Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be
Budapesti Klasszikus Film Maraton

Filmklasszikusok jönnek a Budapesti Klasszikus Film Maratonon

Filmklasszikusok áradata színesíti Budapest mozijainka repertoárját szeptember 13. és 18. között: közel száz vetítéssel érkezik a Budapesti Klasszikus Film Maraton, mely keretei között a hollywoodi filmgyártás magyar gyökereivel is megismerkedhetünk.

 

Filmbarátok, itt a helyetek!

Igazi klasszikusokba, frissen restaurált régiségekbe és filmarchívumok féltett kincseibe is belepillanthatunk a hatnapos fesztiválon, melynek programjait az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Toldi moziban, a Budapesti Francia Intézetben és a Corvin moziban rendezik meg, de lesznek ingyenes szabadtéri vetítések is a Szent István téren, a bazilika előtt. A maraton elsősorban a filmtörténet magyar vonatkozásaira koncentrál, de a világ minden tájáról és különböző korszakokból is érkeznek alkotások.

 

Hollywoodi magyarok

A filmmaraton címe idén Budapest–Bécs–Hollywood, mely a leghíresebb magyar származású filmesek életútjára utal. Gondoljunk például Kertész Mihályra (Michael Curtiz), aki a Casablanca filmért kapta meg a legjobb rendezői elismerést jelentő Oscar-díjat. Az ő útja is Budapesten indult, később Ausztriában is szerencsét próbált, majd Los Angelesben ontotta magából az alkotásokat: hosszú hollywoodi karrierje során több mint 100 filmet készített. Ez csak egy történet a sokból, beszélhetnénk még például Adolph Zukor vagy William Fox sztorijáról is, melyek szintén megannyi érdekességet rejtenek. A filmmaratonon életükről és munkásságukról szóló előadásokat is tartanak majd, így ha kíváncsi vagy, mindenképp less be!

 

A vetítésekre vásárolj jegyet a Simple alkalmazásban!

Mint említettük, a szabadtéri programok ingyenesen is látogathatók. Jó hír továbbá, hogy a legtöbb vetítésén a diákok és a tanárok, valamint az ötödik kerületi lakosok ingyenesen vehetnek részt. Egyéb esetben belépőjegyet kell váltanunk. A mozik lelátóterme pedig véges, így ha semmiképp se szeretnél lemaradni a szívednek kedves vetítésről, biztosíts be ülőhelyedet időben! A Simple alkalmazásban ezt gyorsan és kényelmesen megteheted.

KATTINTS IDE, ÉS VEDD MEG BELÉPŐDET!

A filmmaraton programjait a „Jegy” szolgáltatásba lépve találod. Az app előnye, hogy a vásárlást bárhol, bármikor megejtheted, hiszen ha a Simple-fiókodban elmentett bankkártyádat használod, az egész csupán néhány kattintás. Ráadásul belépőjegyedet ki se kell nyomtatnod, elég mobilod kijelzőjén felmutatnod a hozzá kapcsolódó vonalkódot.

 


A borítókép csak illusztráció. A kép forrása: www.shutterstock.com

Források:
https://nfi.hu/budapesti-klasszikus-film-maraton-2022
https://welovebudapest.com/cikk/2022/7/5/latnivalok-es-kultura-ingyenes-szabadteri-mozizas-kulonleges-helyszinen-szeptemberben-ujra-erkezik-a-budapesti-klasszikus-film-maraton
https://magyar.film.hu/filmhu/hir/a-diakok-es-a-tanarok-ingyenesen-mozizhatnak-a-budapesti-klasszikus-film-maratonon.html https://kultura.hu/aki-felforgatta-hollywoodot-kertesz-mihaly-a-casablanca-rendezoje/