Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be
Legkedveltebb filmes műfajok

Film műfajok, amiket imádunk a mozikban

A film műfajok közül melyeket szeretjük a legjobban a mozik újranyitása óta? Cikkünkben az elmúlt hónapok sikereit vesszük sorra, és megpróbáljuk megválaszolni, hogy miért váltottak ki ekkora érdeklődést a nézőközönségből.

Ha kedvet kaptál egy kis mozizáshoz, ne feledd, hogy a Simple appban kényelmesen, sorban állás nélkül válthatod meg a jegyed!

A legkedveltebbek

Manapság a legnagyobb embertömegeket az akció- és kalandfilmek mozdítják a mozik felé. Szédületes harcjelenetek, merész küldetések és eszeveszett autós üldözések színesítik a cselekményt, és persze a nem várt fordulatok is lázba hozzák a közönségeket. Ide sorolhatók például a katonai, a sci-fi és a kémfilmek. A nézettségi adatok szerint hazánkban is ezek a filmek győzedelmeskedtek a mozikban az utóbbi időszakokban.

Azt pedig mondanunk se kell, hogy ha egy akciófilm valamilyen híres franchise része, egy folytatás vagy egy remake, akkor a jegyeladás még ennél is jobban megugrik. A nyár legnagyobb durranása éppen ezért a Fekete Özvegy volt. A Marvel-filmek rendszerint heteken át vezetik itthon a nézettségi listákat, és ez a számokban is megmutatkozik: a Fekete Özvegy eddig összesen 436 millió forintot termelt. Az MCU legújabb csemegéje, a Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendája is kiemelkedően teljesít. A Marvel első ázsiai főszereplővel készült szuperhősfilmje a harmadik mozis hétvégéjével már 200 millió forintos bevételt tudhatott a „zsebében.”

A színészek sem másodlagosak

Egy nívós színészi felhozatallal, egy újszerű történettel vagy egy megnyerő marketingkampánnyal a különálló, eredeti forgatókönyvet feldolgozó filmek is fel tudják venni a versenyt a franchise-okkal. Jó példa erre a Free Guy, mely kreativitását és humorát – na meg Ryan Reynolds főszereplését – dobta be a nézők elcsábításáért. A mozik újranyitása óta a Free Guy produkálta a második legjobb hazai nyitást (a premiert követő hétvégét csak a Fekete Özvegy zárta nála jobb számokkal). A Free Guy eddig 359 millió forintot zsebelt be itthon. Hasonló a helyzet az „új Karib-tenger kalózai” jelzővel is illetett Dzsungeltúrával, mely magyarországi összebevétele jelenleg 329 millió forint. Az említett két film szintén a kaland/akció kategóriába tartozik.

Kicsik és nagyok egyaránt vágynak a szórakozásra, a legsikeresebb műfajok közé így keverednek az egész családot szórakoztató animációs mesefilmek. A Croodék 2, a Mancs őrjárat és a Luca volt a nyár nyerő triója. A romantikus filmeket se hagyhatjuk figyelmen kívül: ha visszatekintünk a fekete-fehér filmekre, beugrik, hogy ennek a műfajnak van talán a legnagyobb hagyománya, főleg hazánkban. Jelenleg is nagy az érdeklődés az ilyen típusú tartalomra: premierhétvégéjén az After-sorozat új része, a Miután elbuktunk képes volt letaszítani a nézettségi toplista éléről az akkor még alig két hete vetített Shang-Chi-t.


A borítókép csak illusztráció. A kép forrása: shutterstock.com

Forrás:

https://www.mafab.hu/filmek/filmek/1/?yrf=2021&yrt=2021

Filmforgalmazók Egyesülete