Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be
Halloween eredete

Halloween: mi is ez valójában?

A halloween egy kis vidámságot csempészhet az egyébként egyre komorabbra forduló őszi hónapokba. Ha szeretnéd jobban megismerni az ünnep eredetét, és érdekel, hogy miért faragunk töklámpást az alkalomból, olvass tovább!

 

A halloween eredete

A halloween kelta eredetű pogány ünnep, melyet a gonosz szellemek és mindenféle rémek elűzésének céljából tartottak. Maga a halloween elnevezés Írországból származik, és az „All Hallows’ Eve”, vagyis „mindenszentek előestéje” kifejezésből eredeztethető. Mégis, manapság leginkább az Egyesült Államokkal azonosítjuk az ünnepet. Nincs ez véletlen, hisz miután az ír bevándorlók az amerikai kontinensen is elterjesztették a hagyományt, a legismertebb halloweeni szokások már a tengerentúlon alakultak ki: gondolunk itt például a jelmezbe öltözésre, és a „csokit vagy csalunk” jeligével hirdetett cukorkagyűjtésre. A tévén és a filmeken keresztül ezek a tradíciók azóta az egész világot meghódították – hazánkban a 2000-es évek elején kezdett elterjedni a szokás, mára pedig itthon is teljesen megszokott, ha valaki tököt farag, feldíszíti a lakását, vagy jelmezes buliba megy.

 


Vigyázz, a halloween nem összekeverendő a keresztények halottak napjával! A halloweent október 31-én tartják, és eredeti célja a gonosz szellemek elüldözése. November 1-je mindenszentek napja, amikor az üdvözült lelkeket ünnepeljük. November 2-a pedig halottak napja, amikor az elhunytakra emlékezünk.


A töklámpás története

A tökfaragás mint szokás szintén Írországból származik: a legenda szerint élt egy rossz hírű kovács, Jack, akinek még az ördöggel is sikerült megegyeznie. Jack ugyanis tisztában volt vele, hogy halála után nem sok esélye lesz a mennyországba jutni. Éppen ezért kieszelte, hogy megígérteti az ördöggel, nehogy magával vigye a pokolba. Az ördög megfogadta a szavát: amikor eljött Jack halálának napja, a mennybe tényleg nem léphetett be, de így a pokolba se. Két világ között rekedt a sötétségben – csak egy örökké izzó fadarabot kapott, melyhez cukorrépából készített lámpást. Azóta is lámpással a kezében bolyong. Bár a répát idővel felváltotta a sütőtök, továbbra is Jack O’Lanternként (Jack lámpásaként) hivatkoznak rá az angolszász országokban.

 

Halloween a Simple appal? Nincs ebben semmi boszorkányság!

Úton az álarcosbálba, ne ütközz egyből akadályba: milyen vámpír az, ki rejtőzködés helyett az automatánál áll sorba? Vásárolj BKK mobiljegyet a Simple alkalmazásban, hogy ne ess ki a szerepből! Ha pedig szeretnéd megóvni jelmezedet, rendelj taxit az alkalmazásban néhány kattintással, és utazz a helyszínre teljes kényelemben!

 


A borítókép csak illusztráció. A kép forrása: shutterstock.com

Források: https://juratus.elte.hu/halloween-es-mindenszentek/
https://www.life.hu/eletmod/20171017-igy-unneplik-a-magyarok-a-halloween-t-oktober-31-kutatas-felmeres.html