Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be
Háziállatok az autóban

Háziállatok az autóban – így utaznak kutyák és macskák biztonságban

A háziállatok számunkra lehet, hogy családtagoknak számítanak – a KRESZ azonban elsősorban rakományként tekint rájuk, a rakományokat pedig biztonságosan rögzíteni kell az autóban. Tévesen gondoljuk tehát, hogy a kutya ölben vagy a hátsó ülésen szabadon ülve biztonságban utazik: egy hirtelen fékezéskor rögzítés hiányában könnyen megsérülhet, ha pedig váratlan mozdulataival eltereli a sofőr figyelmét, azzal az autó összes utasát veszélybe sodorja. Mindannyiunk érdeke tehát, hogy a szabályokat betartsuk.

Az állatok szállításhoz az autós kiegészítőket online is megrendelheted. Fizetésnél válaszd a kényelmet, és fizess a SimplePay megoldásával, amikor csak teheted.

 

Utazás a hátsó ülésen

Amennyiben a kutya a hátsó ülésen utazik, egy autós kutyahámmal szuper egyszerűen megoldható a rögzítése: olyan ez, mint egy átlagos kutyahám, tehát akár még sétáltatásra is alkalmas – a legnagyobb különbség viszont, hogy a póráz végén egy biztonsági öv csatlakozót találunk. Amint bekötöttük, a kutyus nem fog tudni szabadon rakoncátlankodni, a hám kipárnázott mellkasi része pedig a hirtelen fékezések okozta sérülésektől is megóvja az ebet. Jó hír, hogy ilyen típusú hámot macskák számára is gyártanak.

 

Utazás táskában vagy boxban

Macskák és kistestű kutyák szállítására egy hordtáska vagy kisállatszállító box lehet a legideálisabb választás. A boxot elhelyezhetjük a padlón, ha viszont az ülésre tesszük, ne felejtsük el biztonsági övvel rögzíteni. Utazás előtt pedig szánjunk időt arra, hogy a kis kedvencet hozzászoktassuk ehhez az utazó dobozhoz. Próbáljuk meg rábírni, hogy magától is belemenjen, nehogy minden autóba szállásnál harcot kelljen vívni vele. Egyébként, ha hosszú út előtt állunk, a szállítás módjától függetlenül minden esetben jót tesz, ha az állatot már az utazás előtt összebarátkoztatjuk az autózással – ha az álló autóban otthon érzi magát, jöhetnek kisebb körök is, majd a nagyobb utazások.

 

Utazás a csomagtartóban

A csomagtartóban a nagytestű kutyák is kényelmesen elférnek, ráadásul az ülések se lesznek piszkosak. Persze a legtutibb, ha egy könnyen tisztítható takaróval lefedjük az autó azon felületeit, melyeket meg szeretnénk kímélni a kutya szőrétől, nyálától. Csomagtartós utazásnál az a minimum, hogy a csomagteret ráccsal elválasztjuk az utastértől – ezzel biztosíthatjuk, hogy a kutya tényleg a helyén maradjon, ugyanakkor a levegő szabad áramlását sem akadályozzuk meg. Még jobb, ha a csomagtartóban egy biztonságosan rögzíthető ketrecben helyezzük el az ebet.

 

Simple tipp: épp elég a feladat, amikor egy autós utazásra készülsz fel. Ne bonyolítsd túl, amit nem kell – vásárolj autópálya-matricát a Simple alkalmazásban kényelmesen, néhány pillanat alatt!

 


A borítókép csak illusztráció. A kép forrása: shutterstock.com

Források: https://kutyabarathelyek.hu/hu/tudastar/utazas/autoban/kutya-szallitasa-autoban/
https://utazzkutyaddal.hu/utazas-autoval/
https://totalcar.hu/magazin/2019/06/12/igy_utaznak_a_kutyak/