Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be

Első út az iskolába – gyerekek a BKK járatain

A sulikezdés a gyermekek számára izgalommal teli időszaka. Főleg akkor, ha elkezd önállósodni. Ezt a jelenséget minden szülő félelemmel telve éli meg, hiszen nehéz megtenni az első egyedüli lépéseket a nagyvilágban, és még nehezebb elengedni kisgyermekünk kezét. Ám az ijedtség helyett inkább készítsük fel csemetéinket az első egyedüli útjukra az iskolába!

Kezdjük az alapoknál!

Az első és talán legfontosabb feladatunk ezzel kapcsolatban a felkészítés, és a szükséges ismeretek átadása. Fokozatosan tegyük ezt: először küldjük el egyedül a gyermeket csak a sarki kisboltig, majd egyre hosszabb távokra. Még nyári szünetben, vagy azelőtt kezdjünk el vele eljárni az iskolájához, megismertetni vele a környéket, természetesen azon az útvonalon, amelyen majd ő is haladni fog minden reggel. Mutassuk meg neki, hogyan kell biztonságosan áthaladni az úttesten, figyelve minden egyes KRESZ szabályra. Jó, ha ezt még otthon alaposan áttanulmányozzuk vele, vagy akár kis teszteket is készíthetünk, hogy biztosan megtanulja, hogyan kell szabályosan közlekedni. Ezt tehetjük játékos módon is az élvezetes tanulás érdekében. Mondjuk el neki mi mit jelent (metró-, busz-, hév-, villamos és vonatjelzések), melyik járműre hol érdemes felszállni, továbbá mik az illemszabályok a tömegközlekedési eszközökön.

Készítsük fel minden eshetőségre

Rengeteg dolog történhet közlekedés közben, ami összezavarhatja a tanult ismereteket a kicsik fejében. Például elterelik a buszt, amin ül forgalmi dugó miatt, vagy egy-egy baleset miatt csak pótlójáratokkal tud majd eljutni a célhoz. Tanítsuk meg neki, hogy ismeretlenekkel nem állunk szóba, és nem fogadunk el semmiféle ajánlatot. Készítsük fel arra is, hogy sajnos lesznek olyanok, akik szabálytalanul közlekednek, de őket sosem szabad követniük vagy utánozniuk. Továbbá ismertessük őket a biztonságos segítségkérés menetéről is, hiszen a mobiltelefon nem garancia arra, hogy nem adódhatnak komplikációk, hiszen távolról nem minden esetben tudunk segítséget nyújtani. Minél több információt, megoldási lehetőséget, ismeretet nyújtunk neki, annál magabiztosabban fog majd utazni egyedül is. Végül de nem utolsó sorban, ültessük el benne a gondolatot, miszerint soha ne viseljen fülhallgatót, ha közeledik.

Ingyenes utazás a 14 éven aluliaknak

Szuper hír, hogy a 14 éven aluli gyermekek ingyen utazhatnak a BKK eszközein, érvényes tanulói jogviszonnyal, és diákigazolvánnyal. Ez a remek kezdeményezés 2021. szeptember 2.-án lépett életbe, célja pedig a gyermekes családok terheinek csökkentése volt, továbbá a koronavírus utáni újbóli fellendülés a BKK biztonságos használata végett. A Budapesti Közlekedési Központ szerint „Egy fenntartható, élhető városban erősíteni kell a közösségi közlekedés szerepét” -írták cikkükben.

Bónusz tipp, ha még zavartalanabbul szeretnéd kezdeni a tanévet: a Simple appban, a Mobiljegy menüpont alatt egyszerűen, és biztonságosan megvásárolhatjátok a gyerekek bérletét. Így nem kell félned, hogy esetleg gyerkőceid elhagynák a papír alapú bérletüket vagy jegyüket.


A borítókép csak illusztáció. A kép forrása: shutterstock.com

Forrás: https://bkk.hu/jegyek-es-berletek/14-even-aluliak-ingyenes-utazasa/ https://www.csaladinet.hu/hirek/gyerekneveles/kisgyerekek/29916/mikortol_es_milyen_korulmenyek_kozott_utazhat_egyedul_gyermekunk