Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be

Hogyan változnak a közlekedési szokások a járványhelyzet elmúltával?

Az ingyenes parkolást sok korábbi tömegközlekedő kihasználja, többen terveznek autót használni a járványhelyzet elmúltával, de a közösségi járatok sem maradnak kihasználatlanok a jövőben. Nagy nyertes lehet a kerékpározás.

Sokezer Simple-felhasználó kitöltötte májusi kérdőívünket, melyben a járvány után várható közlekedési szokásokra voltunk kíváncsiak. Néhány érdekesebb eredményt ezennel megosztunk.

A felmérésünk alapján a járványhelyzet utáni közlekedésben kisebb eltolódások lesznek az egyes közlekedési típusokat használók arányaiban, de a többség marad a bevált közlekedési szokásainál. Kicsivel kevesebben és óvatosabban választják majd a közösségi közlekedést, kicsivel többen terveznek autózni, és megugrik a kerékpározás népszerűsége. Alapvetően azonban a városi közlekedők többsége szívesen váltogatja továbbra is a közlekedési eszközöket, szükség szerint.  

Mivel közlekedtél leggyakrabban a járvány előtt? (Több válasz lehetséges)
 Összes válaszadó  BudapestiekVidékiek
Autó60%51%65%
Közösségi46%60%38%
Kerékpár16%10%19%
Gyalog26%24%28%

A budapesti tömegközlekedők közül a járványhelyzet előtt:

– 27% autózott rendszeresen,

– 8,4% kerékpárral,

– 29% gyalog is közlekedett.

budapesti autósok közül rendszeresen:

– 31% BKV-zott,

– 22% járt gyalog,

– 8% közlekedett egyúttal kerékpárral is.A korosztályok között is jelentős különbégek mutatkoznak (budapestiek):

 16-25 éves  36-45 éves
Közösségi81%55%
Autó35%55%
Kerékpár9%12%

Ugyanez megfigyelhető a nemek szerinti eloszlásnál is (budapestiek):

 nők férfiak
Autó44%57%
Közösségi68%53%
Kerékpár6,3%12%

Amire a leginkább kíváncsiak voltunk: mi változott a járványhelyzet alatt, és mi lesz a feloldása után?

Ingyenes parkolás? A tömegközlekedők kihasználják!

Autózós felhasználóink 11%-a többet autózik az ingyenes közterületi parkolást kihasználva a városban, 83%-uk nem változtatott szokásain emiatt.  Ha újra fizetős lesz a parkolás (várhatóan júliustól), viszont már 15 %-uk tervez kevesebbet autózni, 78%-ot nem befolyásol majd a változás (lásd alábbi ábra).

Ha még nem próbáltad, a jövőben intézd közterületi parkolásodat teljesen érintkezésmentesen a Simple Parkolás szolgáltatásával ->>

Az ingyenes parkolás bevezetése tömegközlekedős felhasználóinkra volt nagyobb hatássaljelenleg 22%-uk autózik többet a városban, mint azelőtt, de ha újra fizetni kell majd a parkolásért, ugyanennyien le is teszik majd az autót.

Mivel tervezel közlekedni a jövőben? 

Ha teljesen helyreáll a rend, válaszadóink 67%-a tervez autózni a járványhelyzet elmúltával, tehát +7%-kal többen, mint előtte (lásd első ábra). A közösségi közlekedést 42% választja majd, ez 4%-os csökkenés, 27% pedig kerékpározna is, ami 11%-os növekedést jelent, ha tényleg így cselekszenek felhasználóink. 33% gyalog is nekiindul majd alkalomadtán (+6%).A „Ha változtatsz szokásaidon, miért teszed?” kérdésre a válaszadók 57%-a felelte, hogy nem változtat rajtuk. 25% a fertőzésveszély csökkentése miatt, 11% környezetvédelmi okokból, 10% mert ritkábban kell ezentúl bejárnia a munkahelyére, 9%-uk pedig rákapott a bringázásra.

A jegyvásárlást is biztonságban megoldhatod a Simple megoldásaival: BKK bérletedet vagy Volánbusz jegyedet megveheted az alkalmazással ->>

A kerékpározás lesz a nyerő?
Budapesti autósaink 92% válaszolta, hogy újra autóval tervez közlekedni a jövőben, 32% tömegközlekedne (+1%), és az autósok 19%-a választaná a kerékpárt – ez utóbbi 11% növekedést jelent. 

A parkolás ingyenességének megszűntével 16%-uk kevesebbet autózik majd, 5% pedig áttér tömegközlekedésre.

Budapesti tömegközlekedős felhasználóink jelentős része gyakoribb autóhasználatot tervez a jövőben: 46%-uk jelölte, hogy autózni is fog (+20%), 78%-uk tervezi újra használni a tömegközlekedést (-22%), 25%-uk kerékpárra is ül (+17%), és 38% gyalog is nekivág majd az útnak (+10%).

Vidéki felhasználóink 71%-a tervez autózni a jövőben (+4%), és 36% tömegközlekedne (-2%).

Hogyan viszonyulsz a jövőben a közösségi közlekedéshez?

Közösségi közlekedős felhasználóink  50%-a csak megfelelő biztonsági intézkedések betartása mellett közlekedik majd a jövőben ebben a formában, 24%-uk számára nincs más megoldás az utazásra, 20% pedig csak akkor ül majd buszra, ha nagyon muszáj. Csak mintegy 6%-uk zárkózik el teljesen a tömegközlekedés jövőbeni használatától.

Adatok forrása: OTP Mobil Kft – Simple kérdőív – Hogyan alakulnak közlekedési szokásaid a korlátozások feloldása utáni világban? A kérdőív 2020. május 19.-én került kiküldésre, a Simple rendszerben regisztrált, hírlevélre feliratkozott felhasználók részére. A kérdőív kitöltése anonim módon, anyagi motivációs tényező nélkül történt. A kérdőív alapjául szolgáló minta nem reprezentatív. A kérdőívet mintegy 15 ezer válaszadó töltötte ki, az egyes alkérdéseknél előforduló alacsonyabb adat az egyes válaszok átugorhatósága miatt lehetséges.

TÖLTSD LE A SIMPLE ALKALMAZÁST MOST:

 Simple fiókodat létrehozhatod itt és most is:

SIMPLE FIÓK LÉTREHOZÁSA