsz. Ilyenkor hat-hét másodpercnél tovább ne forgasd az indítómotort, inkább többször próbálkozz, és két indítózás között várj pár percet. Érdemes akkumulátor-töltővel időnként teljesen feltölteni az akksit a kellemetlenségek elkerülése érdekében. Nem szabad hagyni, hogy teljesen lemerüljön, hisz ez élettartamára sincs kedvező hatással.

Ami a karbantartást illeti, időnként érdemes ránézni az akksira, és felmérni az állapotát. Az akkumulátornak tisztának kell lennie, nem lehet rajta rozsda, se semmi egyéb szennyeződés, illetve a kábeleknek, csatlakozóknak pontosan kell illeszkedniük, nem lötyöghetnek, na meg az akksi se mozdulhat ki helyéről – ha másképp áll a helyzet az autódban, érdemes szakemberhez fordulni.