Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be

Eszközök a biztonságosabb kerékpározásért

Eszközök a kerékpárhoz? Igenis fontosak. A kerékpár sokaknak nem csupán szabadidős tevékenységként van jelen az életében, hanem praktikus közlekedési alternatívát is jelent. Azonban fontos, hogy felkészülten, a KRESZ-ismereteken túl a biztonságos közlekedést elősegítő eszközökkel felszerelt kerékpárral minimalizáljuk a ránk leselkedő veszélyeket.

 

A kötelező az kötelező

 

A Közlekedési, Hírközlési és Építésügyi Minisztérium, rövid nevén a KÖHÉM pontos leírásban taglalja, hogy milyen kötelező felszerelésekkel kell rendelkeznie a kerékpárnak. Ilyen például a könnyen kezelhető kormány, két, egymástól függetlenül is működtethető fékszerkezet, csengő, meghatározott típusú első és hátsó lámpa, elöl és hátul elhelyezett fényvisszaverő, no meg legalább két küllőprizma. Plusz lakott területen kívül, éjszaka vagy nem megfelelő látási viszonyok között a fényvisszaverő ruházat sem elhagyható.

 

Ha mindez megvan – és meg is kell lennie! –, akkor már relatíve biztonságban érezhetjük magunkat. Ám a kisördög nem alszik, ezért bennünk motoszkál: mit tehetünk a még biztonságosabb kerékpározásért?

 

Bukósisak és egyéb védőeszközök

 

Bár a jelenlegi előírások szerint a bukósisak csak lakott területen kívül és 40 km/h-nál nagyobb sebességnél kötelező (ez már inkább a versenysportolók tempója), azért nem árt, ha a városban közlekedve is hordjuk. Bármikor előfordulhat, hogy egy úthibát vagy másik közlekedőt kikerülendő hirtelen irányváltásra kényszerülünk, és egyensúlyunkat veszítjük. Sokféle trendi darab közül választhatunk, és ami persze ennél sokkal lényegesebb, megvéd minket a bajban. Hasonló megfontolásból térd- és könyökvédővel is kiegészíthetjük a szettet.

 

Másként is tehetünk a baj megelőzéséért, például a lábpedálon elhelyezett fényvisszaverővel vagy az esetleges ütközéskor visszahajló szélességjelzővel.

 

Velük könnyebb lesz a bringás közlekedés

 

Sőt újabb szintet léphetünk, ha további tartozékokkal szereljük fel a kerékpárt. A visszapillantó segít helyesen felmérni a helyzetet egy-egy manőver előtt, míg a sebességmérő emlékeztet, ha netán túlságosan is „szabadjára engedtük a lovakat”. A sárvédő nemcsak a ruhánkat óvja meg, de a közlekedést is elősegíti, hiszen így nem akarunk minden vízcseppet kikerülni, a speciális sportszemüveggel pedig távol tartjuk a szemünktől a rovarokat.

Ha tutira akarsz menni, a Simple app Biztosítás menüpontjában keresd meg a hello Bringás biztosításokat. Akár kerékpárral, akár rollerrel falod a kilométereket, megtalálod a neked való bringás biztosítást, ráadásul a Simple segítségével 5%-os kedvezményt kapsz a kiszemelt csomag árából.


A borítókép csak illusztráció. A kép forrása: shutterstock.com

Forrás:
https://femina.hu/utazas/kerekpar-kotelezo-tartozekai/
https://citygreen.hu/mire-figyeljunk-a-biztonsagos-kerekparos-kozlekedes-erdekeben/
https://sportoljma.hu/magazin/a-bukosisak-legfontosabb-eletet-vedo-sportfelszerelesunk