Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be
Hogyan tudjuk átadni a biztonságtudatos hozzáállást a gyermekeinknek?

Hogyan tudjuk átadni a biztonságtudatos hozzáállást a gyermekeinknek?

Az internet világa folyamatosan fejlődik, az ezzel kapcsolatos ismeretanyag pedig állandóan bővül. Ahogy egyre több eszköz csatlakozik a netre – okosórák, érzékelők, lakásriasztók, okostelefon, tablet, játékkonzol, stb. – úgy lesz egyre bonyolultabb feladat a hatékony védekezés.

Az évek során elképesztő mértékben megnőtt a forgalom a kibertérben, ami többek közt a Data Never Sleeps statisztikában is tükröződik. Itt azt lehet látni, hogy egy perc alatt mennyi minden történik a neten: mindössze 60 másodperc leforgása alatt például 241 millió e-mailt küldenek és 6.3 millió Google keresés zajlik. Ezzel párhuzamosan sajnos a kártékony tevékenységek száma is emelkedőben van: egyre több rosszindulatú szereplő, egyre gyakrabban, egyre nagyobb számban támadja a felhasználókat.

Fontos a beszélgetés

A családban nagyon fontos a rendszeres beszélgetés az online élet történéseiről, a gyerekek fokozatos és biztonságos bevezetése az internet világába. Ez eleinte közös netezéssel történhet, későbbi életkorban már saját eszközzel, de meghatározott szabályok és keretek között. A felhasználókra leselkedő veszélyeket és fontos kockázatokat már az iskolában érdemes lenne megtanulni, átbeszélni. A szülők a serdülőkorú gyermekeknek már továbbíthatják (pl. a család által használt csevegő platformon – Messenger, Viber, iMessage), megmutathatják vagy közösen átbeszélhetik a hasonló témákkal foglalkozó cikkeket, videókat is.

Milyen témakörökről beszélgessünk a gyerekekkel?

 • Számítógépes vírusok
 • Rendszeres hibajavítások telepítésének fontossága
 • Hatékony jelszókezelés
 • Webkamerás kukkolás elkerülése
 • Tudatos médiafogyasztás
 • A megosztás és a közösségi oldalak felelős használata
 • „Az internet nem felejt” veszélye
 • Biztonságos vásárlási és fizetési módok az interneten
 • Hogyan igazodjunk el az álhírek – fakenews – deepfake világában?
 • Mi az az iskolai zaklatás?
 • Milyen veszélyes kihívások leselkednek a gyerekekre?
 • Hogyan kerülhetjük el a függőséget?
 • Milyen megbízható alkalmazásokat töltsünk le és használjunk?
 • Hová fordulhatunk baj esetén?

Fontos lenne, hogy minden családban legyen egy digitális családfő, ez lehet apa, anya, vagy nagyobb testvér, aki jól ért ezekhez a témákhoz, és tud segíteni. Az alapvető informatikai higiénia megteremtése – például naprakész vírusvédelem, megjelenő hibajavító frissítések mielőbbi letöltése, rendszeres mentések – mellett saját viselkedésünkkel felelős mintát is kell mutatnunk. Részletesen elmagyarázni, hogy mi mit miért teszünk vagy mit miért kérünk tőlük. Ha esetleg a gyerek időnként mégis hibázik, akkor türelmesen és szeretettel kell rámutatni, hogy pontosan mi volt a hiba, és hogyan lehet mindezt legközelebb jobban csinálni. Ebből a folyamatból a család minden tagjának ki kell vennie a részét. Ehhez persze az is szükséges, hogy a felnőttek, a szülők hajlandók legyenek a saját rossz szokásaikon is változtatni, hogy ezzel jó és hiteles példát mutassanak a gyermeküknek, illetve élethosszig tanulni, megérteni és képben lenni az aktuális veszélyekkel, a hatékony védekezés módszereivel kapcsolatban.

Az ESET Tudásbázisában a gyerekek videókat, játékokat, a szülők pedig hasznos cikkeket találhatnak, amelyek segítenek közelebb hozni a családhoz a digitális biztonságot.

Erről, és még sok más IT biztonsággal kapcsolatos témáról rendszeresen szó esik az ESET „Hackfelmetszők – Veled is megtörténhet!” című kiberbiztonsági podcastjának havonta megjelenő adásaiban.